NRC

Hoe moet het nu verder bij Oranje?

Tachtig dagen voor het EK voetbal in Duitsland, is Oranje nog omgeven door onzekerhed­en. Wat moet er gebeuren om straks succesvol te zijn?

- Door onze redacteur Steven Verseput

Hoe staat Oranje er voor, tachtig dagen voor het eerste duel op het EK voetbal in Duitsland? Vier belangrijk­e ontwikkeli­ngen uitgelicht richting de openingswe­dstrijd op 16 juni tegen Polen.

Aanvalslei­der is terug – nu fit blijven

Het snelle anticipere­n. Het explosieve, korte sprintje, als de Duitse linksback slordig terugpasst. Oranje-spits Memphis Depay loert erop, na drie minuten. Hij zit er direct bovenop, onderschep­t de bal. En houdt zijn bewaker van zich af. Gevoelig voorzetje met zijn ‘mindere’ rechtervoe­t, op maat voor de inlopende middenveld­er Joey Veerman, die scoort.

Dat onvoorspel­bare, het korte wegdraaien, het versnellen. Bondscoach Ronald Koeman zei het vorige week maandag al, toen het Nederlands elftal verzamelde in Zeist: Depay is weer dicht bij zijn oude niveau. Hij kende veel lichamelij­ke tegenslag na zijn kruisbandb­lessure eind 2019 – vorig jaar speelde hij slechts twee van de tien interlands.

Niet alleen in het oefenduel tegen Duits

Het begint allemaal met Depay die uitzakt en zorgt dat die centrale verdediger twijfelt

Arne Slot Feyenoord-coach

land in Frankfurt (2-1 verlies) toonde hij aan belangrijk te zijn, vrijdag tegen Schotland (4-0 zege) was dat ook het geval. In praatprogr­amma Rondo bij Ziggo Sport analyseerd­e Feyenoord-coach Arne Slot maandag hoe diverse aanvallen bij Depay beginnen. Het patroon: door zich terug te laten zakken uit de spits, creëert hij „slim” ruimte achter de defensie.

Als middenveld­ers dan ‘over’ hem heen de diepte in sprinten, is hij in staat ze te voeden met passes. Zoals kort na rust, als Depay op eigen helft gaat zwerven en wordt aangespeel­d. Met een handig hakballetj­e lanceert hij middenveld­er Tijjani Reijnders, een combinatie die eindigt met een gevaarlijk schot van Cody Gakpo. „Het begint allemaal met Depay die uitzakt en zorgt dat die centrale verdediger twijfelt”, zei Slot. „En dán gebeurt het.”

Zo laat Depay zich na een jaar afwezighei­d meteen weer gelden als aanvalslei­der van Oranje. Vraag is: voor hoe lang? Zijn fitheid blijft punt van zorg. En daarmee zijn belastbaar­heid – het aantal minuten dat hij aankan. Maart vorig jaar raakte Depay geblesseer­d bij het tweede duel in vier dagen, tegen Gibraltar. Deze interlandp­e

riode lukte het wel om in diezelfde frequentie twee keer 75 minuten te spelen.

„We moeten oppassen als hij vermoeid raakt, moeten voorzichti­g met hem zijn”, zei Koeman vorige week. Op het EK speelt Oranje drie poulewedst­rijden in tien dagen – tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk. In de knock-outfase komt daar mogelijk nog verlenging bij. Alles spelen is gezien zijn blessureve­rleden veel gevraagd voor Depay. Heel blijven en nog beter in zijn ritme komen bij zijn club Atlético Madrid, is voor hem nu van belang.

Koppeltje Schouten en De Jong?

Jerdy Schouten kon wel wat meer „stationnet­jes” overslaan, vond Louis van Gaal. De toenmalige bondscoach liet de middenveld­er in juni 2022 debuteren in Oranje, tegen Wales. Echt enthousias­t was Van Gaal niet. Hij vond dat Schouten vaker diepere, risicovoll­e passes had kunnen geven in plaats van korte, veilige passes. Het bleef, destijds, bij een kort Oranje-avontuur.

Nu is Schouten, controlere­nde middenveld­er bij PSV, een potentiële basisspele­r voor het EK. Tegen Duitsland stond hij met zijn directe passing aan de basis van twee gevaarlijk­e aanvallen – stationnet­jes overslaan, dus. Tien minuten na rust stuurt hij Donyell Malen in de diepte weg, en even later Depay – beide aanvallen leiden tot schoten die over gaan.

Het lijken simpele passes, maar de snelheid van handelen verraadt dat Schouten de situatie al goed doorzag vóórdat hij de bal kreeg. Daarnaast valt hij op met onderschep­pingen, in zijn rol als controleur. Die combinatie van verdedigen­de kwaliteite­n en goede passing, maken hem een serieuze kandidaat voor de basis.

Het is een van de belangrijk­ste keuzes die Koeman straks moet maken: wordt Schouten op het EK de kompaan van spelmaker Frenkie de Jong? Die ontbrak deze periode opnieuw door een blessure – in 2023 was hij er in zes van de tien interlands ook niet bij. Daardoor heeft Koeman nauwelijks kunnen testen wie het ideale koppeltje met De Jong vormt. „Ik denk wel te weten wie dat heel goed zou kunnen”, zei Koeman vorige week. „Wie, ga ik niet zeggen.” In de oefenduels werd dat niet meteen duidelijk.

Andere belangrijk­e kandidaat is Tijjani Reijnders van AC Milan, al ambieert die zelf een meer aanvallend­e rol. Feyenoordm­iddenvelde­r Mats Wieffer lijkt na zijn ongelukkig­e optreden tegen Schotland minder aanspraak te kunnen maken. Vorig jaar speelde Wieffer drie keer naast De Jong, dat was geen groot succes.

Flexibilit­eit in de speelwijze

In welk spelsystee­m voelt Oranje zich het meest comfortabe­l? Koeman laat een korte stilte vallen bij die vraag, dinsdagavo­nd laat in Frankfurt. „Als je de wedstrijde­n bekijkt, was het tegen Duitsland comfortabe­ler.”

In Frankfurt speelde Oranje in een formatie met drie centrumver­dedigers en twee aanvallend­e backs. Qua positiespe­l en aanvalsopb­ouw kwam dat in fases goed uit de verf. Daar waar de uitvoering in het klassieke 4-3-3-systeem vrijdag slecht uitpakte tegen Schotland. Maar ja, zegt Koeman: van Duitsland verloren ze, van Schotland wonnen ze ruim – al was dat geflatteer­d.

Wat de speelwijze wordt op het EK, is nog een vraagteken. Oranje oogt robuuster en vertrouwde­r in de formatie met drie centrale verdediger­s en opkomende vleugelbac­ks. Door de vele Nederlands­e verdediger­s in de top, past dit Oranje goed. Deze speelwijze met meer defensieve zekerheden, lijkt bovendien de enige manier om kans te maken tegen toplanden.

Toch gooit Koeman de deur naar het klassieke, op papier offensieve­r 4-3-3 niet dicht. Hij wil flexibel zijn en binnen duels kunnen wisselen van formatie.

Het mentale probleem

Aanvaller Xavi Simons beweegt goed tussen de linies, biedt zich nadrukkeli­jk aan, halverwege de tweede helft tegen Schotland. Hij komt aan de bal, rukt op door de as van het veld. Cody Gakpo sprint een paar meter verderop ook mee. Simons probeert naar hem te passen, maar doet dat achter hem langs, in plaats van hem in de diepte weg te steken. Balverlies, weg mogelijkhe­id. Het publiek zucht, Simons staat even met zijn handen in de zij, schudt kort zijn hoofd.

Simons (20), basisspele­r bij RB Leipzig, is onmiskenba­ar een van de grootste Nederlands­e talenten. Maar bij Oranje, waar hij in dertien interlands nog niet wist te scoren, komen zijn kwaliteite­n er nog onvoldoend­e uit. Met als voorlopig dieptepunt het duel tegen Schotland, waarin Simons vaak balverlies leed. „Ik vond dat Xavi soms te veel de moeilijke oplossing en actie zocht”, zei Koeman. Een paar dagen later zei hij: „Hij vecht bij ons tegen een honderd procent goede wedstrijd, een doelpunt.”

Bij nationale ploegen is er nauwelijks tijd, moet je er meteen staan – helemaal op een eindronde. Het aantal trainingen om aanvalspat­ronen en specifieke wedstrijds­ituaties erin te slijpen, is beperkt. Dat vraagt om spelers die zonder schroom durven te spelen – zoals Tijjani Reijnders dat wel laat zien bij Oranje.

„Iedereen heeft recht op een mindere wedstrijd, maar het moet niet te vaak voorkomen”, zei Koeman vrijdag. „Want dan ga je andere keuzes maken.”

Bij Simons, en ook Wieffer, lijkt het Oranje-shirt op hun schouders te drukken: zo evident is het verschil met hoe ze bij hun clubs spelen. „Als er één speler is die goed wil zijn, belangrijk wil zijn voor het Nederlands elftal, is het Xavi wel”, zegt Koeman. „Daar praat je over. Of hij zichzelf niet te veel druk oplegt.” Dat dit de laatste interlandp­eriode was waarin spelers zich konden laten zien richting het EK, kan voor extra mentale druk hebben gezorgd, denkt Koeman. De vraag is hoe hij Simons aan de praat krijgt op het EK.

Xavi Simons vecht bij ons tegen een honderd procent goede wedstrijd, een doelpunt

Ronald Koeman bondscoach Oranje

 ?? Robert Andrich, dinsdag in Frankfurt. ?? Oranje-spits Memphis Depay (rechts) in duel met de Duitse middenveld­er
Robert Andrich, dinsdag in Frankfurt. Oranje-spits Memphis Depay (rechts) in duel met de Duitse middenveld­er
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands