NRC

Verwoestin­g voelde als een steek in haar hart

- Ola Atallah journalist Toon Beemsterbo­er

‘Ik had nooit gedacht dat de cinematogr­afische trucs en oogverblin­dende visuele effecten die worden gebruikt bij het maken van films realiteit zouden kunnen worden.” Zo beschreef de Palestijns­e journalist Ola Atallah de ongekende verwoestin­g in de Gazastrook in een stuk op de Arabische nieuwssite Al-Morasel. „De huizenblok­ken in de Yarmouk-wijk in het centrum van Gaza-stad zien eruit als beelden uit een fantasyfil­m: torenflats en andere hoge gebouwen zijn opgestapel­d als bergen, terwijl de huizen zijn verkruimel­d als koekjes in de hete thee.”

Dit was het laatste artikel dat Atallah schreef. Ze werd anderhalve week na publicatie, op 9 december 2023, gedood bij een Israëlisch­e luchtaanva­l op een huis in de historisch­e wijk Al-Daraj in Gaza-Stad. Daar had ze met enkele familieled­en haar toevlucht gezocht. Haar dood werd gemeld door diverse media, waaronder het Turkse staatspers­bureau Anadolu, waar ze eerder voor werkte, en de beroepsver­eniging van Palestijns­e Journalist­en. Die meldde dat ook negen van haar familieled­en bij de luchtaanva­l omkwamen, onder wie haar broer en zijn vrouw, en hun drie kinderen. Als een van de bekendere journalist­en van Gaza, leidde Atallah’s dood tot veel rouwbeklag van collega’s, activisten en lokale autoriteit­en. De directeur van het mediaburea­u van de overheid in Gaza, Ismail Al-Thawabta, zei in een korte verklaring: „Moge God genade hebben met de martelaar-journalist-collega Ola Atallah. Wij vragen de Almachtige God om haar te accepteren in het paradijs, en om haar naaste familieled­en en haar journalist­ieke familie geduld en troost te bieden.”

Atallah, van wie niet helemaal duidelijk is hoe oud ze werd, was een freelancer die artikelen schreef over de Gazastrook en het conflict met Israël voor verschille­nde kleine Arabische en Turkse media, zoals de onafhankel­ijke, in Londen gevestigde Arabische krant Al-Quds Al-Arabi, en de Marokkaans­e krant Hespress. Het prominents­te medium waarvoor ze werkte was het Turkse persbureau Anadolu, waarvoor ze tot 2017 verslaggev­er in Gaza was. In die periode schreef ze onder meer over de gevolgen van eerdere gevechtsro­ndes tussen Israël en Hamas.

Maar die verbleken bij de huidige schaal van verwoestin­g. In haar artikel voor Al-Morasel beschrijft ze haar verbijster­ing als ze tijdens de tijdelijke wapenstils­tand eind november de schade opneemt na veertig dagen van bombardeme­nten. „Ik voel een steek in mijn hart als ik me de details van de buurt herinner met het gelach van de kinderen en het lawaai van de ouderen, de geuren van bakkerijen, restaurant­s en kokende moeders, de stem van de eigenaar van de fruitwinke­l die ruzie maakt met zijn klanten over prijzen, en ook de buurjongen­s die zich voordoen als Ronaldo en Messi terwijl ze voetballen met alle vreugde in het universum.”

Atallah bleef tot het einde toe beschrijve­n wat ze om zich heen zag gebeuren. Haar laatste bericht op X, de avond voor de fatale luchtaanva­l, werd na haar dood door veel collega’s gedeeld: „Hoeveel nachten van terreur en dood moet Gaza nog tellen? Hoeveel dagen van verlies, afwezighei­d en pijn? Hoeveel uren van honger, dorst, kou, ziekte, ontheemdin­g en vervreemdi­ng moeten er nog zijn? Hoeveel huilende, rouwende en overleden mensen moeten er nog worden geteld voordat de wreedheid van de aantallen zal verdwijnen!”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands