NRC

Spijkerbro­ek is taboe in N-Korea

De Noord-Koreaanse tv dekt jeans af in populair Brits tuinierpro­gramma.

- Casper van der Veen

‘Als je in de tuin gaat werken, doe dan een oude spijkerbro­ek aan”, zo adviseerde mijn moeder me als opgroeiend kind. Onschuldig en jong als ik was, had ik geen idee dat ik daarmee een „imperialis­tisch” statement maakte, maar afgelopen maandag vielen de schellen me van de ogen. Toen besloot de Noord-Koreaanse staatszend­er KCTV bij het uitzenden van Brits tuinierpro­gramma Garden Secrets de blauwe jeans van de presentato­r te censureren.

Het gaat niet om het blurren van een merknaam, de hele spijkerbro­ek van Alan Titchmarsh moet eraan geloven bij de Noord-Koreaanse censor. Het gekleurde blokjesove­rhemd van de man is ongemoeid gelaten en kon blijkbaar wel de goedkeurin­g van het strenge

Noord-Koreaanse staatssoci­alisme wegdragen.

Toen begin jaren negentig in Rusland en Oost-Europa een wind of change begon te waaien, vaardigde toenmalig Noord-Koreaans leider Kim Jong-il juist een oekaze uit tegen de spijkerbro­ek. Hij zag het kledingstu­k als „een symbool van Amerikaans imperialis­me”.

Dat is onder zijn millennial­zoon Kim Jong-un niet veranderd.

Integendee­l: de afgelopen jaren wordt extra hard opgetreden tegen Noord-Koreanen die gesmokkeld­e buitenland­se popmuziek of tv-series luisteren en bekijken.

Noord-Korea zendt vaker westerse programma’s uit, zolang ze apolitiek van toon zijn. Titchmarsh kan er wel om lachen dat hij een ‘hit’ is in

Noord-Korea.

Tegenover the Daily Mail zei hij te hopen dat het rustgevend­e en therapeuti­sche effect van tuinieren een positieve invloed heeft op de kijkers van KCTV.

De ingekorte en nagesynchr­oniseerde aflevering van Garden Secrets speelt zich af in de beroemde tuin van het zeventiend­e-eeuwse Engelse landhuis Hatfield House – voormalig eigendom van Engelse vorsten. Koning Edward VI en koningin Elizabeth I brachten er hun jeugd door.

Dat lijkt haaks te staan op de communisti­sche idealen van Pyongyang – totdat je beseft dat Kim Jong-un feitelijk de derde absolute vorst is in een dynastie met erfopvolgi­ng.

 ?? ?? Alan Titchmarsh in geblurde jeans op tv in Noord-Korea.
Alan Titchmarsh in geblurde jeans op tv in Noord-Korea.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands