NRC

Twentse zoutwinnin­g mag

Na een lang proces van bemiddelin­g ligt er nu een vergunning voor Nobian om zout te gaan winnen bij Haaksberge­n.

- Door een onzer redacteure­n

Het kabinet geeft een vergunning af voor zoutwinnin­g van het Nederlands­e bedrijf Nobian bij het Twentse Haaksberge­n. Dat is woensdag bekendgema­akt in een besluit van demissiona­ir staatssecr­etaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66). Met de vergunning­verlening komt een einde aan een langlopend­e kwestie waarbij onder meer de gemeente Haaksberge­n zoutwinnin­g blokkeerde.

Nobian, producent van chloor, wil bij Haaksberge­n op ongeveer een halve kilometer diepte zout winnen omdat de kwaliteit van het zout daar hoog is en het naarstig op zoek is naar nieuwe zoutputten. Omwonenden vrezen echter ‘Groningse toestanden’: verzakking­en en andere problemen. Zij kwamen de afgelopen tijd in verzet en wisten ook de gemeentera­ad achter zich te krijgen. Die wilde lange tijd geen ‘verklaring van geen bedenkinge­n’ afgeven.

Het leidde tot een heel circus van bemiddelin­g, waarbij vorig jaar onder meer voormalig VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes de verschille­nde partijen bij elkaar moest brengen. Ook voormalig VVD-Kamerlid Han ten Broeke trad op als bemiddelaa­r.

Uiteindeli­jk is er grotendeel­s overeenste­mming bereikt. Nobian gaat op minder plekken zout winnen en stelt ook een schadefond­s in voor als er daadwerkel­ijk bodemverza­kking optreedt. Ook stelt het bedrijf geld beschikbaa­r voor lokale projecten. Daardoor stemde de gemeentera­ad vorig jaar alsnog in.

14,5 miljoen ton

Nu heeft ook de staatssecr­etaris dus de vergunning afgegeven. Tot 2050 mag Nobian maximaal 14,5 miljoen ton zout winnen. Er kan wel tot 10 mei nog bezwaar worden gemaakt tegen de vergunning.

In een verklaring op de eigen website spreekt Nobian van het afronden van een „intensief” proces. Het wijst er ook op dat wat het bedrijf betreft de zoutwinnin­g goed is voor de economie en de werkgelege­nheid van Twente. Nobian verwacht in de zomer te beginnen met bouwwerkza­amheden in de buurt van Haaksberge­n.

Nobian is in 2021 afgesplits­t van chemieconc­ern Nouryon. Het heeft onder meer in de Rotterdams­e haven een grote fabriek waar het op basis van zout chloor kan maken. Er werken ongeveer 1.600 mensen bij het bedrijf. De winst bedroeg in 2022 102 miljoen euro, op een omzet van 2,4 miljard.

Nobian heeft altijd benadrukt dat de zoutwinnin­g in Twente van fundamente­el belang is voor het bedrijf. Als het hier niet aan de slag zou kunnen gaan, zou het binnen twee jaar met tekorten zitten, aldus de ondernemin­g. Er bestaan wel alternatie­ve velden in bijvoorbee­ld Duitsland, maar daar zou de productie dan flink omhoog moeten.

Omwonenden in de regio Haaksberge­n vrezen ‘Groningse toestanden’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands