NRC

Romein in Tongeren werd op oosterse wijze vervloekt

Jahweh en Ba’al werden in stelling gebracht om een Romein te vervloeken, zo blijkt uit een Tongerense vervloekin­gstablet.

- Door onze medewerker Jona Lendering

Archeologe­n hebben in Tongeren (België) een vervloekin­gstablet uit de Romeinse tijd opgegraven. Het laat zien dat al op het eind van de eerste eeuw na Chr. oosterse religieuze ideeën in Noordwest-Europa aanwezig waren. De tekst op het loden plaatje, ongeveer 12 bij 14 centimeter groot, is geschreven in het

Grieks en Latijn en verwijst naar de joodse god Jahweh. Het is maandag gepresente­erd in het Gallo-Romaans Museum in Tongeren en wordt beschreven in een artikel in het tijdschrif­t Latomus.

Een vervloekin­gstablet werd in de Romeinse wereld regelmatig gebruikt om het ongeluk af te roepen over vijanden. Dat Romeinen daarbij nietGrieks­e of -Romeinse goden aanriepen, is niet ongebruike­lijk. Uit Egyptische papyri blijkt dat de Romeinen bij hun magische rituelen (waarbij de gelovige de bovennatuu­rlijke machten niet verzocht om iets te doen, maar hen daartoe wilde dwingen) wel vaker de joodse god inzetten. Op het Tongerse tablet, waarvan de tekst grotendeel­s Grieks is, staat Jahweh zesmaal vermeld, waarvan driemaal met Ba’al, een in de Bijbel fel bestreden ‘afgod’. Ook de godsnaam Elohim valt te lezen, net als het Hebreeuwse Sabaoth, ‘heer der heerschare­n’. Degene die naar de hel mocht lopen, heette Gaius Julius Viator.

Het bijzondere is de vindplek: niet alleen in het noordweste­n van het Romeinse Rijk, maar ook in of bij een woonhuis. Dit is wonderlijk, want normaal gesproken vinden archeologe­n deze tabletten in heiligdomm­en, graven of waterputte­n. Toch zijn er wel aanwijzing­en voor rituelen waarbij een tablet in een woonhuis werd verborgen. De Romeinse auteur Tacitus vermeldt bijvoorbee­ld dat toen generaal Germanicus ziek werd, in zijn huis loden tabletten werden gevonden met zijn naam erop.

De wijze waarop de informatie is geschreven (in een halve cirkel, rond een huisvormig centrum en met een band bovenaan) is verder alleen bekend uit Griekenlan­d en Tunesië. Het ligt voor de hand dat het een Mediterraa­n importstuk is, maar een chemische analyse van het lood bewijst dat dit in de Eifel is gewonnen. Het voorwerp is dus lokaal vervaardig­d.

Het team dat de officiële publicatie verzorgt, houdt het erop dat iemand met een modellenbo­ek rondreisde, dat het voorwerp misschien in het kosmopolit­ische Keulen is vervaardig­d en dat de opdrachtge­ver de naam van Gaius Julius Viator heeft toegevoegd. Het lot van deze Gaius Julius Viator is onbekend.

 ?? BEELD GALLO ROMEINS MUSEUM ?? Op het tablet staat in het Grieks en Latijn een tekst die verwijst naar Jahweh.
BEELD GALLO ROMEINS MUSEUM Op het tablet staat in het Grieks en Latijn een tekst die verwijst naar Jahweh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands