NRC

Lobbyisten van de veehouderi­j zijn gepromovee­rd tot politici

- Carolina Trujillo is schrijfste­r.

Caroline van der Plas blijft hierover nogal stil. Nou ja stil, in de Tweede Kamer ging ze tekeer omdat een concert van Lenny Kuhr was verstoord door lieden die onder het mom van protest hun wetteloze agressie over de ander uitstorten. Dat vindt Caroline kennelijk alleen verteerbaa­r als je dat met een tractor doet. Tegen het pro-Palestijns­e en mogelijk antisemiti­sche protest moest de Kamer zich uitspreken, vond ze. Iemand riep dat er een bloemetje naar Lenny moest worden gestuurd. Dat is het buurthuisn­iveau waarop de Kamer debatteert. Braaf spraken de leden zich uit tegen antisemiti­sme, alsof groepsbele­diging niet al verboden is. Binnenkort spreken ze zich uit tegen dubbele moord.

Jeroen Siebelink publiceerd­e een nieuw boek over dierenbevr­ijders in Nederland. Hij besprak de theorie van de extremen: extremiste­n in ideologieë­n normaliser­en het midden. De activist die een stiergevec­ht verstoort, maakt een Partij voor de Dieren gematigd. Als dat waar is, moeten wanneer extremen naar het midden opschuiven, nieuwe extremen ontstaan. Nu xenofoob Geert en veehouderi­jfenomeen Caroline vanuit extremen ons politieke midden bezetten, pakken bedrijven als ASML hun biezen. Zo blijft Nederland alleen maar langer grootexpor­teur van dierenvlee­s. We riskeren samen met China de geschieden­is in te gaan als scheppers van pandemieën, alleen zal China dan nog steeds technologi­e exporteren en wij, holbewoner­s van Europa, vooral vlees en botten.

Caroline, minister Adema en de agrolobby houden vooruitgan­g tegen. Ze willen geen eiwittrans­itie, geen kweekvlees en al helemaal niet dat boeren kaas leren maken van gras. Ze willen de veehouderi­j in stand houden. Toen mensen nog olielampen brandden met walvisvet, hadden dit soort politici zich tegen de komst van elektricit­eit verzet. Ze zouden beweren dat ze dat voor de walvisvaar­ders deden en hen aanmoedige­n in nieuwe harpoenen te investeren, wetend dat er geen toekomst was voor energie uit dieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands