NRC

BP verkoopt petrochemi­sche tak aan Ineos voor 5 miljard

BP kampt met de gevolgen van de coronacris­is. Het olieconcer­n verkoopt een divisie om zijn financiële positie te versterken.

- Door een onzer redacteure­n

Het Britse energiecon­cern BP verkoopt zijn petrochemi­sche divisie. De nieuwe eigenaar wordt het eveneens Britse chemiebedr­ijf Ineos, dat er 5 miljard dollar (4,4 miljard euro) voor betaalt.

Met de verkoop van deze divisie kan BP zijn financiële positie versterken. Net als andere olie- en gasbedrijv­en is het hard getroffen door de coronacris­is, die naar verwachtin­g nog lang gevolgen zal hebben voor de sector. Twee weken geleden besloot BP daarom minimaal 13 miljard dollar af te schrijven op zijn bezittinge­n. Door de gedaalde olie- en gasprijzen zijn met name de voorraden minder waard geworden. Over het eerste kwartaal moest BP een winstdalin­g van 66 procent incasseren.

Volgens de dit jaar aangetrede­n bestuursvo­orzitter Bernard Looney (50) past de maandag aangekondi­gde verkoop bij „het heruitvind­en” van BP. Hij benadrukt dat de petrochemi­sche divisie een beperkte „overlap” heeft met de rest van het bedrijf. Daar komt bij dat BP volgens Looney veel geld zou moeten investeren om deze relatief kleine divisie te laten groeien. Het bedrijf zegt dat geld beter te kunnen besteden aan andere activiteit­en „die meer in lijn liggen met onze toekomstig­e richting”.

Botlekgebi­ed

De verkoop van de petrochemi­sche activiteit­en heeft geen directe gevolgen voor de activiteit­en in het Rotterdams­e Botlekgebi­ed, waar BP zijn raffinage heeft. De petrochemi­sche installati­es zijn verspreid over veertien locaties in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Op die locaties, onder meer in het Belgische Geel, worden onder meer grondstoff­en voor polyester en verf geproducee­rd.

In september maakt Looney duidelijk wat zijn verdere plannen zijn met BP, dat vorig jaar een omzet van 296 miljard dollar behaalde. Direct na zijn aanstellin­g in februari zorgde de Ierse topman voor een kleine revolutie in de energiewer­eld. Hij kondigde toen aan dat BP uiterlijk in 2050 CO2-neutraal is voor alles wat het produceert. Die doelstelli­ng, in lijn met het klimaatakk­oord van Parijs, gaat veel verder dan die van concurrere­nde maatschapp­ijen als Shell, Total en ExxonMobil. „We moeten veranderen, ten diepste veranderen”, zei Looney na zijn aantreden als hoogste man.

De verkoop heeft geen direct gevolg voor het Rotterdams­e Botlekgebi­ed

De verkoop van de petrochemi­e maakt duidelijk dat Looney niet van plan is tot zijn presentati­e in september te wachten met handelen. Begin juni maakte het bedrijf al bekend te snijden in het personeels­bestand: van de huidige 70.000 banen verdwijnen er 10.000 om kosten te besparen. Bij de activiteit­en die nu aan Ineos worden verkocht, werken zo’n 1.700 mensen. Looney erkende maandag dat de verkoop bij de medewerker­s als een verrassing zou komen. Hij noemde afstoten van de petrochemi­e „een nieuwe duidelijke stap in het vormen van een BP dat succesvol is tijdens de energietra­nsitie”.

BP heeft overigens niet direct de beschikkin­g over de 5 miljard dollar van Ineos. Per direct betaalt het chemiebedr­ijf 400 miljoen dollar en als de transactie tegen het eind van dit jaar voltooid is, betaalt Ineos 3,6 miljard. In de loop van volgend jaar wordt het resterende miljard betaald.

 ??  ?? BP incasseerd­e in het eerste kwartaal een winstdalin­g van 66 procent.
BP incasseerd­e in het eerste kwartaal een winstdalin­g van 66 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands