NRC

Resultaten Tata Steel

-

in „gevoelde slechte communicat­ie” tussen de belangrijk­ste spelers binnen Tata Steel Europe en de Nederlands­e Tata-dochter, schrijft Fischer, wat het wantrouwen weer verder versterkt. Het Indiase moederbedr­ijf raakt bovendien „meer en meer gefrustree­rd”, stelt Fischer vast, en eist „harde beslissing­en”.

Het document, opgesteld in opdracht van Adam en Peter Blauwhoff als voorzitter van de Nederlands­e raad van commissari­ssen, is geschreven tegen de achtergron­d van een ingrijpend reorganisa­tieplan dat het bedrijf intern heeft verdeeld. Vorige zomer kondigde TSE (21.000 werknemers, van wie zo’n 9.000 in IJmuiden) aan dat het voornemens was 3.000 banen te schrappen bij de fabrieken in Nederland en Wales.

Kostenbesp­aringen

Dat leidde tot woede en verzet in IJmuiden. In maart werd de voorgenome­n reductie van het personeels­bestand verlaagd naar 1.250. Het plan, dat ook andere kostenbesp­arende maatregele­n bevat, moet het kwakkelend­e staalbedri­jf winstgeven­der maken: mede door goedkoop Chinees staal verkeert de Europese staalindus­trie in een diepe crisis.

De problemen bij het Europese staalbedri­jf gaan verder dan alleen meningsver­schillen over reorganisa­tieplannen, blijkt uit het document. Zo vond Fischer dat Henrar te veel functies combineerd­e: hij was

Tata Steel Europe maakt deel uit van het Indiase Tata Steel Ltd, dat wereldwijd staalactiv­iteiten heeft. Omdat het volgens Indiase conventies de resultaten rapporteer­t, kwam het bedrijf maandag met de jaarcijfer­s – over de periode april 2019 tot en met maart 2020. De omzet van de Europese tak van Tata daalde van 7,6 miljard euro tot 6,5 miljard euro. Het leidde tot een verlies van 78 miljoen euro, waar dit een jaar eerder nog een winst van 63 miljoen was.

In het ‘transforma­tieplan’ moet de winst met zo’n 750 miljoen euro omhoog. 150 miljoen daarvan moet worden bereikt door te snijden in de personeels­kosten. Tata Steel Ltd liet tevens weten dat vanwege de coronacris­is de Europese fabrieken op dit moment op slechts 70 procent van de capaciteit draaien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands