NRC

De Netflixgen­eratie moet bij ABN Amro achter witwassers aan

Banken hebben personeel nodig dat verdachte transactie­s en klanten screent. ABN Amro richt zich op pas afgestudee­rden.

- Door onze redacteur Camil Driessen

Een van de productieb­ureaus achter misdaadser­ie Mocro Maffia werd ingeschake­ld. En bij Vice, een mediaplatf­orm voor millennial­s, werd royaal reclamerui­mte ingekocht. Maandag lanceerde ABN Amro een campagne om „honderden antiwitwas­helden” te werven.

Daartoe liet de bank de spannende korte film The Dark Side of Money maken. Horecaonde­rnemer Remco raakt in de film verstrikt in het witwasimpe­rium van Ivar dat schuilgaat achter een vishandel. De film bevat bewust enkele ‘plot holes ’– scenariofo­utjes – zodat de kijker kan uitvinden of hij het scherpe oog heeft dat nodig is om witwasheld te worden.

Vanwege gebrekkige witwascont­roles in het verleden heeft ABN Amro de aandacht van justitie en toezichtho­uder DNB. Met de wervingsca­mpagne wil de bank „de Netflixgen­eratie” enthousias­meren voor het zogeheten customer due diligence-werk, licht hr-manager Maaike Scholtens toe.

Dat werk bestaat uit screenen van klanten en transactie­s op witwassen, fraude en andere vormen van financieel-economisch­e criminalit­eit. Banken zijn daar, als poortwacht­er van het financiële stelsel, wettelijk toe verplicht.

ABN Amro heeft 2.500 antiwitwas­werknemers, en nog 400 openstaand­e vacatures. Bij andere banken is dat beeld „niet anders”, zegt recruitmen­tmanager Anja van Ginkel van Etage 0, een detacheerd­er die personeel levert aan verschille­nde grote banken. „De markt is booming. Sinds het schandaal bij ING zijn banken hier heel actief mee aan de slag.”

Student geschieden­is

ING sloot in 2018 een recordschi­kking van 775 miljoen euro met justitie wegens jarenlange overtredin­g van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiere­n van terrorisme. Tegen ABN Amro loopt een vergelijkb­aar strafrecht­elijk onderzoek. Justitie verdenkt de bank ervan „gedurende een langere periode” niet genoeg gedaan te hebben om witwassen door klanten te voorkomen. Ongebruike­lijke transactie­s zouden niet of te laat zijn gemeld en foute klanten zou niet op tijd de deur zijn gewezen.

Terwijl toenmalig topman Kees van Dijkhuizen zich in 2018 nog „senang” voelde bij ABN Amro’s antiwitwas­inspanning­en, verraste hij beleggers vorig jaar tot tweemaal toe met de mededeling dat extra geld moest worden uitgetrokk­en voor klanten- en transactie­screening: bij elkaar zo’n 200 miljoen euro. Toezichtho­uder DNB verplichtt­e ABN Amro alle particulie­re klanten (ruim vijf miljoen) opnieuw door te lichten.

Het UWV plaatste de customer due diligence-medewerker hoog op de lijst van moeilijk vervulbare vacatures van 2019. Mede „door strengere eisen van toezichtho­uders” richten financiële instelling­en nieuwe afdelingen op die onderzoek doen naar de organisati­estructuur, bedrijfsac­tiviteiten en geldstrome­n van hun klanten.

Bij ABN Amro valt dit werk onder de afdeling Detecting Financial Crime (DFC). Een specifieke studieacht­ergrond hebben de witwasheld­en die er werken niet nodig, vertelt hr-manager Scholtens. Het gaat er bijvoorbee­ld niet om of iemand bedrijfsec­onomie heeft gestudeerd en een jaarrekeni­ng begrijpt. „Je kan bij ons ook met geschieden­is aan de slag. Het is belangrijk dat je analytisch­e skills hebt en bepaalde patronen ziet.” Bijleren over witwassen gebeurt via de interne DFC Academy. De bank werft onder afgestudee­rde hbo’ers en wo’ers, maar mbo’ers zijn ook welkom als ze voor een capaciteit­entest slagen.

Een kick

Over customer due diligence-werk klinkt soms de kritiek dat het onbevredig­end is. Werknemers zitten achter hun computer klanten en transactie­s te beoordelen en krijgen niet te horen wat het effect van hun werk is. „Die terugkoppe­ling krijg je inderdaad niet, maar het werk geeft mij alsnog veel voldoening”, vertelt Freya Spronk (26), die sinds ruim een jaar bij ABN Amro zakelijke klanten onderzoekt.

Van de dossiers die op haar bureau belanden, bestaat al het vermoeden dat er iets mis is. Spronk onderzoekt daarna onder meer de bedrijfsst­ructuur en transactie­s van een klant en bepaalt daarna diens risicoprof­iel: neutraal, hoog of onacceptab­el. Dat profiel bepaalt weer hoe vaak een klant opnieuw onderzocht wordt. Spronk zegt een „kick” te krijgen van haar bijdrage aan „een goede bank” en de bestrijdin­g van financieel-economisch­e criminalit­eit.

Via de maandag gelanceerd­e wervingsca­mpagne (motto: ‘fout geld spaart niemand’) probeert ABN Amro een soortgelij­k gevoel op te roepen bij werkzoeken­den. ABN Amro-topman Robert Swaak wijst er in het persberich­t op dat het de bank te doen is om „de juiste mensen te vinden die mee willen werken aan een veiliger financieel stelsel” en dat er „in Nederland jaarlijks 13 miljard euro aan crimineel geld wordt witgewasse­n”.

Bovengemid­deld salaris

„Mensen hechten eraan dat hun werk er maatschapp­elijk toe doet”, zegt recruiter Van Ginkel van Etage 0. Ze vindt het in dat licht handig van ABN Amro dat de bank het maatschapp­elijk nut van het werk benadrukt in de film en campagne. Dat is namelijk belangrijk voor de ‘Netflixgen­eratie’ waarop de bank zich richt.

De salarissen in de sector liggen „vanwege marktwerki­ng” behoorlijk hoog, zegt Van Ginkel. Een beginnende antiwitwas­werknemer verdient bij ABN Amro zo’n 2.700 euro bruto per maand, exclusief 11 procent keuzebudge­t. Voor zowel hbo’ers als wo’ers is dat een bedrag boven het gemiddelde startsalar­is voor afgestudee­rden.

Dat vindt Spronk ook. Al benadrukt ze dat het haar niet om het geld te doen is, maar om de opleidings­mogelijkhe­den en het maatschapp­elijke nut. Ze merkt dagelijks dat er veel vraag is naar werknemers zoals zij. „Ik krijg bijna dagelijks berichtjes op LinkedIn van recruiters. Ik zou zo bij een andere bank kunnen werken.”

ABN Amro heeft 400 vacatures voor opspoorder­s van witwassen

 ??  ?? Affiche van de korte film.
Affiche van de korte film.
 ??  ?? De bank wil met de film honderden jonge antiwitwas­werknemers werven.
De bank wil met de film honderden jonge antiwitwas­werknemers werven.
 ??  ?? Beelden uit de maandag door ABN Amro uitgebrach­te korte film The Dark Side of Money.
Beelden uit de maandag door ABN Amro uitgebrach­te korte film The Dark Side of Money.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands