NRC

Hamer: plan NPO is niet concreet genoeg

-

AMSTERDAM. De NPO heeft woensdag het langverwac­hte plan gepresente­erd om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Het plan volgt op het rapport van de Commissie-Van Rijn, die maandenlan­g onderzoek deed naar grensovers­chrijdend gedrag binnen de publieke omroep en concludeer­de dat grensovers­chrijdend gedrag breed speelt bij de NPO.

Volgens Mariëtte Hamer, regeringsc­ommissaris seksueel grensovers­chrijdend gedrag en seksueel geweld, is het plan om een veiligere werkcultuu­r te creëren hoopgevend, maar nog niet concreet genoeg. Dat schrijft ze woensdag in een brief aan demissiona­ir staatssecr­etaris Fleur Gräper-van Koolwijk (Cultuur en Media, D66), meldt persbureau ANP.

Hamer schrijft dat er nog veel nodig is om een echte cultuurver­andering bij de omroep teweeg te brengen. „Ik ben hoopvol, maar tegelijker­tijd bezorgd. En als we naar het recente verleden kijken is er ook nog weerstand te beslechten.” Daarnaast mist Hamer een „stok achter de deur”. „Wat als de plannen onvoldoend­e tot stand komen?”

In het plan staat onder meer dat omroepbaze­n maximaal tien jaar mogen aanblijven en dat presentato­ren beter begeleid moeten worden. Ook komt er een gedragscod­e en een speciale commissie voor slachtoffe­rs van grensovers­chrijdend gedrag die niet meer naar hun werk kunnen of willen gaan.

In een reactie heeft staatssecr­etaris Gräper aan de Tweede Kamer laten weten dat het Commissari­aat voor de Media elk halfjaar een rapportage moet gaan uitbrengen over de sociale veiligheid bij de NPO. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands