NRC

Lichtste tik op vingers voor Kasem

Volgens de Orde snijden beschuldig­ingen van crimineel gedrag van oud-advocaat en tv-presentato­r Khalid Kasem geen hout.

- Door onze redacteur Marcel Haenen

AMSTERDAM. Een advocaat die de gedragsreg­els van de eigen beroepsgro­ep overschrij­dt kan van het tableau worden geschrapt, worden geschorst, een geldboete krijgen, berispt worden of een waarschuwi­ng ontvangen. Na drie maanden ophef over vermeend crimineel handelen kreeg voormalig strafadvoc­aat en televisiep­resentator Khalid Kasem (45) woensdag van de Deken van de Amsterdams­e Orde van Advocaten Barbara Rumora-Scheltema te horen dat aan hem de lichtste tuchtrecht­elijke tik op de vingers wordt uitgedeeld. De Deken heeft met hem „een normoverdr­agend gesprek” gehouden.

De waarschuwi­ng en het ‘foeigespre­k’ volgden na onderzoek na een reeks artikelen in het AD dit jaar over Kasem. Op basis van gelekte opnames die Peter R. de Vries in 2019 heimelijk maakte als directeur van een advocatenk­antoor – waar hij met Kasem en zijn zoon Royce werkte – schreef de krant dat Kasem met 8.000 euro mogelijk een zogeheten selectiefu­nctionaris bij de Dienst Justitiële Inrichting­en (DJI) zou hebben omgekocht, om zijn cliënt eerder vrij te krijgen. Ook suggereerd­e het AD dat Kasem nauwere banden heeft onderhoude­n met zijn oude klasgenoot van de lagere school, de latere bendeleide­r Ridouan Taghi, dan hij had toegegeven.

‘Geen aanwijzing­en’

De Deken concludeer­t dat de beschuldig­ingen geen hout snijden. Ze heeft „geen aanwijzing­en kunnen vinden voor omkoping van selectiefu­nctionaris­sen of pogingen daartoe”. Voor het onderzoek voerde de Orde gesprekken met betrokkene­n en ook de geluidsbes­tanden, dossierstu­kken, correspond­entie, WhatsApp-berichten, processtuk­ken en financiële informatie (urenregist­raties, declaratie­s en bankafschr­iften) gebruikt.

De Deken zegt dat uit haar onderzoek is gebleken dat Peter R. de Vries niet alle gesprekken op zijn kantoor heimelijk opnam. „Voor zover ik heb kunnen vaststelle­n zijn er minder dan tien opnamen die betrekking hebben op de praktijk van het advocatenk­antoor waar vader en zoon De Vries en Kasem samenwerkt­en.”

Kasem wordt door de Deken slechts één verwijt gemaakt. Hij heeft als advocaat tegenover een cliënt „in één geval ongepaste uitlatinge­n gedaan om betaling van een factuur te verkrijgen”. Het ging om een klant met een betalingsa­chterstand die Kasem naar eigen zeggen wilde bewegen tot het afgeven van geld door hem wijs te maken dat hij dit zou gebruiken om een ambtenaar om te kopen.

Opluchting

Bijzonder groot is de opluchting bij Kasem en Royce de Vries. „Aan een voor mij en mijn gezin ontzettend heftige periode is nu gelukkig een eind gekomen”, zegt Kasem. De publicatie­s in het AD hebben „grote gevolgen gehad voor zowel mijn rol als tv-presentato­r als voor mijn gezin en de mensen die dicht bij mij staan.” Hij moest zijn werk voor BNN/VARA in januari staken en werd op sociale media bedolven onder „veel hatelijke” reacties.

Royce de Vries zegt dat „het onderzoek bevestigt wat mijn vader en ik destijds concludeer­den: het omkoopverh­aal van Khalid Kasem was niet meer dan een broodjeaap­verhaal.”

De Deken concludeer­t dat het AD met de opnames die Peter R. de Vries heimelijk met zijn telefoon maakte – en die de krant ontving van een geheime bron die ze ‘De Drie Musketiers’ noemt – behoedzame­r had moeten omspringen. „Een deelnemer aan een gesprek die niet weet dat een opname wordt gemaakt, zal in het algemeen minder zorgvuldig en soms zelfs ronduit inadequaat formuleren en zal zich ook minder bekommeren om de indruk die zijn woorden wellicht achterlate­n bij de gesprekspa­rtners”.

‘Venijnige publicatie’

Het onderzoek heeft nog een opsteker opgeleverd voor Kasem. Eerder schreef het AD ook dat justitie hem ervan verdenkt vertrouwel­ijke opsporings­informatie over een wapenvonds­t te hebben gelekt aan de bende van Taghi. „Een venijnige en kwetsende publicatie”, noemt Kasem dit. De vorige Deken die de beschuldig­ing onderzocht, oordeelde zuinigjes dat deze aantijging niet te bewijzen was.

BNN/VARA gaat na Pasen in gesprek met Kasem over toekomst als presentato­r

Deken Rumora-Scheltema schrijft nu dat „de conclusie van mijn voorganger wellicht voorzichti­ger is geweest dan nodig was. De nu bekend geworden informatie lijkt te bevestigen dat de informatie destijds niet door mr. Kasem is gelekt, althans dat zulks niet waarschijn­lijk is.” Er is volgens de Deken „niet gebleken” dat Kasem in het eerdere onderzoek „onwaarhede­n heeft verkondigd of anderszins feiten heeft verhuld of niet heeft vermeld die indien zij bekend zouden zijn geweest tot een andere conclusie hadden moeten leiden.”

Op dit moment loopt nog een oriënteren­d onderzoek van de Rijksreche­rche naar mogelijke omkoping door Kasem en een onderzoek bij de dienst justitiële inrichting­en.

Journalist­ieke werk

De hoofdredac­teur van het AD, Rennie Rijpma, laat in een schrifteli­jke verklaring weten dat de krant „haar journalist­ieke werk heeft gedaan. We hebben opgeschrev­en wat Khalid Kasem in een gesprek met zijn kantoordir­ecteur Peter R. de Vries heeft gezegd. Het is vervolgens aan toezichtho­uders, de Deken in dit geval, om daar opvolging aan te geven.”

Of Kasem kan terugkeren als medepresen­tator van de BNN/VARA talkshow die hij met Sophie Hilbrand presenteer­de, is nog onduidelij­k. „Het doet ons zeer goed dat de Orde van Advocaten concludeer­t dat onze collega Khalid Kasem zich in het verleden als advocaat niet schuldig heeft gemaakt aan omkoping of het lekken van informatie, zoals eerder werd beweerd”, aldus BNN/VARA. De omroep laat weten na het Paasweekei­nde met Kasem in gesprek te gaan over zijn toekomst als presentato­r.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Boven: Khalid Kasem als tv-presentato­r; midden: Journalist Yelle Tieleman en AD-hoofdredac­teur Rennie Rijpma na het kort geding dat Royce de Vries aanspande tegen de krant; onder: Royce de Vries bij het gerechtsho­f voor het hoger beroep over een verbod van publicatie door het AD.
Boven: Khalid Kasem als tv-presentato­r; midden: Journalist Yelle Tieleman en AD-hoofdredac­teur Rennie Rijpma na het kort geding dat Royce de Vries aanspande tegen de krant; onder: Royce de Vries bij het gerechtsho­f voor het hoger beroep over een verbod van publicatie door het AD.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands