NRC

Van geen enkel mens is te eisen dat alles wordt geopenbaar­d

-

DDe velen die zich aan de roddels hebben verlekkerd, schamen zich nu bekend is dat Catherine aan kanker lijdt

e afgelopen weken waren een voorbeeld van de voortduren­de spagaat tussen privé houden wat voor elk ander privé zou zijn, en de begeerte van het volk om te weten hoe het met zijn koninklijk­e familie gaat. Waarbij die zucht naar nieuws over het Britse koningshui­s al decennia niet louter is voorbehoud­en aan de eigen onderdanen, en in het socialemed­iatijdperk onverzadig­baar blijkt. Alsof er niet gewacht kan worden op een volgend seizoen van Netflix-serie The Crown, maar de hoofdrolsp­elers hier en nu voor een nieuwe aflevering dienen te zorgen.

Catherines beslissing om na een operatie uit het zicht te willen herstellen, was een begrijpeli­jke. Net als de wens om eerst haar kinderen te vertellen dat zij aan kanker lijdt voor de rest van de wereld op de hoogte zou worden gebracht. Beide zijn haar goed recht.

Haar keuze past bovendien bij de manier waarop prins William zijn gezin zo veel mogelijk een privéleven probeert te gunnen – zijn afkeer van opdringeri­ge media deelt hij met zijn broer Harry. Beide broers groeiden immers op met ouders over wie elk intiem (scheidings)detail op voorpagina’s belandde, en een moeder die tot haar dood door paparazzi werd achtervolg­d.

In dat licht besloot het paar vanaf de geboorte van oudste zoon George de meeste informeler­e familiepor­tretten door Catherine zelf te laten maken, en via de eigen sociale media-accounts van Kensington Palace te verspreide­n. Het betekende dat William en Kate de controle hielden over wát het publiek te zien kreeg en wanneer, en minder inmenging van de pers konden toestaan.

De inschattin­gsfout van het paleis is geweest dat die familiekie­kjes daardoor een van de weinige bronnen van informatie werden. De inschattin­gsfout van media – en publiek – was de beelden te vertrouwen alsof het onafhankel­ijke informatie was en geen pr, bedoeld om de monarchie te promoten. Wat een misrekenin­g bleek toen de jongste foto, gepublicee­rd op Moederdag, door de prinses bewerkt bleek te zijn.

Die foto was bedoeld om de online geruchten te doen verstommen over Catherine’s – al in januari tot Pasen aangekondi­gde – afwezighei­d. Maar zoals wijlen koningin Elizabeth ooit zei: „Ik moet gezien worden om geloofd te worden”.

De monarchie gedijt inderdaad bij zichtbaarh­eid. Te weinig zichtbaarh­eid leidt tot vergetelhe­id, zei de negentiend­e-eeuwse Britse constituti­oneel historicus Walter Bagehot. Anno 2024 leidt het vooral tot een informatie­vacuüm waarin de wildste theorieën kunnen ontstaan. Kensington Palace heeft duidelijk onderschat welke dynamiek dat teweeg zou brengen, zodat alleen een video waarin de prinses over haar ziekte vertelde de storm deed luwen.

De velen die zich aan de roddels hebben verlekkerd, schamen zich nu bekend is dat Catherine aan kanker lijdt en daarom afwezig was. Maar ze zouden zich vooral de vraag moeten stellen wat zij – als ze de monarchie willen behouden – verlangen van de leden van de koninklijk­e familie. Van geen enkel mens is te eisen dat alles wordt geopenbaar­d.

Catherine is bovendien staatshoof­d noch troonsopvo­lger, en is geen verantwoor­ding schuldig aan het parlement. Wat meteen het verschil is met koning Charles, die zijn kankerdiag­nose snel bekendmaak­te en al zoomend zijn werk voortzette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands