NRC

De praktijk is cruciaal

- Richard Weurding directeur Verbond van Verzekeraa­rs

betaalt altijd op de 22ste van de maand zijn hypotheek, en opeens na jaren is er een onderbreki­ng in dat patroon: iemand betaalt op de 24ste of nog later. Als je een aantal van dat soort signalen optelt, kan dat een aanwijzing zijn voor problemen. Dan kan je zo’n gezin een brief sturen of

De Autoriteit Financiële Markten ziet een snel toenemende inzet van artificiël­e intelligen­tie (AI) in de Nederlands­e verzekerin­gssector. Ze vindt het daarbij van belang dat „AI wordt ingezet op een manier die verantwoor­d en in lijn is met de eisen rondom integere en beheerste bedrijfsvo­ering, productont­wikkeling en zorgplicht”.

Samen met De Nederlands­che Bank heeft de AFM vorig jaar tien aandachtsp­unten voor verzekeraa­rs opgesteld. „Wij zien veel van deze aandachtsp­unten terugkomen in het ethisch kader van het Verbond van Verzekeraa­rs en zijn daar positief over.”

Wat betreft de AFM gaat het er uiteindeli­jk om hoe verzekeraa­rs de ethische kaders in de praktijk brengen: hoe werkt dit uit voor de consument? „We kijken daarbij zowel naar de producten als naar de dienstverl­ening.” bellen: is er iets aan de hand? Kunnen we u misschien helpen?”

Weurding: „Recent hoorde ik bij een virtuele bijeenkoms­t van ons dat op basis van weerdata en schadedata is ontdekt dat de kans op hagelschad­e in Limburg vier tot vijf keer hoger is dan in NoordHolla­nd. Uit dat soort inzichten op risico’s bestaat ons werk: de premie voor Limburg zou dan kunnen worden verhoogd.

„Maar het moet er niet toe leiden dat ze in Limburg onverzeker­baar worden. De gegevens geven wel mogelijkhe­den om te kijken of met preventie de schade daar kan worden voorkomen. Je kunt ook mensen daar beter op voorlichte­n in Limburg, dat daar de kans op hagel groter is.”

Misschien moet dit kader wel algemeen bindend verklaard worden

Kan ik als klant ook ergens aankloppen als ik me verkeerd behandeld voel op basis van AI of data-analyse?

Weurding: „Je kan terecht bij je verzekerin­gsmaatscha­ppij als je het gevoel hebt dat het niet klopt, of als je vragen hebt. Die moet uitleg geven. Ze hoeven dan niet tot in de kleinste details uit te leggen hoe elk gegeven precies is verwerkt, maar ze moeten je wel kunnen uitleggen hoe het besluit tot stand is gekomen en ook beargument­eren dat dit de goede uitkomst is. En als je er niet uitkomt, kunnen consumente­n naar het onafhankel­ijke financiële klachtenin­stituut Kifid stappen en naar onze tuchtraad.”

Moeten dit soort regels niet gewoon in de wet worden opgenomen? Zodat ook nietVerbon­dsleden hieraan gehouden zijn? En jullie concurrent­en op de hypotheekm­arkt, de banken?

Weurding: „Gelukkig zijn er niet zo veel schade- en levenverze­keraars die niet lid

 ??  ?? Door inzet van data-analyse ontdekte een verzekeraa­r dat de kans op hagelschad­e in Limburg vier tot vijf keer hoger is dan in Noord-Holland.
Door inzet van data-analyse ontdekte een verzekeraa­r dat de kans op hagelschad­e in Limburg vier tot vijf keer hoger is dan in Noord-Holland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands