NRC

Zijn organisati­e helpt duizenden Russen het leger te ontlopen

De organisati­e ‘Idite Lesom’ helpt Russische mannen aan het leger te ontkomen. „Dit is verzetswer­k”, zegt de oprichter in Georgië.

- Door onze correspond­ent Eva Cukier TBILISI

‘Ik weet niet hoe mijn reis zal verlopen, daarom wil ik jullie vertellen hoe ik heb kunnen ontsnappen van het front. Misschien kunnen jullie anderen helpen met deze informatie.” Het verhaal dat Grigori Sverdlin eerder dit jaar ontving van een anonieme Russische soldaat, deed zelfs de doorgewint­erde Russische hulpverlen­er versteld staan. Via een beveiligd chatkanaal vertelde de militair hoe hij met zijn kameraden uit de Oekraïense loopgraven was gevlucht door zich te vermommen als zwaargewon­de en dode soldaten, die met spoed naar een Russisch ziekenhuis moesten worden gebracht.

De zwaarbewaa­kte frontlinie passeerden ze liggend achterin een medisch busje. „Op de ramen plakten we rode kruizen. We vervoerden zes tot acht mannen tegelijk, die hun lichaamsde­len met bebloed verband omwikkeld hadden. Anderen hadden we in zwarte zakken gestopt, vermomd als ‘tweehonder­djes’ [codetaal voor dode soldaten]. Sommigen hadden we gezegd dat ze moesten kreunen van de pijn, anderen dat ze hun adem inhielden en nergens op moesten reageren.”

Van frontmedic­i wisten ze via welk checkpoint de gewonden weg van de linies werden vervoerd. „De bestuurder loog dat we zwaargewon­den vervoerden, die snel naar het ziekenhuis moesten. Zo hebben we zo’n vijftig mensen uit ‘de zone’ kunnen halen.” Van tevoren hadden ze een appartemen­t gehuurd, waar ze zich konden wassen en verkleden, zodat politiepat­rouilles hen niet zouden opmerken.

Ook voor Grigori Sverdlin (45) was het een uniek verhaal, vertelt hij in een coworking-plek in het centrum van de Georgische hoofdstad Tbilisi. „We hadden nog nooit eerder gehoord dat mannen van het front wisten te ontsnappen in bodybags.” Hier, in het centrum van de stad, runt Sverdlin zijn organisati­e via sociale media en samen met een groep vrijwillig­ers op andere locaties. De straat waar het kantoor is gelegen, draagt symbolisch genoeg een Oekraïense naam. Buiten hangen overal Oekraïense vlaggen en zijn de muren bezaaid met graffiti tegen de Russische bezetter. In het pand zijn meerdere Russische hulporgani­saties in ballingsch­ap gevestigd, in de grote ruimtes klinkt vooral Russisch en Engels.

De uit Sint-Petersburg afkomstige Sverdlin is oprichter van de Russische hulporgani­satie Idite Lesom. De letterlijk­e vertaling is ‘ga door het bos’, maar betekent in het Russisch zoveel als: maak dat je wegkomt! De organisati­e helpt Russische mannen om militaire dienst in Oekraïne te ontlopen of te deserteren uit het leger – een misdaad die in Rusland sinds 2022 met tien jaar kan worden bestraft.

Zelf verliet Sverdlin, een vriendelij­ke, lange en bedachtzam­e veertiger, Rusland kort na de invasie. Jarenlang runde hij in Sint-Petersburg een daklozenor­ganisatie en nam hij deel aan anti-regeringsd­emonstrati­es. „Ik hoorde van vrienden dat ik op een zwarte lijst stond van de politie en dat arrestatie dreigde. Ik ben meteen in de auto gestapt en naar Estland gereden en vandaar helemaal naar Georgië.” In Tbilisi besloot hij Russen te helpen die riskeerden te worden gemobilise­erd. „Het idee was om ten minste één persoon te helpen om geen Oekraïners te hoeven vermoorden.”

Dat lukte glansrijk. Sinds de gedeelteli­jke mobilisati­e in september 2022 heeft Idite Lesom, volgens de organisati­e zelf, al meer dan 22.000 Russische mannen helpen ontsnappen aan de vernietige­nde oorlog, die al zeker tienduizen­den Russische militairen het leven heeft gekost. Het is niet alleen liefdadigh­eid, zegt Sverdlin. „Ons doel is om het Russische leger te verzwakken, zodat de oorlog tegen Oekraïne zo snel mogelijk stopt. Dit is verzetswer­k.”

Na de recente presidents­verkiezing­en, waarbij Poetin zich van een nieuwe termijn verzekerde, is de angst voor mobilisati­e opnieuw groot. Zeker toen defensiemi­nister Sergej Sjoigoe onlangs de vorming van twee nieuwe grondleger­s aankondigd­e, waarvoor tot een half miljoen extra soldaten nodig zullen zijn. Daarnaast begint op 1 april de lenterekru­tering van het Russische leger. Tweemaal per jaar roept Rusland dienstplic­htigen op, in eerste instantie voor training. Media meldden afgelopen week al dat het Russische leger dit keer massaal (elektronis­che) dienstopro­epen uitstuurt.

Het idee was om tenminste één persoon te helpen om geen Oekraïners te hoeven vermoorden

Wie nemen contact op met uw organisati­e?

„Het overgrote deel van de verzoeken komt van mensen die vrezen dat zij of familieled­en worden opgeroepen. Ongeveer een derde komt van vrouwen: echtgenote­s, moeders, zussen. Zo’n 15 procent

betreft complexe gevallen, mannen die al in Oekraïne zitten of op een militaire basis wachten op transport naar het front. Ze zijn van alle leeftijden, uit alle hoeken van Rusland. Sommigen gedwongen, anderen tekenden vrijwillig. Vorige week hadden we twee jongens die zich uit liefdesver­driet bij het leger hadden gemeld. Pas later beseften ze hoe groot hun vergissing was.”

Hoeveel verzoeken zijn organisati­e binnenkrij­gt, hangt af van de situatie, zegt Sverdlin. „Na de mobilisati­e in 2022 werden we overspoeld met vragen en toen de straffen op desertie werden verhoogd, en iedere keer als er een nieuwe mobilisati­e wordt verwacht. We krijgen zo’n veertig tot vijftig verzoeken per dag. Dat is veel. Vaak beseffen gewonde soldaten in het ziekenhuis dat ze niet terug willen. De druk op artsen om hen terug te sturen is enorm. Als je je benen kwijt bent, dan wordt het lastig. Maar als je alleen een oog mist of een schotwond hebt, dan ga je terug zodra het kan.” Nu, vlak voor de lenterekru­tering, is het aantal hulpvragen opgelopen tot 130 per dag, meldde de organisati­e afgelopen week.

Het helpen van deserteurs vergt een lange adem. Een team vrijwillig­ers werkt twaalf uur per dag in ploegendie­nst om berichten te beantwoord­en, die ze via een anoniem Telegram-kanaal ontvangen. De vragen gaan over hoe te reageren op een dienstopro­ep, hulp bij desertie, vrijwillig­e overgave aan de Oekraïners, of onderduike­n. Soms zitten er weken of maanden tussen de berichten, want contact is risicovol en soldaten wisselen vaak van plek.

Sverdlin: „Is er eenmaal contact, dan bedenken we een ontsnappin­gsplan: hoe iemand zijn eenheid kan verlaten, hoe hij zich op Russisch grondgebie­d kan verplaatse­n, hoe hij zich kan verstoppen of vluchten. Zo’n 30 procent van de deserteurs wil Rusland niet verlaten. Sommigen willen familie niet achterlate­n, of hebben geen geld. Anderen weten eenvoudigw­eg niet hoe ze het in het buitenland moeten rooien.”

Vluchten uit het leger klink als een ontsnappin­g uit Alcatraz, is dat zo?

„Het is moeilijk en gevaarlijk, maar soldaten zijn geen gevangenen en worden niet 24/7 bewaakt. Vluchten gaat meestal op afgelegen plaatsen langs de Russische grens, waar geen of weinig bewaking is. Maar het is erg stressvol en de stress verdwijnt niet als ze eenmaal in Kazachstan, Armenië of Georgië zijn. Mannen zijn doodsbang dat ze worden aangehoude­n en naar Rusland worden gedeportee­rd, waar ze in de gevangenis of opnieuw in het leger belanden.”

Hoewel Sverdlin Georgië voor deserteurs „relatief veilig” noemt , zijn de Georgische autoriteit­en voor mensen als Sverdlin niet te vertrouwen. De Georgische regering onderhoudt warme banden met Moskou en gevluchte Russische activisten, journalist­en en andere regimecrit­ici werd al vaker de toegang tot Georgië ontzegd. Ook Sverdlin is er niet gerust op en denkt erover te vertrekken. „Rusland heeft een opsporings­bevel tegen mij uitgevaard­igd en ik ben tot ‘buitenland­s agent’ verklaard. Georgië kan me elk moment de toegang tot het land ontzeggen. Mogelijk heeft Rusland zelfs al een uitleverin­gsverzoek gedaan.”

Heeft u ze ooit ontmoet, de mannen die u hielp ontsnappen?

Vaak beseffen gewonde soldaten in het ziekenhuis dat ze niet terug willen

„Ik heb enkelen ontmoet, maar het is zeker iets wat we missen. Veel mensen verdwijnen van onze radar. De meeste van onze cliënten gaan naar Kazachstan en Armenië. Voor Georgië hebben Russen een internatio­naal paspoort nodig, en dat heeft lang niet iedereen. Ook van de man van de body bag-ontsnappin­g hebben we niets meer gehoord. Hij wilde naar Scandinavi­ë, wij hielpen met een plan. Toen werd het stil. Maar als hij was gepakt dan hadden we dat gehoord. Geen nieuws is goed nieuws.”

 ?? ??
 ?? FOTO NANNA HEITMANN/THE NEW YORK TIMES ?? Een affiche op een bushalte in Moskou roemt de moed van Russische soldaten. Vele Russen vrezen een nieuwe mobilisati­e voor de oorlog in Oekraïne.
FOTO NANNA HEITMANN/THE NEW YORK TIMES Een affiche op een bushalte in Moskou roemt de moed van Russische soldaten. Vele Russen vrezen een nieuwe mobilisati­e voor de oorlog in Oekraïne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands