NRC

‘Overheid wilde zich aan boetes verrijken’

Veel Nederlande­rs kwamen jarenlang in de financiële problemen door het verkeersbo­etebeleid. „Dat vind ik zo boosmakend.”

- Door onze medewerker Joep de Groot

Toen Merel van Rooy, ambtenaar bij het ministerie van Economisch­e Zaken en Klimaat, in april 2023 met zwangersch­apsverlof ging, kreeg ze van collega’s een boek over de Toeslagena­ffaire, waarin werd gehint naar misstanden in het verkeersbo­etebeleid. Haar buurman bleek als ambtenaar betrokken bij de invoering van een verkeersbo­etewet in de jaren negentig, die heel anders uitpakte dan bedoeld. Tijdens haar verlof en in vakanties dook ze de politieke en rechterlij­ke stukken in en viel ze „van de ene verbazing in de andere”.

Wat begon als een regeling om lichte overtredin­gen eenvoudig te beboeten, bleek mensen diep in de schulden te duwen. Politiek econoom Van Rooy besloot te reconstrue­ren hoe het verkeersbo­etebeleid zo uit de hand kon lopen. Haar boek De Boetefabri­ek presenteer­de ze dinsdag aan SP-Kamerlid Michiel van Nispen, die als voorzitter van de enquêtecom­missie Fraudebele­id en dienstverl­ening de afgelopen jaren intensief onderzoek deed naar het extreme fraudebele­id dat de Toeslagena­ffaire tot gevolg had. Het verkeersbo­etebeleid is volgens Van Rooy vergelijkb­aar.

In 1992 werd de ‘wet Mulder’ ingevoerd, bedoeld om lichte overtredin­gen, zoals een paar kilometer te hard rijden, efficiënt te beboeten. Als er in een keer werd betaald, ging dat goed. Waar het mis ging, was als de boete niet op tijd – of helemaal niet – werd betaald. Door hoge aanmanings­kosten liepen de bedragen snel op, waardoor betalen nog moeilijker werd en mensen in de problemen kwamen. Van Rooy rekent in het boek voor hoe een boete voor telefoonge­bruik achter het stuur van 380 euro, met aanmaninge­n en deurwaarde­rskosten, kan oplopen tot bijna 2.000 euro. Als niet kon worden betaald ging de rechtbank in uiterste geval over tot gijzeling. De overtreder kwam dan een week per boete vast te zitten, zonder dat de boete verviel.

Financiële prikkels

Vanaf het begin ging het fout, zegt Van Rooy. „De eerste twintig jaar van de wet werden de financiële prikkels voor de overheid heel sterk, gingen de boetes telkens omhoog en werd de rechterlij­ke toets uit het systeem gehaald om de ‘keten te ontlasten’, een term die aangeeft hoe blind men was voor het menselijk leed daarachter. Sinds 2002 werden rechtbanke­n ook gefinancie­rd op basis van ‘output’, waarbij ze zelf belang kregen bij het zo snel mogelijk afdoen van veel zaken.” De gijzelings­zaken waren volgens Van Rooy een makkelijke manier om dat te bereiken. Om boetes aan te vechten bij de rechter, moest het boetebedra­g als zogeheten zekerheids­stelling worden betaald. Juist de mensen die de boetes niet konden betalen, werd hiermee de toegang tot de rechter ontzegd.

Bij invoering van de wet Mulder was al gewaarschu­wd voor het risico van massale gijzeling. Toch kwam de wet er, zonder een mogelijkhe­id om in termijnen te betalen en met een boetebedra­g dat volgens deskundige­n veel te hoog lag, stelt Van Rooy. Die boetes zouden door daaropvolg­ende regeringen steeds verder worden verhoogd.

Compleet mis ging het, volgens Van Rooy, toen in 2008 ook boetes voor onverzeker­de voertuigen naar de verkeersbo­etewet werden overgeheve­ld. Van Rooy: „Het CJIB (Centraal Justitieel Incassobur­eau), verantwoor­delijk voor het innen van verkeersbo­etes, waarschuwd­e dat het aantal gijzelinge­n zou stijgen van 600 naar 18.000 per jaar. Het verzekerin­gsregister was namelijk achterhaal­d. Toch werd er doorgezet. In mijn onderzoek zag ik vaker hoe moeilijk het is om de macht, een ministerie, bij te sturen. Tegenmacht­en als rechters, uitvoerder­s en de Nationale Ombudsman, werden eenvoudig genegeerd.”

Tussen 2011 en 2014, de jaren waarover Van Rooy data wist op te vragen, zijn er voor bijna 37.000 boetes daadwerkel­ijk mensen naar de gevangenis gegaan. Exacte data heeft ook het ministerie van Justitie niet. „Dat kunnen meerdere boetes per persoon zijn, dus om hoeveel mensen het gaat, weten we niet. Maar dit gaat slechts over vier van de 25 jaar dat de gijzelinge­n plaatsvond­en, dus het moeten tienduizen­den mensen zijn.”

Baan kwijt

Bij de presentati­e van haar boek sprak Van Rooy een man die vanwege een aantal verzekerin­gsboetes, die hij niet kon betalen, in 2017 gegijzeld werd, vervolgens zijn baan kwijtraakt­e en dakloos werd. „Hij werkte eerder bij de politie en in de beveiligin­g. Nu staat hij, zeven jaar na zijn gijzeling, aan het begin van zijn schuldsane­ring. Om zo iets pietluttig­s als een verzekerin­gsboete.”

De financiële prikkel werd volgens Van Rooy door de jaren heen allesoverh­eersend. „Terwijl het, naast de emotionele en mentale schade, uiteindeli­jk ook financieel wanbeleid is gebleken.” Volgens de laatste cijfers zijn er ruim 123 duizend huishouden­s met problemati­sche schulden met een openstaand­e ‘Mulderboet­e’. „ Als die mensen in de schuldhulp­verlening komen, draait de gemeente op voor een schuld, die is ontstaan omdat de rijksoverh­eid zich wilde verrijken aan aanmaninge­n.”

Vanaf 2009 wist het ministerie van Justitie volgens Van Rooy wat er aan de hand was. Op een gegeven moment, stelt ze, konden gevangenis­sen de aantallen gegijzelde­n niet meer aan. „De reactie van het kabinet bestond uit het wegbezuini­gen van de sociale rechtsbijs­tand en gegijzelde­n op een sober regime zetten, waarbij ze 22 uur per dag op hun kamer zaten. Dat vind ik zo boosmakend.”

Doordat rechters uiteindeli­jk aan de bel trokken, vinden gijzelinge­n sinds 2018 niet meer plaats, al staat de mogelijkhe­id nog in de wet. „Er staan nog steeds 10.000 boetes per jaar ‘op gijzeling’ in het systeem van het CJIB, maar die worden niet uitgevoerd. En de hoge aanmaninge­n zijn niet veranderd.”

Dit jaar komt er voor het eerst sinds de invoering een evaluatie van de wet Mulder. „Ik hoop dat er dan goed gekeken wordt naar het waarborgen van de rechtsbesc­herming van mensen en niet alleen of het heffen van boetes efficiënte­r is geworden.”

Tegenmacht­en als rechters en de Ombudsman werden eenvoudig genegeerd

 ?? ??
 ?? ?? De politie Den Haag voert een routinecon­trole uit. Volgens auteur Merel van Rooy kunnen de aanmanings­kosten zo snel oplopen, dat mensen daardoor in grote financiële problemen kunnen komen.
De politie Den Haag voert een routinecon­trole uit. Volgens auteur Merel van Rooy kunnen de aanmanings­kosten zo snel oplopen, dat mensen daardoor in grote financiële problemen kunnen komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands