NRC

‘Baudet dreigde met op de bek slaan’

De bedreiging vond plaats toen Kamerlid Klaver na een debat Baudet vroeg om het FVD-jaarversla­g ten tijde van Oekraïne-referendum.

- Door onze redacteur Guus Valk

Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) is bedreigd door Thierry Baudet. Het incident vond plaats na een debat, woensdagmi­ddag, over een wetsvoorst­el van FVD. Klaver vroeg Baudet na het debat opnieuw de jaarversla­gen van de Stichting Forum voor Democratie op te sturen. „Baudet antwoordde: ‘Dat ga ik niet doen. En als je het nog een keer vraagt, sla ik je op je bek’,” aldus Klaver.

Klaver heeft melding van het incident gemaakt bij Kamervoorz­itter Martin Bosma. Daarna gingen Bosma en Klaver in gesprek. Het reglement van orde van de Tweede Kamer, waarin de gedragsreg­els staan, verbiedt sinds vorig jaar expliciet bedreiging. Dit voorstel van D66 en de ChristenUn­ie was mede gebaseerd op een uitspraak van FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelinge­n, die in een debat met D66’er Sjoerd Sjoerdsma had gedreigd met „tribunalen”.

Klaver: „Dit is een nieuwe stap in de totale verloederi­ng van het parlement. Ik moet het even plaatsen. In een vergaderin­g ben je onschendba­ar en kan je alles zeggen, daarbuiten niet. Ik werk hier al heel lang, maar heb dit nog nooit eerder meegemaakt.”

Baudet stuurt, gevraagd om een reactie, een link naar een artikel uit 2019, waarin premier Rutte over relschoppe­rs met Oud en Nieuw zegt dat hij ze „het liefst allemaal persoonlij­k in elkaar wil slaan”, en een schaterlac­hende emoji. Daarna appt hij: „Was een grapje. Ik sla geen vrouwen.” Bosma reageerde woensdagav­ond

met een brief aan Baudet waarin hij de FVD-leider donderdago­chtend op het matje roept. In zijn brief schrijft Bosma dat de bedreiging door anderen onder zijn aandacht is gebracht. Hij schrijft dat „grenzen en fatsoensno­rmen [zijn] overschred­en. Het schaadt bovendien ook het aanzien van de Kamer en de politiek.”

Het debat over het raadgevend referendum verliep in een gespannen sfeer. Baudet botste meermalen met Klaver en Jan Paternotte (D66). Ze verweten hem dat FVD door Rusland wordt beïnvloed en dat er, in de woorden van Klaver, bij FVD „volop wordt

geflirt met Rusland en mensen die gelieerd zijn aan het Kremlin”.

Klaver vroeg Baudet de jaarrekeni­ngen van Stichting Forum voor Democratie uit de periode van het Oekraïnere­ferendum van 2016 openbaar te maken. Daarop zei Baudet: „Er wordt gezegd dat de heer Klaver eigenlijk een vagina heeft. Is hij bereid om zijn onderbroek even openbaar te maken?”

Baudet zei in het debat tegen Paternotte, toen die hem beschuldig­de van banden met het Kremlin: „Die beschuldig­ing is een aantasting van mijn eer. Daarom ben ik boos. In elke andere situatie zou je iemand op z’n

bek slaan als hij zoiets van mij denkt.” Hierop greep Bosma in: „Laat dat grove even.” Wel had Bosma gezegd dat hij daarin „geen oproep had waargenome­n om anderen te molesteren”. De woorden van Baudet na afloop van het debat gingen volgens Klaver verder, omdat ze direct aan zijn adres gericht waren.

Na afloop bleven Klaver en Baudet twisten of de jaarversla­gen van de stichting openbaar waren. Daarna volgde volgens Klaver de bedreiging. Hij wil de reactie van Bosma afwachten voor hij aangifte doet. „Maar dit zou in geen enkele werkomgevi­ng acceptabel zijn, ook niet het parlement.”

De verruwing van omgangsvor­men in de Tweede Kamer zijn al enkele jaren een groot punt van zorg onder Kamerleden. Vaak, maar niet uitsluiten­d, wordt naar FVD gewezen. Kamerleden vertellen vaak dat ruwere omgangsvor­men in de Kamer leiden tot heftiger maatschapp­elijke reacties daarbuiten, zoals bedreiging­en en scheldpart­ijen. Het voorstel van D66 en CU om bedreiging expliciet te verbieden, was bedoeld om het makkelijke­r te maken Kamerleden te schorsen. Destijds was FVD tegen, evenals de PVV, JA21 en de Groep Van Haga.

 ?? ?? Thierry Baudet en Jesse Klaver tijdens een debat in 2022 over de invasie van Oekraïne door Rusland.
Thierry Baudet en Jesse Klaver tijdens een debat in 2022 over de invasie van Oekraïne door Rusland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands