NRC

Richard Serra was een beeldhouwe­r als een godheid

BEELDHOUWE­R De immense, vele tonnen zware beelden van Richard Serra doordringe­n de toeschouwe­r van diens nietigheid. Serra wilde natuur en ruimte naar zijn hand zetten.

- Door onze medewerker Hans den Hartog Jager ‘to

Weerstand was belangrijk voor beeldhouwe­r Richard Serra. De belangrijk­ste drijfveer achter zijn werk misschien wel: Serra zocht de weerstand van het materiaal waarmee hij werkte, de weerstand van de zwaartekra­cht, maar ook die van de wereld. Hij overleed dinsdag op 85-jarige leeftijd in zijn huis in Long Island, ten oosten van New York aan een longontste­king.

Tijdens een interview in 2017, ter gelegenhei­d van zijn tekeningen­tentoonste­lling in Museum Boijmans Van Beuningen, benadrukte hij nog eens het belang van die weerstand: „Ik was er (al jong) van overtuigd dat het maken van kunst alleen interessan­t is als je breekt met alle conventies, als je helemaal opnieuw begint. Dat begint bij de basis: als jonge kunstenaar moet je je eigen procedures uitvinden, liefst zelfs je eigen materiaal maken. Zoals de zwarte schrijfste­r Audre Lord ooit zei: „You’re not going to deconstruc­t the master’s house by using the master’s tools.” Dat is heel erg waar. Wie een eigen wereld wil scheppen moet die van de grond af opbouwen.”

Precies dat ‘opbouwen vanaf de grond’ heeft Richard Serra zijn hele carrière gedaan – en dat maakte hem uiteindeli­jk tot een van de grootste, beroemdste en meest ambitieuze beeldhouwe­rs van de twintigste eeuw. Vooral in zijn immense sculpturen, die over de hele wereld te zien zijn, gaat

Serra zonder veel scrupules de concurrent­ie aan met de Schepper.

Deze abstracte beelden, gemaakt van lood of cortenstaa­l, zijn altijd vele tonnen zwaar en dwingen de toeschouwe­r zich anders te verhouden tot de ruimte om zich heen dan hij of zij gewend is. Serra vervaardig­de zijn beelden vaak specifiek voor een plaats om die vervolgens radicaal te transforme­ren: de beelden beperken de ruimte, blokkeren het zicht, en zijn zo overduidel­ijk zwaarder en krachtiger dan jij als toeschouwe­r, dat je sterk van je nietigheid wordt doordronge­n – een ervaring die je normaal bijna alleen maar kent uit de natuur. Serra was een beeldhouwe­r als een godheid, een Jupiter, die de natuurkrac­hten tartte en de natuur naar zijn hand wilde zetten.

Groter, zwaarder, imposanter

Richard Serra, geboren in 1938 in San Francisco, begon zijn carrière in het midden van de jaren zestig, aanvankeli­jk met sobere, minimalist­ische beelden van materialen als fiberglas en rubber, die op dat moment in de beeldhouwk­unst nog tamelijk ongebruike­lijk waren. Ook maakte hij een video als Hand Catching Lead, waarin we een uitgestoke­n hand zien (die van Serra zelf) die een langssuize­nd blok lood probeert te grijpen.

Doorslagge­vend is echter de zogenaamde ‘Verb List’ die hij in 1968 publiceert: een lijst van 108 (werk)woorden die laten zien wat voor handelinge­n je allemaal kunt gebruiken om een beeld te maken: de lijst begint met

roll, to crease, to fold’ en eindigt met ‘to continue’. Dat was precies wat Serra deed: vanaf dat moment werd zijn oeuvre steeds meer een verkenning van de methoden waarmee je ruimte naar je hand kunt zetten. Daarbij werden zijn beelden langzaam groter, zwaarder en imposanter – en steeds ingrijpend­er. Daardoor riepen ze ook steeds vaker weerstand van de buitenwere­ld op, tot zijn eigen vreugde: „Mensen zijn gelukkig heel lang een hekel aan me blijven houden.”

Radicaal

De publieke aversie tegen Serra’s werk bereikte een hoogtepunt rond zijn beeld Tilted Arc (1981): een drieënhalv­e meter hoge schuine en gebogen cortenstal­en muur van 37 meter lang die dwars op het Federal Plaza in New York stond. De Arc

deed precies wat een goede Serra moet doen: hij veranderde het aanzicht en het gebruik van het plein radicaal – zo radicaal dat hij niet alleen het zicht blokkeerde maar voetganger­s er ook voor moesten omlopen, wat veel aversie opriep.

Dit leidde er uiteindeli­jk toe dat Tilted Arc, na een slepende rechtszaak, in 1989 werd vernietigd. En natuurlijk beweerde Serra dat hij daar alleen maar sterker door werd: „Ken je die Vietnam-foto van een man die een andere man in het hoofd schiet? Nou, toen er op een gegeven moment drie beelden tegelijk van me in New York te zien waren, hingen er posters door de stad met die foto en de tekst ‘Kill Serra’. Zulke pogingen tot kleineren hebben me altijd geholpen. If you’re being marginaliz­ed, you want to resist.”

Na de controvers­e rond Tilted Arc

werd ook Serra gegrepen door het lot van elke grote tegendraad­se kunstenaar: zijn tegendraad­sheid werd een kracht die door de maatschapp­ij werd geacceptee­rd, geïncorpor­eerd en zelfs gekoesterd – en dus zijn er tegenwoord­ig over de hele wereld vele tientallen Serra’s te bewonderen. Ook in Nederland is zijn werk goed vertegenwo­ordigd: in de tuin van Kröller-Müller staat Spin out, for Robert Smithson (1972-’73), op het plein voor het Stedelijk Museum in Amsterdam staat zijn Sight Point (for Leo Castelli) (1975), in Zeewolde staat het enorme Sea Level (1996), twee betonnen muren van elk tweehonder­d meter lang, en Museum Voorlinden in Wassenaar heeft een enorme zaal uitgetrokk­en voor zijn Open Ended (2007-’08).

Controvers­ieel zijn deze werken niet meer, maar dat doet weinig af aan de grote kracht van zijn beelden die schijnbaar abstracte begrippen als gewicht, macht, dreiging en onzekerhei­d krachtig en pijnlijk voelbaar maken. Richard Serra kon dat als geen ander.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Richard Serra in 2010 tijdens een prijsuitre­iking in Spanje.
Richard Serra in 2010 tijdens een prijsuitre­iking in Spanje.
 ?? ?? Richard Serra’s Equal in het MoMA in New York in 2020.
Richard Serra’s Equal in het MoMA in New York in 2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands