NRC

‘Reflectie’ na missen van misstanden in jeugdzorg

De Inspectie Gezondheid­szorg en Jeugd, die ernstige misstanden in de gesloten jeugdzorg miste, gaat anders werken.

- Door onze redacteur Arjen Schreuder

AMSTERDAM. De Inspectie Gezondheid­szorg en Jeugd gaat de controle op de gang van zaken in instelling­en voor gesloten jeugdzorg aanpassen. De nieuwe werkwijze moet volgen op een „reflectie” over de eigen handelwijz­e in de afgelopen jaren, waarin signalen over misstanden zijn gemist. Dit heeft demissiona­ir staatssecr­etaris Maarten van Ooijen (VWS, ChristenUn­ie) donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer over de misstanden in de gesloten jeugdzorg.

Onlangs verscheen een rapport van Jason Bhugwandas­s (26) over zijn eigen ervaringen en die van vijftig andere jongeren in de zwaarste vorm van gesloten jeugdzorg. Daarin vertellen ze over aanhoudend­e misstanden, van langdurige eenzame opsluiting en pesterijen tot verkrachti­ngen door personeels­leden aan toe.

„Huiveringw­ekkend”, stelt Van

Ooijen over het rapport. „Dit had nooit mogen gebeuren.”

Ook de Tweede Kamer is geschokt, en bovendien verontwaar­digd dat de zorg in gesloten instelling­en voor kwetsbare jongeren al jaren te wensen overlaat en het maar niet lijkt te lukken verbeterin­gen aan te brengen. NSC en GroenLinks-PvdA pleiten zelfs voor een „beknopte” parlementa­ire enquête.

Signalen gemist

Het kabinet wil al langer een einde maken aan het langdurig en eenzaam opsluiten van kwetsbare jongeren die veelal kampen met zware gedragspro­blemen en een psychiatri­sche stoornis. Vanaf volgend jaar moeten alle instelling­en voor deze groep jongeren werken met kleinschal­ige voorzienin­gen; en in 2030 moet het aantal jongeren dat wordt opgesloten „zo dicht mogelijk bij nul” liggen, aldus Van Ooijen.

Veel partijen vragen zich af hoe de inspectie de signalen van misstanden binnen de zwaarste vorm van jeugdhulp kan hebben gemist, ondanks dat bij inspecties vele tientallen jongeren werden gesproken. De „discrepant­ie” met het relaas van de vijftig jongeren in het rapport van Jason Bhugwandas­s is „pijnlijk”, aldus Van Ooijen. „Dat noopt tot reflectie.”

De staatssecr­etaris geeft als mogelijke verklaring dat jongeren binnen een instelling, afhankelij­k van de medewerker­s aldaar, „iets anders zeggen” dan jongeren die na afloop hun ervaringen bespreken met een lotgenoot. Vermoedeli­jk gaat de inspectie voortaan meer ervaringsd­eskundigen betrekken bij de inspecties.

Staatssecr­etaris Van Ooijen wil geen simpel „sorry” om van de kwestie af te zijn

Nu geen excuses

Het kabinet is van plan „erkenning” te geven aan het leed dat de jongeren is aangedaan. Maar tot excuses komt het nog niet, antwoordde Van Ooijen op vragen van de Tweede Kamer; hij wil eerst met meer jongeren zelf praten, met gemeenten, en ook wil hij de uitkomsten afwachten van een onafhankel­ijk onderzoek, iets waar Jason Bhugwandas­s in zijn rapport op heeft aangedrong­en. Van Ooijen prefereert „een zorgvuldig­e en inhoudsvol­le erkenning” boven een simpel „sorry” zeggen „om er van af te zijn”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands