NRC

Kankercell­en opjagen en dan doden

Een nieuwe behandelin­g overactive­ert de deling van kankercell­en en doodt ze daarna. Bij muizen met darmtumore­n werkt dit.

- Door onze redacteur Niki Korteweg

Door kankercell­en juist extra te stimuleren om te gaan delen – in plaats van te remmen – is het daarna makkelijke­r die cellen te doden. Kankeronde­rzoekers van het Antoni van Leeuwenhoe­k laten zien dat deze nieuwe, paradoxale aanpak van tumoren bij muizen werkt, zelfs bij kankercell­en die ongevoelig zijn geworden voor bestaande, remmende behandelin­gen. Ook bij deze combinatie­behandelin­g werden tumorcelle­n soms resistent. Maar opvallend genoeg leidde dat juist tot minder kwaadaardi­ge cellen. Ze publiceerd­en hun bevindinge­n woensdag in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Cancer Discovery.

De meeste middelen tegen kanker grijpen in op de processen waardoor kankercell­en zich snel kunnen delen. Zo remmen ze de kankergroe­i. Maar vaak ontwikkele­n kankercell­en manieren om dit te omzeilen. Ze worden resistent tegen de behandelin­g en groeien nóg agressieve­r door.

Moleculair bioloog Matheus dos Santos Dias van het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam testte daarom een compleet nieuwe aanpak. Hij vond een middel, LB-100, dat de celdeling in tumorcelle­n juist overactief maakt.

„In kankercell­en bestaat een evenwicht tussen de processen die nodig zijn voor snelle celdeling, zoals dna-replicatie, en de processen die de talrijke fouten in het dna die daarbij ontstaan willen repareren, de zogeheten stressreac­tie”, zegt Dos Santos Dias. „Door die eerste processen aan te jagen, forceren we kankercell­en om meer fouten te maken in het dna, en raken de reparatiep­rocessen overbelast. Het kopiëren van dna wordt dan stilgelegd om de fouten te herstellen voordat celdeling wordt hervat.”

Dos Santos Dias en zijn collega’s vonden vervolgens een middel dat die stressreac­tie blokkeert: adavoserti­b. De celdeling gaat dan door zonder dat al het dna is gekopieerd. Hierdoor sterven de kankercell­en. „We maken dus gebruik van de basale eigenschap­pen van kankercell­en: de snelle vermenigvu­ldiging van dna en de stressreac­tie die dat opwekt.”

Ook bij labmuizen met tumoren van patiënten in de darm remde de combinatie­behandelin­g de groei van die tumoren. Het betrof dikkedarmt­umoren of uitzaaiing­en van patiënten bij wie minstens drie behandelin­gen niet, of niet meer, werkten.

Net als bij bestaande behandelin­gen trad ook bij de combinatie­therapie soms resistenti­e op. Maar verrassend genoeg werden hierbij die resistente cellen juist minder kwaadaardi­g. Ze veroorzaak­ten geen tumoren meer in proefdiere­n.

Dit nieuwe concept voor de behandelin­g van kanker werkt waarschijn­lijk ook voor andere soorten tumoren, denkt Dos Santos Dias. Prille tests met cellen in kweekschaa­ltjes lieten zien dat deze combinatie

Het concept kan in potentie worden toegepast op iedere tumor

van middelen ook de groei van tumoren van de galblaasga­ng en de alvleeskli­er remde. „Dit is één combinatie van middelen, het concept kan in potentie toegepast worden op iedere tumor, als je de juiste middelen kunt vinden om die te activeren en blokkeren.”

Of de combinatie­behandelin­g ook bij menselijke patiënten zal werken is niet te voorspelle­n. Veel middelen die in het lab en bij muizen werken, blijken later toch niet effectief bij patiënten, of hebben te veel bijwerking­en.

Een grote vraag is of bij iemand die een middel krijgt dat kankercell­en aanjaagt niet ook gezonde cellen zullen ontsporen tot kankercel. „Dat moeten klinische studies uitwijzen. Maar er zijn verschille­nde studies met vergelijkb­are middelen die suggereren dat dit niet waarschijn­lijk is”, zegt Dos Santos Dias.

Het uittesten van de potentiële nieuwe therapie bij mensen kan relatief snel, omdat de gebruikte middelen al eerder zijn getest bij mensen voor andere toepassing­en. Eind dit jaar hopen de onderzoeke­rs de eerste studie met patiënten te beginnen.

Matheus dos Santos Dias NKI

 ?? ?? Röntgenfot­o van een dikke darm vol contrastmi­ddel, bariumpap, waarmee artsen kijken of er tumoren zijn.
Röntgenfot­o van een dikke darm vol contrastmi­ddel, bariumpap, waarmee artsen kijken of er tumoren zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands