NRC

Poppodia willen veiligheid­sprotocol

- Door een onzer redacteure­n

AMSTERDAM. De cultuursec­tor laat woensdag weten „met zorg” te kijken naar het toenemend aantal incidenten „die door polarisati­e zijn ingegeven”, in onder meer concertzal­en. Dat schrijven de Vereniging van Schouwburg- en Concertgeb­ouwdirecti­es, de Nederlands­e Associatie voor Podiumkuns­ten en de Vereniging Nederlands­e Poppodia en Festivals in een gezamenlij­k statement. In concertzal­en mag „geen plek” zijn voor intimidati­es die zijn ingegeven door antisemiti­sme, maar ook niet voor xenofobie en genderdisc­riminatie, zo benadrukke­n zij. Belangenor­ganisaties willen daarom een veiligheid­sprotocol opstellen in samenwerki­ng met demissiona­ir staatssecr­etaris Fleur Gräper (Cultuur en Media, D66). De organisati­es gaan binnenkort met haar in gesprek.

Jeroen Bartelse, directeur van poppodium TivoliVred­enburg en lid van Kunsten ’92, laat aan NRC weten dat de cultuursec­tor al zeker anderhalf jaar een toename ziet in het aantal protesten en andere acties in onder meer concertzal­en.

Hoe het protocol eruit moet komen te zien, is nog niet helemaal duidelijk. De cultuursec­tor wenst, zo zegt Bartelse, dat zowel overheid als lokale politie er onderdeel van wordt. Hoe snel haal je de politie erbij? Hoe schaal je op met het aantal beveiliger­s? „Daarover gaat het ook als je het hebt over bedreiging met terrorisme. Hoe kan je je voorbereid­en? Daarover willen we met staatssecr­etaris Gräper praten.”

Gräper sprak zich zelf nog niet breedvoeri­g uit over het incident in Waalwijk. Wel liet ze weten de actie „antisemiti­sch” te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands