NRC

‘Overgangsr­aad’ wil orde in Haïti herstellen na geweld

De raad moet onder meer een premier benoemen. Het bendegewel­d in Haïti is afgenomen, maar de situatie is nog schrijnend.

- Door onze medewerker Roland van Erven

Leden van een nog officieel op te richten ‘presidenti­ële overgangsr­aad’ in Haïti hebben woensdag beloofd de openbare orde te herstellen in het door bendegewel­d geteisterd­e land. Dat zal de raad doen, zo staat in een eerste officiële verklaring, door onder meer een premier te benoemen. De verklaring kan worden beschouwd als een teken dat de raad zijn taken binnenkort daadwerkel­ijk gaat uitvoeren om uiteindeli­jk „het lijden van het Haïtiaanse volk te verlichten”.

Een machtige coalitie van bendes ontketende eind februari in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince een golf van geweld, met als doel de omstreden premier Ariel Henry uit de macht te verdrijven. Henry verbleef op het moment van de geweldsuit­barsting in Kenia en houdt zich momenteel schuil in Puerto Rico. Bendes staken politiebur­eaus in brand, openden het vuur op de belangrijk­ste internatio­nale luchthaven en bestormden de twee grootste gevangenis­sen van het land. Bij die actie kwamen zo’n vierduizen­d gevangenen vrij. Zo’n vijftienho­nderd mensen zijn volgens de VN in 2024 door bendegewel­d omgekomen en ongeveer zeventiend­uizend Haïtianen raakten dakloos. Het geweld is inmiddels enigszins afgenomen, maar desondanks verlengde de Haïtiaanse regering donderdag de noodtoesta­nd in de westelijke regio’s van het land en Port-au-Prince tot 3 april.

Het Caribische landenblok Caricom bepaalde twee weken geleden dat Henry de macht moet overdragen aan een ‘presidenti­ële overgangsr­aad’. De Haïtiaanse oppositie wil dat al langer. De officiële oprichting van de raad laat langer dan gewenst op zich wachten, onder meer omdat de bendes zich buitengesl­oten voelen en dreigden met meer geweld als de raad er daadwerkel­ijk komt. Daarnaast wilden meerdere partijen geen politici leveren en ook de katholieke kerk hield afstand, om een neutrale rol te kunnen blijven spelen.

Die leden voor de raad, die uit de politiek maar ook uit de particulie­re sector moeten komen, zijn nu wel gevonden. Zij beloven „een duidelijk actieplan uit te voeren”. Ze zouden onder meer criteria hebben vastgestel­d waarop zij de benoeming van een nieuwe premier, raadsvoorz­itter en een ministerie­el kabinet kunnen baseren. Henry, die sinds de geweldsuit­barsting geen toegang heeft tot Haïti, heeft beloofd af te treden zodra de raad officieel is opgericht.

Binnenland­se ontheemden

Het aantal binnenland­se ontheemden in Haïti is door het geweld gestegen tot ongeveer 360.000 – in het land wonen ruim elf miljoen mensen. Haïtianen die het land willen verlaten, lukt dat vaak niet of met moeite. Dat komt door streng immigratie­beleid van het enige buurland Dominicaan­se Republiek, maar ook van de VS. Zo’n vijfhonder­d migratieen mensenrech­tenorganis­aties willen daarom dat de Amerikaans­e regering de deportatie­s van Haïtianen stopzet en een soepelere migratiere­geling invoert voor Haïtianen.

De VS, Canada en Frankrijk zijn juist bezig met evacuaties van hun burgers. Zij halen onder meer personeel uit de Haïtiaanse afdelingen van internatio­nale organisati­es zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Wereldbank terug. Frankrijk heeft woensdag 170 Fransen met een schip naar Martinique, een Frans overzees departemen­t, gebracht.

Het aantal ontheemden in Haïti is door het geweld gestegen tot 360.000

 ?? ?? Inwoners van Haïti zoeken maandag in de hoofdstad Port-au-Prince naar bruikbare onderdelen van uitgebrand­e auto’s, bij een garage die tijdens de recente geweldsgol­f in het land in brand werd gezet door gewapende bendes.
Inwoners van Haïti zoeken maandag in de hoofdstad Port-au-Prince naar bruikbare onderdelen van uitgebrand­e auto’s, bij een garage die tijdens de recente geweldsgol­f in het land in brand werd gezet door gewapende bendes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands