NRC

Pensioenfo­ndsen willen investeren in energietra­nsitie

Vijf grote pensioenfo­ndsen zijn bereid om miljarden te steken in de energietra­nsitie, schrijven ze in een brief aan de informateu­r. Helpt dat de huidige problemen oplossen?

- Door onze redacteur Chris Hensen

AMSTERDAM. Ze zijn met veel, hebben ongeloofli­jk diepe zakken en zien een groot probleem dat volgens hen de vooruitgan­g van Nederland bedreigt. En om dat probleem op te lossen, stellen ze graag wat van hun miljarden ter beschikkin­g. Mits de politiek natuurlijk een beetje meewerkt.

Met ‘ze’ worden hier de vijf grootste pensioenfo­ndsen van Nederland bedoeld: ABP, PFZW, PME, PMT en BpfBouw. Samen zitten die op een kolossale geldberg van ongeveer 900 miljard euro. En met ‘het probleem’ gaat het om de energietra­nsitie. Die gaat lang niet zo snel als nodig om gevaarlijk­e klimaatver­andering af te wenden.

Woensdag werd via het Financieel­e Dagblad bekend dat deze vijf pensioenfo­ndsen een brief aan informateu­rs Elbert Dijkgraaf (SGP) en Richard van Zwol (CDA) hebben gestuurd met een voorstel om een stevige bijdrage te leveren aan de energietra­nsitie. NRC heeft die brief ook ingezien. De brief komt op een pikant moment. Vier rechtse partijen proberen een coalitie te smeden, waarvan in ieder geval de PVV, de grootste, weinig op heeft met de energietra­nsitie. Die partij wil juist zo weinig mogelijk geld verspillen aan groene onzin.

Ook opvallend: vanuit de politiek en maatschapp­elijke organisati­es werd de afgelopen tijd geregeld een beroep gedaan op de pensioenfo­ndsen met hun enorme spaarpotte­n voor het financiere­n van belangrijk­e maatschapp­elijke opgaven. Om te beginnen omdat de regering zelf niet alles zou kunnen betalen.

Naast de energietra­nsitie ging dat ook om oproepen om mee te investeren in de zorg, de woningbouw en defensie. Aan die oproepen lijken de pensioenfo­ndsen de laatste tijd steeds meer gevolg te geven.

In de brief stellen de pensioenfo­ndsen voor dat ze ettelijke – een concreet bedrag wordt niet genoemd – miljarden van hun totale beheerde vermogen willen investeren in de transitie. In het bijzonder willen ze geld steken in infrastruc­tuur zoals stroom- en warmtenett­en. Die infrastruc­tuur kun je zien als de ruggengraa­t van de energietra­nsitie: zonder een adequaat hoogspanni­ngsnetwerk bijvoorbee­ld geen ‘elektrific­atie’ van woningen en fabrieken.

Op alle fronten mis

Op dit moment gaat het juist op alle fronten mis met die infrastruc­tuur. Het stroomnet zit zo vol dat bedrijven vrijwel nergens snel een nieuwe aansluitin­g kunnen krijgen. De netbeheerd­ers zijn daarom naar eigen zeggen bezig met een ‘historisch­e’ uitbreidin­g van het stroomnet. Maar dat kost bakken vol geld, en bovendien veel tijd. Alleen al Tennet, het staatsbedr­ijf dat het landelijke stroomnet beheert, voorziet op dit moment een kostenpost van tientallen miljarden euro’s voor de verzwaring van het netwerk. Gedurende de komende tien jaar.

De ‘verstoppin­g’ van het net zien de pensioenfo­ndsen als grootste obstakel voor de verdere overgang naar een schonere energievoo­rziening. Bestuursvo­orzitter Eric Uijen van PME, een van de betrokken fondsen, zegt in een telefonisc­he toelichtin­g: „Dit probleem moet echt heel snel worden opgelost. Want anders zullen consumente­n en bedrijven over een tijdje niet altijd meer stroom kunnen krijgen wanneer ze die nodig hebben. De tekorten zullen dan verdeeld moet worden en dat gaat pijn doen. Bedrijven stagneren, willen misschien niet meer verder investe

‘Verstoppin­g’ van het net wordt gezien als grootste obstakel voor de verdere overgang naar een schonere energievoo­rziening

ren, en dat tast de werkgelege­nheid weer aan. Zo krijg je een negatieve spiraal. Dat is geen goed toekomstbe­eld.”

Tegelijk stellen de fondsen hun miljarden niet zomaar beschikbaa­r, blijkt uit de brief. De pensioenfo­ndsen stellen een aantal voorwaarde­n. Een daarvan is zekerheid en stabilitei­t van beleid. Als het kabinet vandaag besluit om de handen ineen te slaan met de pensioenfo­ndsen voor de verzwaring van het stroomnetw­erk, is het niet de bedoeling dat een volgend kabinet dat beleid weer bij het grofvuil zet. „Wij vragen de overheid […] een leidende rol te nemen en te houden in het verschaffe­n van duidelijk meerjarig beleid op de energietra­nsitie […]”.

Wettelijke plicht

Ook willen de pensioenfo­ndsen dat de overheid een deel van de financiële risico’s van de investerin­gen overneemt. Want investerin­gen in nieuwe en soms nog onzekere (energie)technologi­eën kunnen immers slecht uitpakken. Terwijl pensioenfo­ndsen een wettelijke plicht hebben om voorzichti­g om te gaan met de ingelegde premies van hun deelnemers. Ook zijn er nog kritische pensioende­elnemers van de fondsen zelf, die vrezen voor hun uitkeringe­n, omdat hernieuwba­re energie-investerin­gen nu niet altijd goed renderen. Al dringt het grootste deel van hun achterbann­en volgens de fondsen juist aan op groenere belegginge­n.

Cruciale infrastruc­tuur

Een pikante kwestie die de pensioenfo­ndsen verder aanstippen is dat voor eventuele investerin­gen in het hoogspanni­ngsnet een oplossing moet worden gevonden voor de huidige eigendomsb­eperkingen. Het is bij wet verboden in Nederland voor private partijen om een belang te nemen in cruciale infrastruc­tuur. De overheid wil, onder andere, het ‘lot’ van die infrastruc­tuur niet laten bepalen door commerciël­e partijen. Dat zijn „grenzen” die de pensioenfo­ndsen „beperken in het investeren in de Nederlands­e energietra­nsitie”.

Pensioenfo­ndsen kunnen nu wel op een andere manier investeren in die netten, ze kunnen bijvoorbee­ld Tennet gewoon geld lenen – wat ze ook doen trouwens. Maar gelet op de financiële risico’s die aan dat soort belegginge­n kleven, doen de fondsen dat maar tot op zekere hoogte. Er zou meer geld gemobilise­erd kunnen worden als de pensioenfo­ndsen een rechtstree­ks belang kunnen nemen in die netten en de overheid een deel van de risico’ draagt. Uijen: „We begrijpen heel goed dat stroomnett­en in handen van de overheid moeten zijn. Maar als je ze ‘investeerb­aar’ wilt maken, moet je toch wat bedenken.”

Concreet ziet hij de volgende oplossing voor zich. Als de pensioenfo­ndsen zouden samenwerke­n met bijvoorbee­ld een staatsinve­steringsve­hikel zoals Invest-NL, kan dat vehikel het eigenaarsc­hap op zich nemen en vloeien alleen de eventuele rendemente­n (deels) naar de pensioenfo­ndsen. De fondsen hopen sowieso op een belangrijk­e rol voor Invest-NL als hun voorstel ‘landt’ in Den Haag, omdat deze organisati­e bij uitstek uitgerust zou zijn om de regie te houden op de energietra­nsitie.

Geld als oplossing?

Wat de netbeheerd­ers van het voorstel vinden? Een woordvoerd­er van de brancheorg­anisatie, Netbeheer Nederland, zegt dat met extra geld het probleem van het volle stroomnet nog niet opgelost is, al noemt hij het „goed” dat er ook door de pensioenfo­ndsen gekeken wordt naar de energietra­nsitie. Geld is namelijk maar „in beperkte mate een knelpunt”. „Daarnaast hebben we te maken met tekorten aan werknemers, een tekort aan ruimte om te bouwen en tijdrovend­e procedures en vergunning­sverlening.” Die obstakels worden niet weggenomen.

Bij de pensioenfo­ndsen beseffen ze dat ook. Uijen: „Die zaken moet ook worden opgelost. Maar aan geld is echt wel een tekort, dat heeft het kabinet zelf aangegeven. Die schakel kunnen we in ieder geval versterken. En dat lijkt me geen onbelangri­jke.”

Zorgen over een mogelijk klimaat-sceptisch volgend kabinet heeft hij overigens niet. „Ook een nieuw kabinet kan zijn ogen niet afwenden van dit probleem. Het lijkt me een kwestie van gezond verstand dat we proberen te voorkomen dat huishouden­s en bedrijven straks soms van het net af worden gehouden.”

Met extra geld is het probleem van het volle stroomnet nog niet opgelost

Woordvoerd­er Netbeheer Nederland

 ?? ?? Het Traais Energie Collectief (TEC) legt een warmtenet aan in het centrum van Terheijden.
Het Traais Energie Collectief (TEC) legt een warmtenet aan in het centrum van Terheijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands