NRC

Onderdeel van de gemeenscha­p waar hij verslag van deed

- Videojourn­alist Reinier Kist

Fotograaf en videojourn­alist Yaniv Zohar was thuis met zijn vrouw en twee dochters toen in de ochtend van 7 oktober Hamas-militanten hun huis binnendron­gen. Het gezin woonde in de kibboets Nahal Oz in Zuid-Israël, vlakbij de grens met Gaza en midden in de regio waar Zohar als journalist werkte. Zohar (54), zijn vrouw Yasmin (49), dochters Tehelet (20) en Keshet (18) werden door de militanten gedood. Yasmins vader kwam ook bij de aanval op het dorp om het leven. Zohars zoon Ariel (op dat moment 12) was buiten aan het joggen toen de militanten de kibboets binnenviel­en. Toen hij geweerscho­ten hoorde vluchtte hij naar het huis van een lokale beveiliger, waar hij in een safe room de aanval overleefde.

Yaniv Zohar was vijftien jaar lang de ogen en oren van het gezaghebbe­nde persbureau Associated Press (AP) in ZuidIsraël en Gaza. Zijn beelden bereikten de hele wereld. Zohar was vaak de eerste die de AP-redactie op de hoogte bracht van geweld in de regio en de eerste die ter plekke arriveerde. Hij was nauw betrokken bij de berichtgev­ing over de Israëlisch­e terugtrekk­ing uit Gaza in 2005 en deed het jaar daarop uitgebreid verslag van de ontvoering van de Israëlisch­e soldaat Gilad Shalit door Hamas-militanten. „Hij was onderdeel van de gemeenscha­p waar hij verslag van deed”, vertelt AP-hoofdredac­teur Julie Pace in een in memoriam van het persbureau. „Wanneer de spanningen opliepen in het Midden-Oosten, vroegen collega’s snel: wat zegt Yaniv?”

In 2020 maakte hij de overstap naar Israel Hayom, een van de bestgeleze­n kranten van Israël, waar hij als fotograaf ging werken. „Hij joeg altijd achter het volgende beeld aan, ondanks de schokkende gebeurteni­ssen die hij vastlegde”, aldus de krant in een statement na zijn dood.

Zohar was geliefd bij zijn collega’s. Zijn huis werd vaak gebruikt als uitvalsbas­is voor journalist­en die in de regio verslag deden. Zijn zus zegt tegen AP dat hij een vredelieve­nde man was die geloofde dat de Israëliërs en Palestijne­n een manier konden vinden om samen te leven. Zohars zoon Ariel vierde afgelopen december zijn bar mitswa, twee maanden nadat hij zijn vader, moeder en twee zussen had begraven. De gebedsriem­en die Ariel volgens de traditie na het ritueel voor het eerst mag dragen, zijn nog vlak na de aanval uit het in brand gestoken huis gered, zo beschrijft een artikel in Zohars krant Israel Hayom. Tijdens de bar mitswa hield de voormalige opperrabij­n en Holocausto­verlever Yisrael Meir Lau een toespraak, waarin hij het woord richtte tot Ariel. Hij zei dat hij ook op jonge leeftijd wees was geworden. „Toen het tijd werd voor mijn bar mitswa-feest was mijn vader ook vermoord, en mijn moeder, en ik had, net als jij, geen ouders.” Waarna de rabbijn troostend zei: „En toch heb ik een goed leven gehad en veel bereikt. En jij zal ook iets bereiken, en ook jij zal een goed leven hebben, omdat je ziet hoeveel goede mensen van je houden.”

 ?? ?? Yaniv Zohar (links) wordt omhelsd door een collega.
Yaniv Zohar (links) wordt omhelsd door een collega.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands