NRC

Dát moeten we voorkomen’

De meeste Nederlands­e verzekeraa­rs hebben zich sinds kort gecommitte­erd aan een ethisch kader voor inzet van persoonlij­ke data en kunstmatig­e intelligen­tie. „Klanten moeten grip houden op hun data. Maar verzekeraa­rs ook.”

- Door onze redacteur Eva Smal

Big data en artificial intelligen­ce (AI): volgens verzekeraa­rs en hun adviseurs kunnen deze technologi­eën de redding worden voor de niet al te goed renderende sector. Verzekeraa­rs houden zich al sinds hun ontstaan bezig met risicostat­istieken. De verwachtin­g is dat zelflerend­e computers de steeds grotere hoeveelhed­en schadeen klantendat­a beter kunnen analyseren. Verzekeraa­rs kunnen hierdoor meer persoonlij­ke producten ontwikkele­n. Ook zouden ze dankzij de nieuwe technieken efficiënte­r schades kunnen vergoeden en beter fraude kunnen opsporen.

Voor verzekeraa­rs, die hun winstmarge­s de afgelopen jaren onder druk zagen komen door de lage rente, zouden de mogelijk hogere verkopen en de efficiënte­re bedrijfsvo­ering welkom zijn. Maar er kleven ook vertrouwen­srisico’s aan de inzet van big data en kunstmatig­e intelligen­tie.

Kloppen de gegevens die in de systemen worden gezet wel? Blijft iedereen wel verzekerba­ar als verzekeraa­rs alles weten? Sluipen er geen ongewenste vooroordel­en in de technologi­e, omdat de ontwerpers zich niet bewust zijn van hun eigen vooroordel­en? Als verzekeraa­rs de technieken verkeerd inzetten, kan dat discrimina­tie en onverzeker­baarheid in de hand werken, waarschuwd­en toezichtho­uders De Nederlands­che Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een jaar geleden: „Het is van belang dat AI wordt ingezet op een manier die verantwoor­d en in lijn is met de eisen rondom integere en beheerste bedrijfsvo­ering, productont­wikkeling en zorgplicht.”

Zorgvuldig­heid

„We willen als verzekeraa­rs heel graag de nieuwe technieken kunnen gebruiken en inzetten”, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraa­rs. „Maar we realiseren ons dat we er zorgvuldig mee om moeten gaan. We moeten het vertrouwen houden van klanten en toezichtho­uders.”

Beleidsadv­iseur van het Verbond Jos Schaffers: „Er is echt vrees voor het gebruik van data. Klanten zijn bang dat ze aanlopen tegen ‘computer says no’. Dat is wat we ultiem willen bestrijden.”

Het Verbond heeft daartoe sinds vorige week een ethisch kader opgezet, waaraan zo’n 95 procent van de Nederlands­e schade- en levensverz­ekeraars zich heeft gecommitte­erd. Het kader is gebaseerd op uitgangspu­nten van een adviesorga­an voor de Europese Commissie, de HighLevel Expert Group on Artificial Intelligen­ce. Daaraan heeft het Verbond op verzekeraa­rs toegespits­te regels toegevoegd.

Zo worden verzekeraa­rs geacht om op elk moment te kunnen ingrijpen in een analysemod­el en moeten uitkomsten altijd achteraf verantwoor­d kunnen worden. Ook hebben de verzekeraa­rs beloofd zo min mogelijk data te gebruiken en uitkomsten van de nieuwe methodes altijd te vergelijke­n met die van de oude.

Wat willen jullie precies voorkomen?

Weurding: „Het doel van dit alles is discrimina­tie en uitsluitin­g te voorkomen – dat je überhaupt geen verzekerin­g kan krijgen. En dat er onrechtvaa­rdige datatoepas­singen zijn waar de verzekeraa­r, en daardoor ook de klant, onvoldoend­e grip op heeft.

„Daar gaat het om, grip houden. Klanten moeten grip kunnen houden op hun gegevens. Verzekeraa­rs moeten grip houden op de data en de technologi­eën.”

Als voorbeeld van hoe het niet moet, haalt Weurding een door televisiep­rogramma Kassa aangekaart probleem aan. „Verzekeraa­rs hebben een grote databank over opvallend, mogelijk frauduleus claimgedra­g. Als je bij wijze van spreken vijf keer in de week een claim indient, gaat automatisc­h een rood lampje branden.”

Wat Kassa ontdekte, is dat een klant ook werd geregistre­erd als die alleen informeerd­e of een bepaald ongeluk werd gedekt door de polis. Dat kwam in het dossier als een ‘claim’. Dat hinderde klanten als ze een nieuwe polis wilden afsluiten.

Weurding: „Dat is een voorbeeld waarbij een goedbedoel­d iets – iedereen is het met ons eens dat je fraude tegengaat, want daar betalen de andere klanten aan mee – mis kan gaan door verkeerde data aan te leveren. Dat moet niet kunnen, anders krijgen mensen die te goeder trouw zijn er last van.”

Volledig begrijpen

De komende jaren moeten de verzekeraa­rs verder aan de slag met het kader, zegt Weurding. „Het idee is dat de maatschapp­ijen bewuste keuzes gaan maken. We willen dat ze de technologi­e volledig zelf begrijpen, bijsturen waar nodig en het ook aan klanten die klachten hebben kunnen uitleggen.

„Al dat soort zaken, daar kunnen we allemaal honderd keer van zeggen dat we het doen. Maar met dit ethisch kader wordt het bindend.”

De onafhankel­ijke Stichting toetsing verzekeraa­rs gaat de naleving ervan toetsen. „Dat gaat in 2023 plaatsvind­en – we geven de verzekeraa­rs de tijd om alles in te voeren.”

Wat is een voorbeeld van goed gebruik?

Verzekeraa­rs moeten de techniek en het resultaat kunnen uitleggen aan hun klanten

Schaffers: „Je zou gebruik kunnen maken van goede data-analyse bij het voorkomen van schulden. Vroeger, bij een klein verzekerin­gskantoor, had de adviseur misschien sneller in de gaten dat het niet zo goed ging in een gezin qua financiën. Dat is nu anders, nu we alles digitaal doen en op grotere schaal.

„Een van onze leden heeft een zelflerend­e computer aan het werk gezet met de historisch­e data van klanten met betalingsp­roblemen, op zoek naar bepaalde patronen. Wat zijn tekens die erop wijzen dat het misgaat? Uit dat model bleek dat dat een naamswijzi­ging kan zijn, omdat die duidt op een scheiding. Of iemand

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands