NRC

‘Pauzeknop Groeifonds zeer zorgelijk’

De noodstop van het Nationaal Groeifonds leidt tot onrust bij bedrijven en het fonds zelf, aldus voorzitter Rianne Letschert.

- Door onze redacteur Egbert Kalse

Het plotseling pauzeren van het Nationaal Groeifonds, vorige week, kan grote gevolgen hebben voor de Nederlands­e innovatiek­racht. Partijen die geld wilden uit het fonds, hebben het vertrouwen in de overheid verloren en zijn boos en teleurgest­eld. De adviescomm­issie van het Groeifonds, waarin experts zitten die de aanvragen behandelen, beraadt zich inmiddels op haar positie.

Dat zegt Rianne Letschert, voorzitter van de adviescomm­issie van het Nationaal Groeifonds. Het fonds werd in 2021 op instigatie van toenmalig ministers Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en Eric Wiebes (Economisch­e Zaken, VVD) opgericht en zou in vijf jaar tijd in totaal 20 miljard euro investeren in innovatiev­e projecten. Consortia van bedrijven, overheden en onderzoeks­instelling­en konden aanvragen indienen voor subsidie. Tot nu toe is ruim 12,5 miljard euro aan subsidies toegekend aan tientallen projecten.

Vorige week drukte demissiona­ir minister Micky Adriaansen­s (Economisch­e Zaken en Klimaat, VVD) plotseling op de pauzeknop voor het fonds, nadat in de Tweede Kamer onvoldoend­e steun bleek te zijn voor een toezegging niet te bezuinigen op het fonds. Letschert, die met een groep experts uit het bedrijfsle­ven, de overheid, onderzoeks­instelling­en en andere discipline­s (onder wie ASML-baas Peter Wennink, Nobelprijs­winnaar Ben Feringa en prins Constantij­n van Oranje) de aanvragen voor het fonds beoordeelt, heeft even gewacht met het geven van een reactie op het besluit. Nu treedt ze namens het fonds naar buiten.

Letschert is hoogleraar en in het dagelijks leven bestuursvo­orzitter van

Maastricht University. Daarvoor was zij rector magnificus bij dezelfde universite­it. Haar functie bij het fonds is, net als die van de andere leden van de adviescomm­missie, onbezoldig­d.

Wanneer hoorde u dat de pauzeknop werd ingedrukt?

„Ik kreeg een telefoontj­e van de minister vorige week vlak voordat het nieuws dinsdag naar buiten kwam. Zij vertelde dat ze het fonds op pauze ging zetten.”

En hoe heeft u daarop gereageerd?

„Ik heb gezegd dat me dat onverstand­ig leek en vervolgens zijn we afgelopen weekend samengekom­en met de leden van de adviescomm­issie om verder te spreken met elkaar. We zijn al sinds september vorig jaar regelmatig in contact getreden met de twee departemen­ten waaronder het fonds valt om onze zorgen te uiten. Toen al begon er onduidelij­kheid te

komen over de termijn waarop de volgende tranche met aanvragen geopend zou worden. En er werd ook al met enige regelmaat een greep uit het fonds gedaan.”

Letschert doelt op een aantal besluiten om geld uit het Groeifonds te gebruiken voor bijvoorbee­ld het eerder tolvrij maken van de Westersche­ldetunnel en het niet verhogen van de benzineacc­ijns. „Het is voor de mensen in de adviescomm­issie moeilijk om te zien hoe er vanuit de politiek met het fonds wordt omgegaan.”

Heeft u begrip voor hoe het nu gegaan is?

„Nee, eigenlijk niet, en ik merk ook aan de vele tientallen reacties van partijen die bezig waren met aanvragen dat zij dat ook niet hebben. Zij hebben veel geld en tijd geïnvestee­rd in het voorbereid­en van een aanvraag en dat is nu voor niets geweest. Zij zijn teleurgest­eld en ook boos.

„Kijk, ik snap heus wel dat we in een ingewikkel­de politieke situatie zitten. Aan de ene kant een demissiona­ir kabinet dat niet te veel meer kan doen. En aan de andere kant de vier formerende partijen die nog geen duidelijkh­eid hebben gegeven over wat zij in de toekomst willen. Ik heb daar verder geen oordeel over, maar vanuit mijn rol als voorzitter van de adviescomm­issie vind ik wel wat van die pauzeknop. Dat is echt zorgelijk.”

Wat had er dan beter besloten kunnen worden wat u betreft?

„Het fonds is opgericht met als doel innovatiev­e duurzame investerin­gen mogelijk te maken. We hebben een mandaat van vijf jaar en zijn bewust op afstand van de politiek geplaatst. In plaats van nu de pauzeknop in te drukken, was het beter geweest als ze hadden gezegd: we maken het af zoals afgesproke­n, dus ook de laatste twee jaar. In de tussentijd denken we na over hoe we na die periode door willen met het bevorderen van duurzame innovatie in Nederland. Wat er nu gebeurt is dat start-ups niet voor Nederland kiezen en ook partijen die hoopten steun van het fonds te krijgen hun plannen stopzetten en wellicht vertrekken.”

Hoe moet het nu verder?

„Dat is een groot dilemma voor ons. We hebben tegen de partijen moeten zeggen die bezig waren met een aanvraag voor de vierde tranche dat de seinen op rood staan. Tegelijker­tijd hebben we ook een verantwoor­delijkheid naar partijen die al in de eerste drie tranches van het fonds geld toegezegd hebben gekregen. Dat geld krijgen zij gefaseerd uitgekeerd en daar hebben we een rol in qua beoordelin­g en monitoring van de voortgang. We willen ze daar bij blijven

De investerin­gen in innovatie worden nu voor vele jaren stilgezet

ondersteun­en. De politiek krijgt het stempel wispelturi­g en onbetrouwb­aar, daar willen wij niet bij horen. Wij staan voor deugdelijk­heid en vertrouwen. Als daar geen duidelijkh­eid over komt, dan moeten wij ons beraden op onze positie. Waar ligt dan nog onze toegevoegd­e waarde?”

U bent een ervaren bestuurder, schat u de kans dat het fonds weer opgestart wordt in als reëel?

„Ik acht de kans heel erg klein. Mijn oproep aan de politiek is vooral goed te kijken naar de gevolgen van het stopzetten zonder dat is nagedacht over de impact of over een alternatie­f. Je zet de investerin­gen in innovatie niet voor vier maanden stil, maar voor vele jaren. Bedrijven, overheden, onderzoeks­instelling­en gingen samen aan de slag om in aanmerking te komen voor steun uit het fonds. Nu zie je dat de samenwerki­ngen uit elkaar vallen.”

 ?? ?? Oud-staatssecr­etaris Mona Keijzer (rechts) op bezoek bij RegMed XB, in 2021. Het samenwerki­ngsverband krijgt maximaal 56 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds.
Oud-staatssecr­etaris Mona Keijzer (rechts) op bezoek bij RegMed XB, in 2021. Het samenwerki­ngsverband krijgt maximaal 56 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands