NRC

‘IS en IS-K pogen verval te stoppen’

De aanslag in Moskou is geen teken dat IS plots veel sterker is. Giustozzi ziet een wanhopige poging een ondergang af te wenden.

- Door onze redacteur Floris van Straaten

AMSTERDAM. Met voldoening zal in de grotten, kelders en andere afgelegen plaatsen in Afghanista­n, Syrië, Irak en Turkije waar leden van Islamitisc­he Staat zich verbergen de schok zijn geregistre­erd die de aanslag op de Crocus City Hall in Moskou van afgelopen vrijdag heeft veroorzaak­t. Er vielen zeker 140 doden en wereldwijd deed de aanslag de vrees voor nieuw IS-geweld herleven. Frankrijk en Italië verhoogden het dreigingsn­iveau voor aanslagen.

„De aanslag in Moskou was de eerste in lange tijd die zoveel aandacht van de media opleverde”, constateer­t Antonio Giustozzi, onderzoeke­r bij het Royal United Services Institute, een vooraansta­ande Londense denktank over veiligheid­skwesties. En publicitei­t is voor fundamenta­listische islamitisc­he groepen van levensbela­ng. „Radicale donoren willen resultaten zien. Waarom zou ik mijn geld geven aan zo’n groep als ze nooit van zich laten horen, redeneren die.”

Giustozzi, die veel heeft gepublicee­rd over Islamitisc­he Staat Khorasan (IS-K), de Afghaanse tak van IS, ziet de aanslag niet zozeer als een bewijs van de toenemende kracht van IS-K en IS, beide groepen verkeerden volgens hem de laatste jaren in verval.

Waarop baseert u die indruk?

„IS verkeert in een diepe crisis sinds het kalifaat in Syrië werd verwoest. Dat was een traumatisc­he ervaring voor de IS’ers. Ze hebben veel leiders verloren. Elk half jaar werd er weer een kalief gedood. Ze zijn nu veel voorzichti­ger geworden. We weten nu niet eens wat de echte naam van hun kalief is. Ze hebben geen dorp meer in handen en ze zijn veel minder actief.”

Maar de aanslag in Moskou leek ook niet het werk van IS maar van IS-K. Gaat het daar beter mee?

„Over de daders van de aanslag bestaat enige verwarring. Zelf heeft ISK dat niet bekendgema­akt, die bewering kwam van de centrale leiding van IS. De Amerikanen zeggen over informatie te beschikken dat de aanslag het werk was van IS-K. Misschien dat ze daar via hun inlichting­endiensten of hun drones die permanent over Afghanista­n vliegen iets over hebben opgevangen.”

Ook IS-K, dat tot dusverre vooral binnen Afghanista­n opereerde, kreeg de laatste jaren flinke klappen. In een artikel legde Giustozzi eerder uit dat IS-K sinds de machtsover­name door de Taliban in Afghanista­n in 2021 grotendeel­s is verdreven uit zijn oude bolwerken in het oosten van Afghanista­n. Daar bestaat vanouds meer sympathie voor de strenge, salafistis­che stroming binnen de islam, waarvoor IS zich sterk maakt.

Maar verslagen is IS-K niet. De organisati­e wist zijn nog altijd goed gemotiveer­de jonge strijders deels over te brengen naar het noordooste­n en noorden van Afghanista­n en ook over de grens naar Pakistan. Met regelmaat bleven ze vooral in de steden aanslagen plegen, vorige week nog in Kandahar. Maar net als de centrale IS-organisati­e heeft IS-K, alles bijeen volgens Giustozzi zo’n zevenduize­nd man, steeds meer moeite om zich financieel staande te houden.

Giustozzi: „Lange tijd voorzag de centrale organisati­e IS-K van financiële middelen maar volgens bronnen bij IS zelf waren ze vorig voorjaar vrijwel door hun fondsen heen. IS gebruikte Turkije lange tijd als een soort bank. Daar hadden ze investerin­gen gedaan, die geld opleverden. Veel IS’ers, speciaal ook uit Centraal-Azië, waren naar Turkije uitgeweken na de val van het kalifaat. Maar twee jaar geleden begon Turkije hard tegen hen op te treden. De hele structuur die IS in Turkije had opgebouwd, dreigt te worden ontmanteld.”

Wie zijn eigenlijk de IS-donoren?

„Dat zijn mensen met salafistis­che sympathieë­n die hun identiteit meestal niet prijsgeven. Er waren vroeger veel donoren uit Saoedi-Arabië, soms ook inlichting­endiensten, maar dat is veel minder geworden. Er zijn nu vooral kleinere donoren over.”

Hoe belangrijk zijn die geldzorgen van IS en IS-K?

„Zonder geld kunnen ze niet veel doen. Zulke organisati­es hebben een infrastruc­tuur nodig met onder meer safe houses, een rekruterin­gsapparaat voor nieuwe mensen en de aanschaf van explosieve­n en trainingen in het gebruik daarvan. Dat is allemaal kostbaar. En als je geen aanslagen meer pleegt, verlies je snel donoren. Daarom beseften ze: we moeten iets doen om ons merk opnieuw te lanceren. Daarom spenderen ze hun laatste middelen nu aan aanslagen. Niet zozeer in Afghanista­n, want een aanslag daar heeft weinig impact.

Wat dat betreft was de IS-K-bomaanslag van januari in Iran (bij een herdenking van de door de VS geliquidee­rde generaal Qasem Soleimani, 84 mensen kwamen om, red.) succesvoll­er. Die maakte indruk en zo konden ze weer fondsen werven. Dit moeten we vaker doen, dachten ze kennelijk.”

Neemt IS-K de hoofdrol van IS nu eigenlijk over?

„De centrale leiding van IS, die vooral in Syrië zit, bepaalt nog de hoofdlijne­n. Maar het bureaucrat­ische apparaat waarover ze vroeger beschikten, met een aparte eenheid voor aanslagen in Europa, is er allang niet meer. Nu verschuile­n ze zich in holen en keldertjes, van waaruit het vaak moeilijk communicer­en is. Daarom sturen ze iemand met een bepaalde opdracht naar IS-K in Afghanista­n, waar meer mogelijk is. Dat handelt zaken dan als een soort administra­tiekantoor af en zoekt contact met de cellen. Die bereiden, vaak vanuit Turkije, acties voor. Na de harde klappen van de Taliban lijkt IS-K zich enigszins hersteld te hebben. Maar het is te vroeg om te zeggen of dat herstel duurzaam is. En de centrale IS-organisati­e heeft nog een veel langere weg af te leggen voor ze de neergaande trend kunnen ombuigen.”

IS verkeert in een diepe crisis sinds het kalifaat in Syrië werd verwoest

 ?? ?? Familieled­en rouwen in januari om slachtoffe­rs van een bomaanslag door terreurgro­ep IS-K in Kerman, Iran, bij een herdenking van de in 2020 door de VS geliquidee­rde generaal Qasem Soleimani.
Familieled­en rouwen in januari om slachtoffe­rs van een bomaanslag door terreurgro­ep IS-K in Kerman, Iran, bij een herdenking van de in 2020 door de VS geliquidee­rde generaal Qasem Soleimani.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands