NRC

Forse krimp bij NS, top levert salaris in

NS wordt kleiner door de coronacris­is en de gevolgen daarvan. Vooral op het hoofdkanto­or in Utrecht verdwijnen veel banen.

- Door onze redacteur Mark Duursma Met medewerkin­g van Floor Bouma

NS verwacht dat tot 2025 ongeveer 2.300 van de huidige 20.000 banen verdwijnen. Dat heeft het spoorbedri­jf maandag bekendgema­akt. Volgens NS kunnen gedwongen ontslagen worden voorkomen, mensen met een vast contract blijven in principe in dienst. Werknemers zullen soms wel van functie moeten veranderen.

De inkrimping is een direct gevolg van de coronacris­is, waardoor het aantal reizigers en daarmee de inkomsten sterk zijn gedaald. NS wil tot 2025 1,4 miljard euro besparen. De prijs van de treinkaart­jes blijft daarmee „betaalbaar”.

Zowel de vijf leden van de raad van bestuur als de zes commissari­ssen van NS leveren tot eind 2021 10 procent van hun salaris in. In 2020 en 2021 worden bovendien bonussen voor de 200 leden van het ‘hoger management’ geschrapt.

NS verwacht dat de gevolgen van de crisis nog jaren merkbaar zijn en dat het aantal reizigers pas in 2025 weer het niveau bereikt van 2019, namelijk 1,3 miljoen per dag. In de tweede helft van maart, april en mei waren dat er 110.000 per dag. Sinds 2 juni rijdt NS weer een volledige dienstrege­ling, met een maximumcap­aciteit van 40 procent van de reizigers. Vanaf 1 juli geldt die beperking niet meer.

Thuiswerke­n

Eind mei zei financieel directeur Bert Groenewege­n al in NRC dat NS de komende vijf jaar een verlies van 4,7 miljard euro aan inkomsten verwacht als gevolg van de coronacris­is. Na het herstel van de crisis zullen thuiswerke­n, andere vormen van woon-werkverkee­r en afstandson­derwijs het aantal treinreizi­gers beperkt houden.

In de periode dat de 2.300 banen verdwijnen, gaan 2.500 medewerker­s van NS met pensioen. Omdat de banen van de bijna-gepensione­erden niet overlappen met de verdwijnen­de banen, moeten werknemers van functie of werkplek veranderen. Een deel van hen wordt omgeschool­d.

De meeste banen verdwijnen op het hoofdkanto­or van NS in Utrecht, waar een kwart van de 4.000 arbeidspla­atsen wordt geschrapt. De afdelingen IT en dataverwer­king zijn hiervan uitgezonde­rd. NS denkt dat er 400 à 500 hoofdcondu­cteurs minder nodig zullen zijn.

Voor de machiniste­n geldt juist dat er de komende vijf jaar 800 bij moeten komen. Monteurs zullen minder op een vaste werkplaats worden ingezet en meer op locaties waar de behoefte aan onderhoud het grootst is.

NS heeft al ‘verkennend­e gesprekken’ gevoerd met de vakbonden en de ondernemin­gsraad. De vier spoorbonde­n, FNV Spoor, CNV, VVMC en

FNV Spoor vreest dat de werkdruk voor blijvende NS-werknemers toeneemt

VHS, raadplegen nu hun achterban. Half juli worden de gesprekken naar verwachtin­g hervat.

FNV Spoor vreest dat de werkdruk bij NS sterk zal toenemen. Bestuurder Henri Janssen: „Zo’n grote krimp van het aantal medewerker­s zal een ongekende weerslag op de blijvers krijgen.

NS wil feitelijk de rekening van de coronaverl­iezen bij de medewerker­s neerleggen. Dat is natuurlijk van de zotte.” Volgens Janssen wil NS dat de lonen twee jaar gelijk blijven, terwijl er na een periode van loonmatigi­ng net zicht was op betere arbeidsvoo­rwaarden.

De voorzitter van de centrale ondernemin­gsraad kiest ervoor om niet met de pers te praten „om het lopende proces met directie, medezeggen­schap en vakbonden een kans te geven”.

1,5 miljard vergoeding

Begin juni maakte het kabinet bekend bijna 1,5 miljard euro uit te trekken voor NS, stad- en streekverv­oerders. Met dat geld kunnen de verliezen van dit jaar voor minimaal 93 procent worden gecompense­erd. Roger van Boxtel, president-directeur van NS, had al meerdere keren in talkshows gewaarschu­wd dat NS zonder overheidss­teun in grote financiële problemen zou komen. Op verzoek van het kabinet is NS in de ergste crisismaan­den met een beperkte dienstrege­ling blijven rijden, om werknemers met vitale beroepen te vervoeren.

Vorige week werd bekend dat Marjan Rintel, nu directeur operatie van NS, vanaf 1 oktober de functie van Van Boxtel overneemt. In mei verving Rintel Van Boxtel bij een interne bijeenkoms­t over de besparinge­n die toen werden aangekondi­gd. Rintel hanteerde daar al het credo waar NS’ers de komende jaren aan zullen moeten voldoen: ‘wendbaar en flexibel’. De nieuwe topvrouw moet de weerstand van bonden en personeel tegen dat credo zien te overwinnen.

 ??  ?? Interieur van de nieuwe intercity van NS, die in 2021 wordt geïntroduc­eerd. Het bedrijf verwacht dat het aantal reizigers in 2025 weer het niveau bereikt van 2019.
Interieur van de nieuwe intercity van NS, die in 2021 wordt geïntroduc­eerd. Het bedrijf verwacht dat het aantal reizigers in 2025 weer het niveau bereikt van 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands