NRC

Dankzij de versoepeli­ngen gaan de NK atletiek toch door

De per 1 juli aangepaste coronamaat­regelen zijn met gejuich begroet in de sportwerel­d. Geschrapte evenemente­n keren terug.

- Door onze redacteur Henk Stouwdam

Op sprintsnel­heid heeft de Atletiekun­ie besloten de Nederlands­e kampioensc­happen voor senioren alsnog te laten doorgaan.

Twee dagen voor 1 juli, de datum waarop de versoepeld­e coronamaat­regelen voor sporters ingaan, is de geschrapte titelstrij­d na intensief beraad maandag op het bondsburea­u teruggepla­atst op de agenda. De nieuwe data: zaterdag 29 en zondag 30 augustus, hoewel die niet in beton zijn gegoten. Dat weekeinde is de wens van de Atletiekun­ie op grond van de planning van de meeste atleten, maar uitstel is desgewenst bespreekba­ar.

De NK worden zeker niet gehouden bij Haag Atletiek in Den Haag, zoals aanvankeli­jk de bedoeling was, maar elders in het land, bij een club die op korte termijn de organisati­e kan rondkrijge­n. Overleg is gaande, volgens de bond met drie kandidaten. Binnen twee dagen denkt de bond een toewijzing te kunnen doen.

De Atletiekun­ie anticipeer­t met haar snelle move op de wens van de atleten, die hunkeren naar wedstrijde­n, maar ook op geïnteress­eerde clubs met een snelle organisato­rische armslag. De voorbereid­ingstijd is tenslotte beperkt.

Om die reden is het aantal toernooida­gen van drie teruggebra­cht naar twee en het programma licht afgeslankt. De titelstrij­d op de 10.000 meter bijvoorbee­ld wordt vrijwel zeker verplaatst naar de wedstrijd om de Gouden Spike in Leiden. En de meerkamper­s krijgen samen met de junioren later nog een afzonderli­jk NK.

Zonder publiek

Om nog een andere reden worden het speciale NK. Publiek wordt niet toegelaten. Bij meer dan 250 toeschouwe­rs moeten de coronarege­ls in acht worden genomen en ziet de organisere­nde club zich opgezadeld met extra voorschrif­ten, en dus extra werkzaamhe­den. Niet bepaald aanlokkeli­jk, redeneert de Atletiekun­ie. Belangstel­lenden zijn tijdens de NK aangewezen op een livestream. Details kan de Atletiekun­ie nog niet geven, omdat daarvoor nog een platform gevonden moet worden.

Naast de voorgeschr­even anderhalve meter onderlinge afstand schrijft het coronaprot­ocol voor sportwedst­rijden met meer dan 250 toeschouwe­rs een verplichte registrati­e voor, evenals een gezondheid­scheck bij aankomst. Daarnaast worden er speciale routes voor sporters en (eventuele) toeschouwe­rs verlangd.

En dan zijn er nog tig van andere maatregele­n die alleen met een grote hoeveelhei­d mensen kunnen worden uitgevoerd. Ga er maar aan staan voor een titelstrij­d die binnen twee maanden zijn beslag moet krijgen.

Vakantieti­jd

Haag Atletiek zag er onder meer vanwege verplichti­ngen vanaf de NK te claimen, nadat er op 24 maart door de coronacris­is een streep doorheen was gehaald. Maar er waren meer bezwaren. De belangrijk­ste reden is dat de club op korte termijn, in vakantieti­jd, niet opnieuw zo’n 400 vrijwillig­ers kan optrommele­n.

Daar kwam later een emotioneel argument bij, wegens het overlijden van Liliane Mandema, initiatief­nemer en stuwende kracht achter het novum voor de club om twee jaar op rij de NK te organisere­n. De voormalige Nederlands kampioene op de 200 en 400 meter werd eind mei tot erelid van Haag Atletiek benoemd en kreeg vanwege haar verdienste­n voor de club de sportpenni­ng van de stad Den Haag uitgereikt. Haar dood vorige week kwam hard aan binnen Haag Atletiek.

In zijn oorspronke­lijke vorm zouden de NK in Den Haag de afsluiting zijn van een cyclus waarin de toewijzing aan een club voor twee jaar is gegarandee­rd. De reden was dat een eerste jaar als verkenning moet worden gezien om er het tweede jaar van te kunnen profiteren. Maar vanwege een toenemende belangstel­ling onder clubs koos de Atletiekun­ie voor een snellere roulatie van de NK, die vanaf 2021 voor één jaar worden toegewezen. Volgend jaar gaat de nationale titelstrij­d naar Breda en voor 2022 is Apeldoorn reeds zeker van de organisati­e.

Geen dure fee

Atleten hunkeren naar een wedstrijd, al is de voorbereid­ingstijd beperkt

De NK in coronatijd heeft voor de organisere­nde club als voordeel dat de Atletiekun­ie afziet van de gebruikeli­jke fee van 50.000 euro voor de NK. Een bedrag dat in de praktijk doorgaans voor rekening komt van de gemeente waarin de titelstrij­d wordt gehouden, omdat vrijwel geen atletiekcl­ub zo’n hoge som kan ophoesten.

De Atletiekun­ie eist bij toewijzing altijd volledige partnersch­ap van de gemeente, een constructi­e waarmee de club geen financiële risico’s loopt. De bond staat nadien garant voor de tekorten. En doet uiteindeli­jk iets meer, want als tegenprest­atie voor de organisati­e krijgt de club vaak financiële steun bij een materiaali­nvestering. Dankzij die inspanning kon Haag Atletiek vorig jaar bijvoorbee­ld een trainingsk­ooi aanschaffe­n.

 ??  ?? Er komt dit jaar toch een opvolger van
Churandy Martina (midden), in juli 2019 winnaar op de 200 meter bij de NK atletiek in Den Haag.
Er komt dit jaar toch een opvolger van Churandy Martina (midden), in juli 2019 winnaar op de 200 meter bij de NK atletiek in Den Haag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands