NRC

Minder fosfaat en stikstof uit mest

De krimp van de veestapel zorgt voor minder mest. De hoeveelhei­d fosfaat die via mest werd uitgestote­n nam in 2019 met 4 procent af.

- Door een onzer redacteure­n

Nederland heeft vorig jaar voor het tweede achtereenv­olgende jaar voldaan aan de Brusselse regels voor de uitscheidi­ng van fosfaat en stikstof uit dierlijke mest. Dat blijkt uit berekening­en van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari maakte het CBS al voorlopige cijfers bekend.

De verminderi­ng komt voornameli­jk door een krimp van de veestapel, zegt landbouwec­onoom Cor Pierik van het CBS. Zo daalde het aantal melkkoeien in een jaar met 33.000 stuks, naar bijna 1,6 miljoen in 2019. Minder dieren leidt tot minder mest, en dus ook tot minder in mest aanwezige stikstof en fosfaat. Een kleiner deel van de reductie kwam tot stand door lagere gehaltes stikstof en fosfor (verwant aan fosfaat) in het veevoer. De hoeveelhei­d stikstof die via mest werd uitgestote­n, daalde ten opzichte van 2018 met 2,8 procent, de hoeveelhei­d fosfaat met 4 procent. Een teveel aan mest (en daarin voorkomend­e stikstof en fosfaat) is onder meer slecht voor de kwaliteit van oppervlakt­ewater. Het leidt tot algengroei en het verdwijnen van biodiversi­teit.

Maximaal aantal koeien

Nederland is gehouden aan Brusselse regels op het gebied van fosfaat en stikstof. Nederlands­e boeren mogen meer mest uitrijden op hun land dan Europese collega’s (de zogeheten derogatie), mits de agrarische sector de stikstof- en fosfaatpla­fonds niet overschrij­dt. Dat gebeurde in 2015, 2016 en 2017 toch. Daarop werden in 2018 in de Nederlands­e melkveehou­derij zogeheten fosfaatrec­hten ingevoerd, die boeren houden aan een maximumaan­tal koeien.

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie de derogatie voor Nederlands­e boeren na maanden onderhande­len opnieuw met twee jaar verlengt. „We hebben er heel hard voor moeten werken”, zei minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUn­ie) daarover in een interview met vakblad Boerderij. Aan de derogatie zijn dit keer wel extra voorwaarde­n verbonden: zo wil Brussel dat Nederland de mestwet strenger handhaaft.

Te veel stikstof is slecht voor waterkwali­teit en kwetsbare natuur

Te veel stikstof uit mest is niet alleen slecht voor de waterkwali­teit. Ook natuur als bos of heide heeft te lijden onder een overschot aan stikstof uit de veehouderi­j (in de vorm van stikstofve­rbinding ammoniak). Zo’n 70 procent van de Natura 2000-gebieden kreeg in 2016 met zo veel stikstofne­erslag te maken dat kwetsbare natuur werd beschadigd of verdween, zo blijkt uit cijfers van het Compendium voor de Leefomgevi­ng van vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands