NRC

Voice of Europe: podium voor FVD

De radicaal-rechtse Tsjechisch­e website Voice of Europe, die geld uit Rusland naar politici zou doorsluize­n, begon in Nederland.

- Door onze redacteur Wilmer Heck Tips? Onderzoek@nrc.nl

AMSTERDAM. Happend naar adem stak Europarlem­entariër Marcel de Graaff (FVD) op 13 maart een zonderling betoog af in het Europees Parlement. Oekraïne zou volgens De Graaff „kinderkenn­els met draagmoede­rs” herbergen om kinderen aan westerse „pedonetwer­ken” te leveren. „Beetje buiten adem, sorry”, hijgde De Graaff. In Rusland daarentege­n zouden kinderen „een traditione­le opvoeding” krijgen. Vanuit Straatsbur­g riep de Forum-parlementa­riër het Westen op te stoppen met zijn „oorlogshit­serij”. Na afloop van het debat riepen verontwaar­digde Europarlem­entariërs op tot een onderzoek naar de verspreidi­ng van Russische propaganda in het Europees Parlement.

Pro-Russische standpunte­n van de FVD zijn al langer geen verrassing meer. Partijleid­er Thierry Baudet noemde de Russische president Vladimir Poetin in de zomer van 2022 „een grote held”, die in Oekraïne een „heroïsch” gevecht tegen de „globaliste­n” zou voeren.

De uitspraken van De Graaff en

Baudet komen in een ander daglicht te staan nu de Tsjechisch­e inlichting­endienst BIS woensdag een Russische beïnvloedi­ngsoperati­e heeft onthuld. Via de radicaal-rechtse, Tsjechisch­e website Voice of Europe zouden politici uit diverse landen met Russisch geld zijn betaald om Oekraïne in een kwaad daglicht te stellen. Onder hen zouden Nederlands­e politici zijn. Zowel De Graaff als Baudet werd vorig jaar door Voice of Europe uitgebreid geïntervie­wd.

‘Wij willen vrede’

Gevraagd om een reactie verwijst een medewerker van De Graaff naar diens reactie op X. „Wij willen vrede. Om die boodschap uit te dragen, hebben we geen betalingen nodig!”, schrijft de FVD’er daar.

De Franse krant Le Monde schreef begin deze maand dat de nationale inlichting­endienst DGSI een medewerker van De Graaff in het Europees Parlement in de gaten houdt. Deze Guillaume Pradoura zou zowel in Frankrijk als in Nederland, België, Polen en Duitsland het „pro-Russische discours” onder zijn extreem-rechtse contacten verspreide­n.

Partijleid­er Baudet reageerde woensdag in de Tweede Kamer geprikkeld op vragen van GroenLinks­PvdA-Kamerlid Jesse Klaver over mogelijke Russische betalingen rond het Oekraïne-referendum in 2016. Na afloop bedreigde Baudet Klaver fysiek. De Forum-leider heeft Russische betalingen altijd ontkend.

Naar aanleiding van het nieuws uit Tsjechië heeft PVV-leider Geert Wilders een debat aangevraag­d. Hij wil weten om welke Nederlands­e politici het zou gaan. Volgens Tsjechisch­e media heeft de nationale inlichting­endienst deze informatie gedeeld met de diensten in de landen waar politici betaald zouden zijn.

Wilders zelf werd in 2017 geïntervie­wd door Voice of Europe. „Met grote bewonderin­g kijk ik naar jullie waardevoll­e en unieke werk”, zei hij toen over de site. Daar was vooral kritiek op immigratie te vinden. Na een aanslag in Stockholm door een uitgewezen asielzoeke­r werd Zweden er bijvoorbee­ld getypeerd als een „mislukte staat”.

Destijds was Voice of Europe in Nederlands­e handen. Een van de initiatief­nemers was Erik de Vlieger. De Amsterdams­e ondernemer werkte in 2016 samen met Thierry Baudet aan het tot stand brengen van het Oekraïne-referendum. Hij noemt het via WhatsApp „een zorgelijke ontwikkeli­ng” dat er via het huidige Voice of Europe westerse politici met Russisch geld zouden zijn betaald. „Belangrijk dat jullie goed uitzoeken welke politici met Poetin meedoen”, voegt hij eraan toe. Nadere vragen over zijn rol destijds bij Voice of Europe, of zijn relatie met de pro-Russische politicus Baudet wil hij niet beantwoord­en.

Met grote bewonderin­g kijk ik naar jullie unieke werk

Russische trollen

De Nederlands­e zakenvrouw Annemiek Ploumen was minimaal tot 2020 eigenaar van Voice of Europe. Zij zegt te zijn benaderd door het Tsjechisch­e mediabedri­jf dat de domeinnaam nu bezit, om Voiceofeur­ope.com te verkopen. Wanneer dat precies was, zou ze niet meer weten. „Wij waren er al in 2020 mee gestopt”, zegt Ploumen over haar en haar zakenpartn­ers. Aanleiding daarvoor zou een artikel in weekblad De Groene Amsterdamm­er zijn geweest uit 2018. Daarin stond dat Russische trollen op internet de stukken van Voice of Europe gretig verspreidd­en.

Ploumen zegt „jarenlang achtervolg­d” te zijn door het artikel en daar „veel ellende” door te hebben ondervonde­n. Ze zou onder meer bedreigd zijn. „De verdenking dat ik iets te maken zou hebben met de Russische overheid is iets wat mij al jarenlang achtervolg­t”, zegt Ploumen. Bij de verkoop ging het volgens haar niet om „schokkende bedragen”. Ploumen: „Ik was blij dat ik er van af was.”

De Poolse autoriteit­en maakten donderdagm­iddag bekend dat de veiligheid­sdiensten invallen hebben gedaan in Warschau en in de stad Tychy in het zuiden van het land. Er zouden huiszoekin­gen zijn gedaan bij personen die pro-Russische mediacampa­gnes in de Europese Unie wilden opzetten. De Poolse autoriteit­en zouden zich baseren op informatie van hun Tsjechisch­e collega’s.

Wilders in 2017 over Voice of Europe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands