NRC

Werk De Ploeg-kunstenaar lijkt gered

Met hulp van een anonieme weldoener haalde Bond Heemschut genoeg geld op om drie schilderij­en uit een oude school te redden.

- Door onze correspond­ent Lyanne Levy

Het werk van De Ploeg-kunstenaar Jan van der Zee in een oude school in Veendam die wordt gesloopt, lijkt gered. Erfgoedver­eniging Bond Heemschut heeft het bedrag bijeen dat nodig is om de schilderij­en uit te school te halen en te verplaatse­n. De gemeente Veendam moet nog wel officieel akkoord gaan.

De vereniging en de groep die zich inzetten om de werken te behouden, onder wie de kleindocht­er van de kunstenaar, kregen van de gemeente tot 2 april om met een plan te komen om het werk uit de school te halen en het bedrag dat daarvoor nodig is in te zamelen.

De gemeente schatte eind vorig jaar dat het zo’n 100.000 euro zou kosten om het werk te verplaatse­n en kon niet beloven dat een verplaatsi­ng zonder beschadigi­ngen zou kunnen plaatsvind­en. De gemeente besloot het werk te digitalise­ren en beschikbaa­r te stellen aan de archieven van het Groninger Museum en het Veenkoloni­aal Museum.

Volgens de erfgoedver­eniging kan het werk wel uit de school worden gehaald en kost dat zo’n 70.000 euro. Bond Heemschut startte een crowdfundi­ng om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Ruim een week voor de deadline is dat door donaties van fondsen, burgers en een anonieme weldoener gelukt. Deze persoon staat garant voor het volledige bedrag, mits het geld inzamelen niet stopt.

De drie schilderij­en van Jan van der Zee (1898-1988), lid van kunstenaar­sgroep De Ploeg, gaan naar het Ploegcentr­um dat in het Groningse Wehe DenHoorn

in een gerestaure­erde oude school komt. Het museum met werken van het kunstenaar­scollectie­f dat in 1918 door zeven jonge kunstenaar­s in de stad Groningen werd opgericht en dat vooral expression­istische en constructi­vistische kunst maakte, gaat volgend jaar april open.

De schilderij­en van Jan van der Zee komen zo opnieuw in een school te hangen, maar nu een met een monumental­e status. „Daardoor zijn ze straks wel goed beschermd’’, zegt Norman Vervat van erfgoedver­eniging Bond Heemschut. Hij zet zich al weken in om de schilderij­en te redden en is blij dat het gelukt is. „Het is Gronings erfgoed en het is heel mooi dat het nu in de provincie blijft.”

Martine de Haan, de kleindocht­er van

Het is Gronings erfgoed en het is heel mooi dat het nu in de provincie blijft

Norman Vervat erfgoedver­eniging Bond Heemschut

Jan van der Zee, is ook opgelucht. „Ik ben heel blij dat de schilderij­en gered zijn. Het is fantastisc­h dat zoveel mensen hebben gedoneerd. We wachten nu nog op de officiële reactie van de gemeente en dan kan de vlag uit.”

Als de gemeente Veendam akkoord gaat, wordt het werk in de tweede helft van april uit de oude school getakeld. Daarna moeten de schilderij­en gerestaure­erd en herplaatst worden. Voor de herplaatsi­ng heeft de erfgoedver­eniging zo’n 21.000 euro begroot.

Hoeveel de restaurati­e gaat kosten, is pas duidelijk als de schilderij­en uit de school gehaald zijn. Maar ook voor de restaurati­e staat de anonieme donateur garant.

„Het is ongelofeli­jk dat iemand dat wil doen”, zegt Martine de Haan.

 ?? Jan van der Zee. ?? Een van de werken uit de oude school in Veendam van
Jan van der Zee. Een van de werken uit de oude school in Veendam van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands