NRC

Visma’s winnen in Waregem, maar verliezen Van Aert

Wielerploe­g Visma - Lease a Bike won zowel de mannenals de vrouwenkoe­rs, maar verloor kopman Van Aert op een pijnlijk moment.

-

WAREGEM. Matteo Jorgenson heeft de Belgische wielerkoer­s Dwars door Vlaanderen gewonnen. De renner van Visma - Lease a Bike reed in de slotkilome­ter weg uit een kopgroep van zeven. De Noor Jonas Abrahamsen werd tweede, voor de Zwitser Stefan Küng. Later op de middag was Marianne Vos, eveneens in dienst van Visma Lease a Bike, de beste in de vrouwenkoe­rs.

Vos en Jorgenson, die eerder dit jaar al Parijs - Nice won, konden niet voorkomen dat het voor de Nederlands­e wielerploe­g een sombere dag was. De overwinnin­gen werden overschadu­wd door een zware val waarbij ploeggenoo­t Wout van Aert betrokken was. De kopman van Visma Lease a Bike was een van zeker tien renners die op volle snelheid onderuit gingen in de afdaling naar de voet van de Kanarieber­g.

Een hevig geëmotione­erde

Aert bleef lang op de grond zitten alvorens hij werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Daar bleek dat hij, behalve schaafwond­en en kneuzingen, zijn sleutelbee­n en enkele ribben heeft gebroken.

Dat betekent dat hij niet kan meedoen aan De Ronde van Vlaanderen, die komende zondag wordt verreden. Ook Parijs-Roubaix, die een week later op het programma staat, moet hij missen. Beide klassieker­s heeft hij nog niet gewonnen. Daarom had hij zijn seizoen onder meer op deze koersen afgestemd. Ook de Amstel Gold Race komt te vroeg voor Van Aert.

Zijn landgenoot Jasper Stuyven behoorde eveneens tot de slachtoffe­rs. De renner van Lidl-Trek moest opgeven met een gebroken sleutelbee­n, ook de Eritreër Biniam Girmay viel uit. De Deen Mads Pedersen, zondag winnaar van Gent-Wevelgem, klapte ook tegen het asfalt, maar hij stapte wel weer op de fiets.

Vos boekte met haar overwinnin­g in Dwars door Vlaanderen haar tweede grote zege van dit voorjaar geboekt. De 36-jarige wielrenste­r van Visma - Lease a Bike klopte in Waregem in de sprint van de ingekorte koers Shirin van Anrooij. (ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands