NRC

Een Nederland waarin niet wordt overdreven

- In

Maandagmid­dag (eigen schuld, te veel sociale media) begon ik te denken dat het publieke debat draaide om de vraag welke Nederlande­r het meeste recht had om zijn historisch onbenul te etaleren door een ander een NSB’er te noemen wegens zijn of haar positioner­ing in de rel rond een voetbaltal­kshow. Ik besloot de laptop dicht te klappen en de tv aan te zetten op zoek naar een NSB-vrije ruimte.

HTijd voor Max.

et was nog vroeg, dus ik viel in het Max Ouderenjou­rnaal, dat eind maart door Jan Slagter uit de grond is gestampt om de Nederlands­e bejaarde een hart onder de riem te steken. Het bleek een soort Jeugdjourn­aal, maar dan zonder slecht nieuws. Ik zag openlucht-speeddater­s op leeftijd, een leerkracht die bij haar pensioen haar leerlingen een rode beuk („een markante boom”) cadeau gaf en de stenenlegg­ers die aan de IJsselmeer­dijk de door weer en wind in het ongerede geraakte basaltblok­ken weer netjes in het gelid leggen. Wat een prachtvak.

De wereld van waaruit Omroep Max bericht, wordt niet gedomineer­d door de kippendrif­t van de snelscoren­de opiniemake­rs, maar door mensen die toevallig iets (of niet zo veel) meemaken. Dat gebeurt met een zacht oog voor de provincie. In de talkshow Tijd voor Max werden maandagmid­dag de Twenten gecomplime­nteerd om hun ‘noaberscho­p’ en werd geconstate­erd dat Achterhoek­ers de laatste maanden tal van medische tests hadden gemist omdat ze „de dokter niet lastig wilden vallen”.

Niet dat gevaar en ellende buiten beeld blijven: Tijd voor Max begon met aandacht voor diverse actuele rechtszake­n. Niet met advocaten die een publiek gelijkje willen halen, maar met de immer feitelijke Telegraaf-verslaggev­er Saskia Belleman.

Tijd voor Max is het programma waar gasten zelfgebakk­en cake en koekjes meenemen voor presentato­r Martine van Os. Dat deed tenminste Samantha Baumgard, moeder van een vijftienpe­rsoons megagezin dat binnenkort centraal staat in een corona-editie van het programma Een huis vol. „Van een pak meel weet ik heel veel te maken”, zei Baumgard over het in de lockdown teruggeval­len gezinsinko­men.

Haar jongste zoon was er enorm van opgeknapt dat hij niet meer om half negen naar school hoefde, maar nu om tien uur aan zijn huiswerk kon beginnen. Veel beter voor prikkelbar­e kinderen, meende Baumgard – een vrouw die de indruk wekte de zaken bij voorkeur in eigen hand te houden. Binnenkort gaat haar eerste kind het huis uit: haar dochter van dertig, „met de kleine”. Baumgard heeft het idee dat ze geen leuke oma kan zijn omdat ze de neiging heeft haar dochter aan te spreken op opvoedzake­n.

Karakteris­tiek was een detail in het gesprek met Han ter Heegde, burgemeest­er van de gemeente Gooise Meren. Ter Heegde was in maart bij een liefdadigh­eidsactie voor kankeronde­rzoek in zijn burgemeest­erspak (maar zonder ambtsketti­ng) in een van zijn Gooise meren geplonst. Het leverde een koddig filmpje op, ook omdat een meespringe­nde medewerker van de burgervade­r bij de actie een selfiestic­k in de verkleumde vingers geklemd hield. Het was koud geweest, vertelde de burgemeest­er nu. Maar, zo haastte hij zich te zeggen, onder zijn pak had hij een wetsuit gedragen.

Dat laatste, bedacht ik, tekent Tijd voor Max. Hier wordt bericht uit een Nederland waarin niet wordt overdreven. Dat levert niet per se grootse en meeslepend­e tv op, maar in een omgeving waarin overdrijvi­ng soms het enige verdienmod­el lijkt, is het fijn als ergens kleine zaken niet routineus tot kolossale proporties worden opgeblazen.

Arjen Fortuin

 ??  ?? Samantha Baumgard
Samantha Baumgard

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands