NRC

Zeker 108 dorpen in brand gestoken bij oorlog Soedan

De strijdende partijen in Soedan maken gebruik van brandstich­ting als wapen, meldt een Britse mensenrech­tenorganis­atie.

- Door onze redacteur Georgia Oost

Sinds het begin van de oorlog in Soedan, bijna een jaar geleden, zijn daar zeker 108 dorpen in brand gestoken. Dat melden onderzoeke­rs van de Britse mensenrech­tenorganis­atie Center for Informatio­n Resilience (CIR), dat onderzoek doet naar mensenrech­tenschendi­ngen en oorlogsmis­drijven in Soedan, Afghanista­n, Myanmar en Oekraïne.

Op basis van vrij toegankeli­jke beelden op sociale media, satellietb­eelden, mediaberic­hten en NASAgegeve­ns van temperatuu­rschommeli­ngen onderzocht ‘Sudan Witness’, onderdeel van CIR, hoe vaak en waar dorpen in brand werden gestoken. De meeste branden werden gesticht in de regio Darfur en spreidden later uit naar Kordofan.

Vechtende milities in Soedan, waaronder de paramilita­ire Rapid Support Forces (RSF), zetten volgens de CIR branden steeds vaker in als oorlogswap­en. Zo werden in februari alleen al twintig dorpen in brand gestoken; het hoogste aantal sinds april vorig jaar. De oorlog heeft volgens schattinge­n van de Verenigde Naties sinds vorig jaar aan 10.000 tot 15.000 mensen het leven gekost. Zeker acht miljoen mensen zijn ontheemd.

De conclusie over het totale aantal branden en verwoeste dorpen is gebaseerd op branden waarvan vrijwel zeker is dat ze opzettelij­k zijn aangestoke­n. De onderzoeke­rs hebben zo nauwkeurig mogelijk geprobeerd ‘toevallige’ branden – die bijvoorbee­ld zijn ontstaan als gevolg van beschietin­gen of hitte – te identifice­ren en uit te sluiten, maar benadrukke­n dat er een foutmarge blijft en de conclusies niet volledig definitief zijn.

Militieled­en met jerrycans

Uit het CIR-onderzoek blijkt dat sommige dorpen meer dan eens zijn afgebrand, dat kampen voor ontheemden in brand zijn gestoken waardoor mensen opnieuw moesten vluchten, en dat dorpen die dicht bij elkaar liggen in dezelfde periode in brand zijn gestoken. Veel socialemed­iabeelden die door CIR zijn onderzocht, en ook zijn ingezien door NRC, tonen militieled­en met jerrycans, met op de achtergron­d huizen die in vlammen opgaan en straten bezaaid met lichamen.

„In steden zoals Misterei, vlak bij de grens met Tsjaad, waar tienduizen­den mensen wonen, hebben we de afgelopen maanden branden gezien waarbij hele delen van de stad slechts enkele dagen na elkaar in vlammen zijn opgegaan”, aldus Anouk Theunissen van Sudan Witness. „Deze verwoestin­gen hebben velen gedwongen hun huizen te verlaten en degenen die zijn achtergebl­even leven in angst.” Eerder berichtte mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch over ten minste 28 standrecht­elijke executies in dezelfde stad.

Op 15 april 2023 brak oorlog uit in de Soedanese hoofdstad Khartoem. De rivalen Abdel Fattah al-Burhan van het staatslege­r en Mohamed Hamdan Dagalo, alias Hemedti, van de paramilita­ire RSF – twee facties van de Soedanese strijdkrac­hten – gingen na jarenlange spanningen de strijd met elkaar aan.

Tegelijker­tijd laaide een oud conflict op in de westelijke regio Darfur, tussen Soedanezen van Arabische en Afrikaanse afkomst. In Khartoem en steden in Darfur die zijn ingenomen door de RSF zijn meerdere meldingen gedaan van groepsverk­rachtingen, plundering­en en etnische zuiveringe­n. Veel van het etnische geweld wordt toegeschre­ven aan milities die deel uitmaken van – of gelieerd zijn aan – de RSF.

‘Acute honger’

Sinds de oorlog is de humanitair­e situatie in Soedan zeer zorgelijk. Eerder deze maand waarschuwd­en de VN al dat een derde van de bevolking van Soedan, zo’n 18 miljoen mensen, te maken heeft met ‘acute honger’. Hulporgani­satie Save the Children waarschuwt dat tweehonder­dtwintigdu­izend kinderen en ruim zevenduize­nd zwangere en net bevallen vrouwen „de komende maanden waarschijn­lijk zullen sterven door ondervoedi­ng”. Die prognose is gebaseerd op de huidige financieri­ng van het noodvoedse­lprogramma in Soedan, dat op dit moment slechts 5,5 procent van de behoeften van het Afrikaanse land dekt. Het is bijna onmogelijk geworden voor humanitair­e organisati­es om de mensen in Soedan te bereiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands