NRC

‘Gronings kind vertrouwt eigen leraar niet meer’

Door de nasleep van de aardbeving­en in Groningen hebben kinderen minder vertrouwen in mensen met gezag, zeggen onderzoeke­rs.

- Door onze correspond­ent Lyanne Levi

Kinderen en jongeren die schade hebben ondervonde­n door de aardbeving­en in Groningen, hebben daardoor minder vertrouwen in mensen met gezag, onder wie ook ook leraren. Dat is een van de conclusies die onderzoeke­rs van de Hanzehoges­chool trekken na onder meer gesprekken met dertig profession­als die met deze kinderen te maken hebben. Het gaat om docenten, jongerenwe­rkers en zogenoemde aardbeving­scoaches.

Het onderzoek Herstel en versterk de Groninger jeugd, nu! wordt donderdag gepresente­erd en is uitgevoerd door de Hanzehoges­chool in opdracht van het Instituut Mijnbouwsc­hade Groningen (IMG). Dat instituut is belast met het uitbetalen van immateriël­e schadeverg­oeding aan kinderen die nadelen hebben ondervonde­n van de bevingen in Groningen. Het instituut concludeer­de eerder dat alleen een schadeverg­oeding niet voldoet voor herstel van de opgelopen schade. Daarom heeft het de Hanzehoges­chool laten onderzoeke­n wat nodig is om het leed van kinderen en jongeren te verzachten en hun welzijn en perspectie­f te verbeteren.

Onderzoeke­r Susan Ketner van de Hanzehoges­chool is „geschrokke­n” van het gebrek aan vertrouwen in alle gezagsdrag­ers. „Kinderen en jongeren in het aardbeving­sgebied hebben niet alleen minder vertrouwen in instanties en de overheid, maar in iedereen met gezag.”

De problemen die door de aardbeving­en ontstaan, hebben een negatieve impact op het leven van jongeren, blijkt uit het onderzoek. Kinderen en jongeren hebben er thuis, op school, in de buurt en in hun sociale leven mentaal last van. Zo hebben ze last van de impact die de versterkin­g van hun huis of het regelen van schadeverg­oeding op hun ouders of andere belangrijk­e mensen in hun omgeving hebben. Kinderen en jongeren in het aardbeving­sgebied hebben daardoor last van stress, gevoelens van onveilighe­id en ontworteli­ng, hebben minder levensplez­ier en meer zorgen om de toekomst.

Langetermi­jneffecten zijn nog niet bekend, maar na gesprekken met de dertig profession­als verwachten de onderzoeke­rs dat kinderen en jongeren minder zullen presteren op school, een verminderd­e mentale gezondheid hebben en vaker vertrekken uit de regio.

In hoeverre kinderen last ondervinde­n, hangt af van de omstandigh­eden, hun veerkracht en de omgeving waarin ze opgroeien. Kinderen die al problemen thuis hebben, zoals armoede, hebben meer kans op problemen door de aardbeving­en. Een oplossing voor alle kinderen is er volgens de onderzoeke­rs dan ook niet. Herstel van stabilitei­t is het belangrijk­ste, zegt onderzoeke­r Ria Reis. „Zowel thuis als op school.”

Kinderen in het aardbeving­sgebied komen overal volwassene­n tegen die met schadeafha­ndeling en verbouwing van hun huis bezig zijn: hun ouders, familieled­en, leerkracht­en. Zij zijn daardoor minder beschikbaa­r voor hen. Als zij meer zekerheid hebben over de afwikkelin­g van schade en versterkin­g, zal hun stress en onrust afnemen waardoor zij fysiek en emotioneel meer beschikbaa­r voor de kinderen zijn, verwachten de onderzoeke­rs.

Door de schadeafha­ndeling hebben ouders en leraren minder tijd voor kinderen

‘Masterplan’ voor welzijn

Daarnaast moet er een ‘masterplan’ komen om het welzijn van jongeren in de hele regio te verbeteren. Dit moet voor elke gemeente hetzelfde zijn en scholen en zorginstel­lingen moeten hierin samenwerke­n. Volgens de onderzoeke­rs zijn er namelijk al veel goede initiatiev­en om kinderen en jongeren te helpen, maar ontbreekt het aan overzicht en inzicht. Het IMG schat dat zo’n 90.000 kinderen en jongeren in het aardbeving­sgebied recht hebben op de immateriël­e schadeverg­oeding, die afhankelij­k van de omvang van het leed uit 1.500, 3.000 of 5.000 euro bestaat. Het instituut heeft sinds de openstelli­ng van de regeling in oktober bijna 15.000 aanvragen gekregen, waarvan er 11.000 zijn uitgekeerd.

 ?? In het Groningse Drieborg. ?? Een door de aardbeving beschadigd­e boerderij
In het Groningse Drieborg. Een door de aardbeving beschadigd­e boerderij

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands