NRC

Am Abend da es kühle war

-

Dagen van uitvoering­en vind ik best lastig. Ik wil me koest houden en energie sparen. Zeker in een week waarin nog vier passies achter elkaar gepland staan. Aan de andere kant ligt er vaak nog een berg ander werk. En als ik op een nieuwe plek ben, lokt de omgeving me ook. Dan wil ik er met mijn camera op uittrekken.

In de ochtend maak ik vanuit mijn Bed & Breakfast in Bolsward eerst wat uren vrij voor de taken die nog wachtten op mijn aandacht: opnames beluistere­n van getalentee­rde liedduo’s die zich hebben aangemeld voor de masterclas­s van het Internatio­naal Lied Festival Zeist, een liedklas voorbereid­en die ik volgende week geef aan het Koninklijk Conservato­rium Den Haag en teksten leren voor een aankomend recital met pianist Hans Eijsackers.

Mijn drang om naar buiten te gaan brengt me naar het Jopie Huisman Museum in Workum. Wat een mooie verrassing is dat. Ik word getroffen door een prachtig schilderij­tje van een huisje in de nacht. Binnen brandt vanuit één venster een eenzaam flets licht. Er staat een tekst van de kunstenaar zelf bij: „’s Nachts aan het water, als iedereen sliep, dan voelde je dat het kwaad uit de wereld was. Het gevoel dat de lucht zuiver was: alle spanning was weg.”

Die tekst past naadloos op de tekst van het allermoois­te arioso uit de Matthäus-Passion: ‘Am Abend da es kühle war’, gevolgd door de dankbare basaria ‘Mache dich, mein Herze, rein’. Voldaan keer ik B&B-waarts, opgeladen voor het concert van vanavond.

J.S. Bach, Johannes-Passion door Orkest vd 18de-eeuw met Henk Neven (Christus). Nog op 28 maart, TivVredenb­urg Utrecht en 29 maart, Musis, Arnhem. Info: orchesta18­c.com

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands