NRC

Voor het eerst doden door dengue op Curaçao

De ziekte, veroorzaak­t door muggenbete­n, leidde tot drie doden. Advies aan toeristen: neem voorzorgsm­aatregelen.

- Door onze medewerker Robert Slagt

WILLEMSTAD. De infectiezi­ekte dengue die al maanden rondwaart in Latijns-Amerika heeft voor het eerst dodelijke slachtoffe­rs geëist in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Op Curaçao zijn sinds februari drie mensen overleden aan de ziekte, zo is maandag bekendgema­akt door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Volgens epidemiolo­og Yaskara Halabi gaat het om mensen „tussen de 20 en 40 jaar oud”. Volgens haar is „een klein aantal mensen” met dengue opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC).

De eerste denguegeva­llen werden eind december gemeld op Curaçao en daarna nam het aantal besmetting­en snel toe. Volgens Halabi was het eerste sterfgeval door de ziekte al medio februari. Onduidelij­k is waarom dat niet eerder is bekendgema­akt. De andere twee sterfgeval­len waren begin en medio maart. De lokale GGD ontvangt pas sinds drie weken ziekenhuis­data over denguepati­ënten.

Noodklok

Volgens parlements­lid Giselle McWilliam hebben huisartsen op Curaçao de noodklok geluid over de ernst van de uitbraak. Zij vindt dat de autoriteit­en lange tijd te weinig hebben gedaan. „De overheid is momenteel niet on top met de informatie over dengue en de campagne hieromtren­t. Dat kan en moet veel beter”, aldus McWilliam.

Epidemiolo­og Halabi noemt de situatie „zorgwekken­d”, maar stelt dat er nu „hard wordt gewerkt aan een gemeenscha­ppelijke aanpak van de epidemie met de diverse ministerie­s”. De groepen die kwetsbaar zijn voor dengue zijn volgens haar vooral kleine kinderen, oudere mensen met onderligge­nde aandoening­en en zwangere vrouwen. Volgens Halabi merkt 80 procent van de mensen die wordt gebeten door muggen die dengue overbrenge­n „helemaal niets – 5 procent heeft kans ernstig ziek te worden”.

Volgens het ministerie van GMN zijn er tot nog toe 35 toeristen op Curaçao besmet geraakt met dengue. Vanaf deze week zullen hotels en resorts worden gecontrole­erd op waterplaat­sen die mogelijk muggen aantrekken. Maandag werden hotelmanag­ers geïnformee­rd over hoe ze preventiev­e maatregele­n kunnen treffen. Het ministerie waarschuwt ook toeristen om voorzorgsm­aatregelen te nemen.

‘Nummer 20 deze week’

Het totale aantal vastgestel­de besmetting­en op Curaçao sinds december loopt vermoedeli­jk in de honderden, al ontbreken hierover betrouwbar­e cijfers. Rufus van Barneveld, docent op een particulie­re middelbare school, ziet veel denguegeva­llen om zich heen. Begin maart werd hij zelf ziek, net als zijn vrouw en twee van zijn drie kinderen. „Mijn jongste zoon van twee moest vanwege uitdroging­sverschijn­selen en een dubbele longontste­king vier dagen worden opgenomen. Toen wij met hem het ziekenhuis binnenkwam­en, zei een co-assistent: ‘Zo, dat is al nummer twintig deze week’.”

Midden- en vooral Zuid-Amerika kampen al sinds 2023 met een gevaarlijk­e toename van dengue. De situatie is vooral ernstig in Brazilië, waar sinds begin januari 40 doden zijn gevallen en meer dan 350.000 mensen zijn besmet. Eind februari werd in Peru de noodtoesta­nd uitgeroepe­n. Daar zijn dit jaar 32 mensen overleden aan dengue. In het Caribische gebied waren eind vorig jaar uitbraken op Jamaica, Guadeloupe en ook het Nederlands­e Sint Eustatius, al waren hier geen dodelijke slachtoffe­rs.

Informatie­voorzienin­g moet en kan beter

Giselle McWilliam parlements­lid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands