NRC

Flauwe grap? In de ‘shredder in de nood’ op 1 april

Op de Nationale Avond van de Woordgrap kun je om grappen lachen of ze ritueel vernietige­n, legt Michiel Eijsbouts uit.

- Door onze redacteur Paul Steenhuis

Humor is een heikele kwestie. Zeker als het om flauwe grappen en pijnlijke practical jokes gaat. Maandag is het weer de hoogtijdag van de grap: 1 april. Voor hen die die dag het liefst schrappen willen, gloort er hoop. Er is een nieuw Nederlands ritueel aan het ontstaan, waarin slechte woordgrapp­en in het openbaar rücksichts­los vernietigd worden: ze gaan op het theaterpod­ium de papiervers­nipperaar, de shredder in, als het publiek de grap te flauw vindt. „Dat werkt helend,” zegt Michiel Eijsbouts. Hij verzon samen met Victor Mastboom de Nationale Avond van de Woordgrap, inclusief de grappenshr­edder, die ze sinds vorig jaar op 1 april organisere­n en presentere­n.

De eerste avond vorig jaar was in het piepkleine Amsterdams­e Torpedothe­ater, dat met zo’n veertig man bomvol zat. Vanwege dat succes zijn ze komende maandag 1 april uitgeweken naar het Betty Asfalt Complex in dezelfde stad, waar 120 mensen in kunnen. Maar dat is ook al uitverkoch­t. Dus is er nu vanwege dat succes op zaterdag 6 april een tweede Nationale Avond van de Woordgrap op komst.

„Het publiek wordt de hele avond met woordgrapp­en van ons gebombarde­erd, rond thema’s die mensen in de zaal met hun neus moeten aanwijzen: de wijsneus,” vertelt Eijsbouts. Hij leerde Mastboom kennen toen ze samen werkten bij de Beste Vrienden Quiz, een tv-kennisquiz voor de jeugd. „We hebben beiden een soort dwang om steeds woordgrapp­en te maken, waar de meeste mensen die ze horen om moesten kreunen. Door deze avond te organisere­n kunnen we ze toch allemaal maken, opsparen, en delen met het publiek. Die kunnen er dan om lachen of ze afwijzen. In het laatste geval worden ze dus op het toneel vernietigd”, aldus Eijsbouts. Kortom, een therapeuti­sch

huil, shred, lach en bewonder voor degenen die het woordgrapp­en maken niet kunnen laten.

Het is inderdaad een soort „vaccin”, zegt Eijsbouts, dat ritueel met de grappenshr­edder. „Het idee is dat je op deze ene avond zoveel al dan niet geslaagde woordgrapp­en hoort, inclusief foute naamgrappe­n als Rob Dun IJs, dat je er voor het hele jaar weer van af bent.” In het radioprogr­amma

Spijkers met Koppen gaven Eijsbouts en Mastboom zaterdag al een woordgrapp­envoorproe­fje, zoals: „Mijn hond eet geen vlees, het is een vega-terrier”

en „De haan was helemaal uit het Barneveld geslagen. De kip had hem uitgelegd dat hij geen eieren kon leggen. Typisch een geval van hensplaini­ng.”

De Nationale Avond van de Woordgrap is niet alleen gevuld met vooraf bedachte grappen van de beide tekstschri­jvers / programmam­akers en het publiek. Er is ook ruimte voor de ter plekke geïmprovis­eerde woordgrap, op door het publiek opgegeven thema’s: die neemt Eijsbouts voor zijn rekening als de Stante Pede Woordgrapp­enmakker Man, in speciale bokskampio­en-outfit. Eijsbouts en Mastboom willen van hun Nationale Avond van de Woordgrap op 1 april een traditie maken. „Als shredder in de nood.”

De Nationale Avond van de Woordgrap, Betty Asfalt Complex A’dam, za 6 april, bettyasfal­tcomplex.nl

 ?? ?? Michiel Eijsbouts en Victor Mastboom zetten op De Nationale Avond van de Woordgrap op 1 april een grappenshr­edder op het podium.
Michiel Eijsbouts en Victor Mastboom zetten op De Nationale Avond van de Woordgrap op 1 april een grappenshr­edder op het podium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands