NRC

Rutte wijst Xi op belang van Oekraïne

De Chinese leider Xi Jinping wilde het graag over ASML hebben. Maar voor premier Rutte was Oekraïne „absoluut nummer één”.

- Door onze redacteur Wieland van Dijk

„Het Chinese volk heeft recht op ontwikkeli­ng, en geen enkele kracht kan China’s wetenschap­pelijke en technologi­sche vooruitgan­g tegenhoude­n”, hield Xi Jinping demissiona­ir premier Mark Rutte woensdag voor tijdens hun ontmoeting in de Grote Hal van het Volk in Beijing. „Het kunstmatig opwerpen van technologi­sche barrières en het afsnijden van toeleverin­gsketens zorgen alleen maar voor verdeeldhe­id en confrontat­ie”, citeert de Chinese staatszend­er CCTV de Chinese leider.

Hoewel CCTV de chipmachin­efabrikant niet bij naam noemt, doelde Xi daarbij ongetwijfe­ld op de restrictie­s rond ASML, dat als enige ter wereld de apparatuur maakt waarmee de meest geavanceer­de halfgeleid­ers worden geproducee­rd. Die mogen door exportbepe­rkingen niet aan Chinese klanten worden verkocht.

De Verenigde Staten willen voorkomen dat China met behulp van de machines van ASML zijn technologi­sche achterstan­d op het gebied van halfgeleid­ers inloopt en willen dat het ASML ook wordt verboden om eerder aan China verkochte apparatuur te onderhoude­n. De machines, die per stuk tientallen miljoenen kosten, worden zonder voortduren­d gespeciali­seerd onderhoud snel onbruikbaa­r.

Toeleverin­gsketens

Rutte wilde na zijn ontmoeting met Xi niet ingaan op de mogelijke beperking van onderhoud van ASML-apparatuur bij Chinese klanten. Wel liet hij weten dat Nederland „doet wat het

kan” om toeleverin­gsketens te beschermen. Exportbepe­rkingen zijn niet specifiek gericht tegen China, maar „op onze eigen veiligheid”.

Rutte, die in China wordt vergezeld door minister Geoffrey van Leeuwen (VVD, Buitenland­se Handel), zei vooraf veel kansen te zien om de handel tussen beide landen uit te breiden, bijvoorbee­ld op het gebied van de groene transitie en de ouderenzor­g. Ook Xi zei rond die thema’s te

streven naar meer samenwerki­ng.

Maar voor Rutte was een ander gesprekson­derwerp „absoluut nummer één”: hij hield Xi voor dat Rusland de oorlog tegen Oekraïne niet mag winnen. China weigert de Russische invasie te veroordele­n. Economisch profiteert het land flink van de westerse sancties tegen Rusland: Chinese ondernemin­gen hebben de plaats ingenomen van westerse bedrijven die er sinds de invasie zijn vertrokken. Ook

koopt het, tegen flinke kortingen, veel gas en olie uit Rusland.

Na zijn ontmoeting zei Rutte tegen journalist­en dat hij China heeft gevraagd te voorkomen dat sancties worden omzeild en om geen goederen aan Rusland te leveren die het kan gebruiken voor zijn oorlogvoer­ing. Ook vroeg hij Xi om zijn invloed op Rusland aan te wenden. „Ik heb uitgelegd dat dit niet zomaar een conflict is. Dat Nederland als goede vriend van China direct bedreigd wordt, en dat Europa direct bedreigd wordt door deze oorlog. Het is echt belangrijk dat China dat perspectie­f ook onder ogen ziet.”

Rutte kreeg veel vragen over zijn kandidatuu­r als secretaris-generaal van de NAVO. Hij was niet in die hoedanighe­id naar Beijing gereisd, benadrukte hij, maar tijdens een gesprek met studenten eerder op de dag zei hij wel dat hij, als hij de baan krijgt, de band met Azië wil versterken, „om de wereld stabiel te houden”.

Rutte zei desgevraag­d in het gesprek met Xi ook „moeilijke onderwerpe­n” te hebben aangekaart. „We hebben gesproken over Oeigoeren, Hongkong, maar ook over cyberaanva­llen.” In februari maakte de Militaire

Ik heb uitgelegd dat het niet zomaar een conflict is

Inlichting­en- en Veiligheid­sdienst (MIVD) de ontdekking bekend van een Chinese cyberspion­agecampagn­e in een computerne­twerk van de Nederlands­e krijgsmach­t.

En eerder deze week onthulden de Amerikaans­e en Britse autoriteit­en details over jarenlange grootschal­ige cyberopera­ties door een aan de Chinese overheid gelieerde hackersgro­ep. Die trachtte, soms met succes, in te breken in de e-mail van bestuurder­s en politici, journalist­en en activisten, met name critici van de Chinese overheid. Onder hen waren volgens de Amerikaans­e justitie „alle EU-leden” van een netwerk van parlementa­riërs die zich met Chinabelei­d bezighoude­n. Op zijn dagelijkse persconfer­entie wees een woordvoerd­er van het Chinese ministerie van Buitenland­se Zaken die beschuldig­ingen dinsdag van de hand.

Mark Rutte demissiona­ir premier

 ?? ?? Voorafgaan­d aan zijn ontmoeting met Xi bracht Rutte in Beijing een bezoek aan de historisch­e stadswijk Dashilar.
Voorafgaan­d aan zijn ontmoeting met Xi bracht Rutte in Beijing een bezoek aan de historisch­e stadswijk Dashilar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands