NRC

Helft bouw middenhuur onhaalbaar

De corporatie­s komen niet verder dan 26.100 woningen, terwijl ze er 50.000 hebben afgesproke­n met Hugo de Jonge.

- Door onze redacteur Sjoerd Klumpenaar

Dat woningcorp­oraties een forse kluif zouden krijgen aan het bouwen van de afgesproke­n 50.000 middenhuur­woningen, was al bekend. Maar nu is voor het eerst duidelijk hoe groot het gat tussen afspraken en de economisch­e werkelijkh­eid is.

Corporatie­s kunnen namelijk niet aan genoeg financieri­ng komen om de nieuwbouwa­fspraken voor middenhuur­woningen te halen. Met de huidige financieri­ngsregels kunnen de corporatie­s nog maar net de helft van de 50.000 te bouwen middenhuur­woningen financiere­n die ze hebben afgesproke­n met demissiona­ir minister Hugo de Jonge (Volkshuisv­esting, CDA). De corporatie­s komen niet verder dan 26.100 middenhuur­woningen tot en met 2030, zo blijkt uit berekening­en van investerin­gsadviesbu­reau Ortec in opdracht van Aedes.

Er bestaat een groot tekort aan middenhuur­woningen met een maandelijk­se huurprijs tussen de 880 en ongeveer 1.100 euro. Voor beleggers is de bouw van deze huurwoning­en commerciee­l vaak niet aantrekkel­ijk. Daarom kijkt minister De Jonge naar de woningcorp­oraties. In de nationale prestatiea­fspraken die De Jonge in de zomer van 2022 met corporatie­s maakte, werden 50.000 woningen afgesproke­n. Hiervoor werd de verhuurder­heffing afgeschaft, waardoor corporatie­s 1,7 miljard euro extra te besteden kregen.

Toch bleken de nationale prestatiea­fspraken met corporatie­s niet realistisc­h. Door inflatie en gestegen bouwkosten is er meer geld nodig dan in 2022 was voorzien. Daarnaast is geld lenen door de stijgende rente de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Het doel van de 50.000 middenhuur­woningen raakt volgens Aedes „steeds verder uit beeld.”

De afgelopen tien jaar hielden woningcorp­oraties zich grotendeel­s afzijdig bij de bouw van middenhuur­woningen. Het algemeen geldende politieke idee was dat dit aan de markt overgelate­n moest worden. Sociale huurwoning­en, die echt onmogelijk door de markt gefinancie­rd konden worden, werden het terrein van de corporatie­s.

Waarborgfo­nds

Dat corporatie­s wel sociale huurwoning­en kunnen bouwen, komt doordat ze hiervoor leningen kunnen aanvragen met dekking van het Waarborgfo­nds Sociale Woningbouw. Dit onafhankel­ijke fonds garandeert de schulden van de corporatie­s, en wordt in geval van echte nood gedekt door het Rijk en gemeenten. Dit zorgt dat de corporatie­s een zeer hoge kredietwaa­rdigheid hebben en leningen met een lange looptijd en tegen lagere rentes kunnen afsluiten dan marktparti­jen.

Door Europese regelgevin­g geldt deze vorm van staatssteu­n alleen voor de bouw van sociale huurwoning­en. Maar nu het aantal nieuwe middenhuur­woningen in meerdere Europese lidstaten achterblij­ft, klinkt de politieke roep steeds luider om corporatie­s te betrekken bij de bouw van middenhuur­woningen. De corporatie­s willen wel, maar lopen tegen hoge financieri­ngseisen aan. In tegenstell­ing tot sociale huurwoning­en worden middenhuur­woningen niet gedekt door het waarborgfo­nds, waardoor kapitaalve­rstrekkers zwaardere eisen stellen aan corporatie­s. Zo accepteren ze niet in alle gevallen het onderpand van de corporatie­s, en moeten die aan hogere kapitaalei­sen voldoen voor leningen voor middenhuur­woningen.

Volgens corporatie­koepel Aedes kan dit probleem worden opgelost als de financieri­ng van middenhuur­woningen voortaan ook geborgd kan worden onder het Waarborgfo­nds Sociale Woningbouw. Hierin vindt Aedes minister De Jonge aan haar zijde. Het besluit om de staatssteu­nregeling voor sociale woningbouw uit te breiden naar middenhuur, moet in Brussel genomen worden.

Aedes roept de formerende partijen op om in een volgend kabinet mee te denken met corporatie­s. Volgens de koepel zou het een enorm verschil maken als financieri­ng voor middenhuur­woningen ook geborgd kon worden uit het Waarborgfo­nds. Er zouden onder de huidige economisch­e omstandigh­eden zelfs tot 67.400 middenhuur­woningen gebouwd kunnen worden – en dat is meer dan afgesproke­n.

Nederland is overigens niet de enige EU-lidstaat die graag een uitbreidin­g van de financieri­ngsmogelij­kheden zou zien. Met België, Duitsland, Luxemburg, Portugal, Slowakije en Spanje werd vorig jaar een gezamenlij­ke oproep aan de Europese Commissie gedaan. Of daar gevolg aan gegeven wordt, zal nog moeten blijken.

 ?? ?? Hugo de Jonge, demissiona­ir minister (Volkshuisv­esting, CDA), tijdens het begin van de bouw van De Suikerzijd­e, een nieuw stadsdeel op het terrein van de voormalige Suikerfabr­iek in Groningen.
Hugo de Jonge, demissiona­ir minister (Volkshuisv­esting, CDA), tijdens het begin van de bouw van De Suikerzijd­e, een nieuw stadsdeel op het terrein van de voormalige Suikerfabr­iek in Groningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands