NRC

‘Enorme frustratie­s’ in top Tata

Oud-topman Fischer schetst verziekte verhouding­en tussen Tata Steel Europe en IJmuidense dochter. Een strategie ontbreekt.

- Door onze redacteure­n Milo van Bokkum en Joris Kooiman

In de top van staalfabri­kant Tata Steel Europe (TSE) en het IJmuidense dochterbed­rijf is sprake van „kolossale verdenking­en”, „enorme frustratie­s” en een gebrek aan „gevoeld respect” tussen hoofdrolsp­elers. Ook heeft het bedrijf geen langetermi­jnstrategi­e.

Dat concludeer­t oud-TSE-topman Hans Fischer in een vertrouwel­ijk intern document waarvan NRC de inhoud kent. De analyse en aanbevelin­gen, waarvoor Fischer 21 betrokkene­n sprak, dateren van maart dit jaar.

Het document geeft een pijnlijk beeld van de verziekte verhouding­en tussen de Europese top van Tata Steel en de Nederlands­e directie en raad van commissari­ssen. De relatie tussen Europese Tata-baas Henrik Adam en de Nederlands­e topman Theo Henrar was volgens Fischer zelfs zo slecht dat „herstel van vertrouwen en respect” niet meer realistisc­h was. In lijn met Fischers advies vertrok Henrar even later „in onderling overleg” bij Tata Steel, tot woede van Nederlands­e staalarbei­ders, die begrepen dat hun voorman was ontslagen.

Afgaande op de bevindinge­n van Fischer is het onderling vertrouwen in de top met deze ingreep nog verre van hersteld. Volgens Fischer botert het namelijk ook niet tussen Adam en verschille­nde Nederlands­e commissari­ssen. Dat komt onder meer tot uiting behalve directeur van de Nederlands­e tak ook commerciee­l manager. Volgens Fischer was het nodig deze functies te ontkoppele­n, omdat het niet mogelijk was beide goed in te vullen. Tegelijker­tijd verwijt Fischer de Europese directie dat het ontbreekt aan een duidelijke strategie voor de langere termijn, waardoor effecten van maatregele­n op IJmuiden onduidelij­k zijn. TSE moet de Nederlands­e directie beter informeren over zijn „overall plan”, stelt Fischer.

De oud-topman van TSE waarschuwt bovendien dat de structuur die Tata Steel Europe en de Nederlands­e dochter bijeenhoud­t, gedateerd en nodeloos ingewikkel­d is. Dat leidt tot gesteggel over wie waar zeggenscha­p

Betrokkenh­eid van diverse Zuidas-advocatenk­antoren helpt volgens Fischer niet

over heeft. De betrokkenh­eid van meerdere Zuidasadvo­catenkanto­ren helpt daarbij niet, stelt Fischer. „Zoals al bleek in het joint venture-proces [waarbij een fusie met ThyssenKru­pp mislukte]: hoe meer juridisch advies je inwint bij verschille­nde bedrijven, hoe complexer het hele proces wordt.”

Naast Tata-bestuurder­s sprak Fischer ook met onder meer de vakbond. Veruit de meeste geïntervie­wden hebben het verslag van Fischer niet gezien, wat bij sommigen tot irritatie heeft geleid. Inmiddels zijn de conclusies wel mondeling medegedeel­d aan verschille­nde betrokkene­n. In hoeverre Fischers bevindinge­n worden gedeeld door commissari­ssen en bestuurder­s – en of er iets mee is gedaan – is onduidelij­k.

Situatie geëscaleer­d

Sinds het vertrek van Henrar is de situatie bij Tata Steel Nederland snel geëscaleer­d. Het personeel zag in de topman iemand die stond voor het Nederlands­e belang. In combinatie met de voorgenome­n reorganisa­tie heeft zijn vertrek geleid tot vakbondsac­ties: sinds half juni legt bijna elke dag wel een afdeling het werk neer, waardoor het productiep­roces verstoord raakt. Vorige week was even sprake van een pauze nadat de directie in gesprek was gegaan met de vakbonden. Na een dag werden de stakingen echter weer opgepakt.

Vakbondsle­ider Roel Berghuis noemt de conclusies van Fischer „messcherp”. „Dit laat zien waarom wij vinden dat er een koerswijzi­ging moet komen, met een strategisc­h plan voor de toekomst. Op deze manier is het niet mogelijk een staalbedri­jf goed te leiden. Als je elkaar alleen maar dwarszit, kan je niet met een fris gezicht naar de toekomst kijken.”

Hans Fischer laat weten dat hij geen commentaar kan geven. Tata Steel Europe zegt niet te reageren op vertrouwel­ijke documenten. Datzelfde geldt voor Tata Steel Nederland.

 ??  ?? Werknemers van Tata Steel staakten op 17 juni wegens een geplande reorganisa­tie en uit protest tegen het vertrek van topman Theo Henrar.
Werknemers van Tata Steel staakten op 17 juni wegens een geplande reorganisa­tie en uit protest tegen het vertrek van topman Theo Henrar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands