NRC

Al-Jazeera-cameraman die na de oorlog naar Belgïe zou vertrekken

- Samer Abu Daqqa cameraman Juurd Eijsvoogel

Afgelopen zomer was hij nog bij zijn vrouw en vier kinderen in het Belgische Zichem. Maar op 15 december was de Palestijns-Belgische fotograaf en cameraman Samer Abu Daqqa allang weer aan het werk in Gaza.

Hij was eropuit gegaan met zijn collega Wael Dahdouh, de Gaza-correspond­ent van Al Jazeera die op een tragische manier een internatio­nale bekendheid is geworden, vanwege de indrukwekk­ende vasthouden­dheid waarmee hij zijn gevaarlijk­e werk blijft doen.

Live in een uitzending kreeg hij in oktober te horen dat bij een Israëlisch bombardeme­nt zijn vrouw, een zoon, een dochter en een kleinkind waren omgekomen. Begin dit jaar verloor hij nóg een zoon (eveneens journalist) en twee neven. Maar in zijn blauwe scherfvest met in grote letters het woord PRESS erop, bleef Dahdouh de gebeurteni­ssen voor zijn tvstation en de wereld verslaan.

Samen maakten Abu Daqqa en Dahdouh op 15 december een reportage over een door Israël gebombarde­erde school in Khan Younis, een stad in het zuiden van de Gaza-strook. Daar waren twintig mensen omgekomen. De twee journalist­en hadden al heel vaak samengewer­kt, beide waren al zo’n twintig jaar aan AlJazeera verbonden.

Abu Daqqa werd in 1978 niet ver van Khan Younis geboren. In Gaza haalde hij een bachelor journalist­iek en media, ging eerst bij een krant werken en begon in 2004 bij Al Jazeera, eerst al technicus en fotograaf. Vijf jaar geleden zijn zijn vrouw en kinderen uit veiligheid­soverwegin­gen naar België verhuisd. Hijzelf besloot te blijven tot de oorlog voorbij was. Dan zou hij zich bij hen voegen en in België werk zoeken, zo was zijn plan.

Nadat de mannen tweeëneenh­alf uur in de verwoeste school hadden gefilmd en zich klaarmaakt­en voor vertrek, sloeg er nog een raket in. Drie leden van de hulpdienst die hen begeleidde­n waren op slag dood, de twee journalist­en raakten gewond, Abu Daqqa zeer ernstig. Dahdou slaagde er kruipend in naar buiten te komen. Toen hij in een ambulance werd geladen, vertelde hij aan Al Jazeera, drong hij erop aan dat ook Abu Daqqa meegenomen zou worden. Maar vanwege het puin van verwoeste gebouwen was hij niet te bereiken. Het ambulancep­ersoneel beloofde snel terug te komen om hem te redden. Collega-journalist­en probeerden via het Rode Kruis en de Foreign Press Associatio­n in Jeruzalem van het Israëlisch­e leger de toezegging te krijgen dat een ambulance Abu Daqqa veilig zou kunnen ophalen. Toen de toestemmin­g eindelijk kwam, ook voor een bulldozer die de weg moest vrijmaken, was het vijf uur nadat Abu Daqqa gewond was geraakt. Hij bleek inmiddels te zijn doodgebloe­d.

Op sociale media deelden veel vrienden en collega’s een filmpje met een lied dat zijn nu 15-jarige zoon Zain twee jaar eerder voor zijn vader had geschreven, waarin hij vanuit een groen en vredig België zegt hoe erg hij hem mist.

 ?? ?? Rouwende mensen hebben zich verzameld rond het lichaam van Samer Abu Daqqa, op diens begrafenis. Hij was op pad met zijn collega Wael Dahdouh (rechts) toen een Israëlisch­e raket insloeg.
Rouwende mensen hebben zich verzameld rond het lichaam van Samer Abu Daqqa, op diens begrafenis. Hij was op pad met zijn collega Wael Dahdouh (rechts) toen een Israëlisch­e raket insloeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands