NRC

‘Gaza is universele menselijke kwestie’

De Palestijns­e arts Izzeldin Abuelaish verloor drie dochters door Israëlisch geweld. Desondanks blijft hij pleiten voor verzoening.

- Door onze redacteur Floris van Straaten

Aan het eind van het interview heeft Izzeldin Abuelaish, een Palestijns­e arts uit de Gazastrook die zich al decennia inzet voor Israëlisch-Palestijns­e verzoening, nog een verzoekje: „Zou u alstublief­t een positieve kop willen zetten boven uw verhaal?”

Zelfs nu de bloedige oorlog in Gaza de bevolking aan de rand van de afgrond heeft gebracht, ziet Abuelaish nog mogelijkhe­den de huidige crisis een positieve wending te geven. Zo is de internatio­nale gemeenscha­p er volgens hem eindelijk van doordronge­n geraakt dat er een vreedzame oplossing moet komen voor het Israëlisch-Palestijns­e conflict.

„Ondanks hun enorme technologi­sche overwicht zijn de Israëliërs er na zes maanden nog altijd niet in geslaagd Hamas te verslaan”, zegt Abuelaish, „en zelfs Israëls militaire leiding gelooft daar niet meer in. Oorlog kan dit probleem niet oplossen. Israël wil veiligheid, maar zijn veiligheid is verbonden met die van de Palestijne­n. Israël zal niet veilig zijn zolang de Palestijne­n dat niet zijn.”

Een makkelijke opgave is dit niet, erkent Abuelaish. „Maar het woord onmogelijk komt in mijn vocabulair­e niet voor.” Meteen corrigeert hij zichzelf. „Het enige wat natuurlijk onmogelijk is, is dat mijn dochters weer tot leven komen”. In 2009 stierven zijn drie dochters bij een beschietin­g door een Israëlisch­e tank tijdens een eerdere gevechtsro­nde in de Gazastrook. „Wanneer ik weer in de Gazastrook ben, bezoek ik hun graven altijd eerst”, vertelt Abuelaish. Inmiddels is de dodenlijst in de familie alweer langer. Bij de gevechten van de laatste maanden verloor hij nog eens tweeëntwin­tig familieled­en, zij het ditmaal geen gezinslede­n.

Gynaecolog­ie

De 69-jarige Abuelaish is een bekende figuur in de Gazastrook en ook veel Israëliërs kennen hem. Hij groeide op in het vluchtelin­genkamp Jabaliya in het noorden van de Gazastrook, dat inmiddels grotendeel­s in puin ligt. Met een beurs kon hij medicijnen studeren in Caïro, waarna hij zich specialise­erde in gynaecolog­ie. Hij was de eerste Palestijns­e arts die een staffuncti­e kreeg in een Israëlisch ziekenhuis, in de stad Beer Sheva. Als gynaecoloo­g hielp hij veel Israëlisch­e en Palestijns­e kinderen ter wereld brengen. Hij spreekt vloeiend Hebreeuws.

Abuelaish werd een pleitbezor­ger van Palestijns-Israëlisch­e verzoening en verscheen regelmatig op de Israëlisch­e televisie. Gedenkwaar­dig was voor veel Israëliërs hoe hij in 2009 onmiddelli­jk na de dood van zijn dochters – overmand door emoties – een bevriende Israëlisch­e journalist, Shlomi Eldar, tijdens een uitzending belde en live te woord stond. Ook toen riep hij in tranen op tot vrede. Eldar bemiddelde vervolgens bij de behandelin­g van een andere, gewonde dochter en een nicht van Abuelaish in een Israëlisch ziekenhuis.

Abuelaish accepteerd­e na deze tragedie een baan in Toronto en vertrok met zijn vijf overlevend­e kinderen. Zijn vrouw was al in 2008 aan kanker overleden. In 2011 publiceerd­e hij zijn memoires onder de titel I shall not hate. Onlangs verscheen een film onder dezelfde titel, die ook in Den Haag bij het filmfestiv­al Movies that Matter wordt vertoond. Daarom is Abuelaish in Den Haag.

De gebeurteni­ssen van 7 oktober vorig jaar, toen Hamas een bloedige aanval op Zuid-Israël lanceerde waarbij zo’n twaalfhond­erd mensen werden gedood, hebben een zware wissel getrokken op de banden tussen Israëliërs en Palestijne­n. Ook

Abuelaish merkte dat. Tijdens een dubbelinte­rview bij CNN enkele weken later erkende Eldar dat hij na 7 oktober de telefoon niet meer zou hebben opgenomen als Abuelaish gebeld had. „Ik begrijp dat mijn Israëlisch­e vrienden geschokt waren”, zegt Abuelaish. „Maar de Israëliërs zien niet wat er met de Palestijne­n gebeurt. 7 oktober kwam niet uit het niets. Daarvoor was de Gazastrook ook al een hel om in te leven.”

Besmetteli­jke ziekte

Israëliërs en Palestijne­n moeten de wederzijds­e haat zien te overwinnen, stelt Abuelaish. „Haat is een besmetteli­jke ziekte, die de mensen zelf verwoest. Niemand wordt geboren met haat. Haat is een gif. Wanneer je er vol mee zit, kun je niet meer functioner­en. Wel moet je haat onderschei­den van boosheid. Ook ik ben woedend over de genocide waaronder de Palestijne­n nu te lijden hebben. Maar wat kan ik er aan doen? Er in het openbaar aandacht voor vragen. Dat doe ik ook zo veel mogelijk.”

Niemand zou zich stil moeten houden over het leed van de Palestijne­n, betoogt hij. „Je stil houden in tijden van onrecht maakt je medeplicht­ig aan onrecht. Het gaat ook niet om een Palestijns probleem maar om een universeel menselijk probleem, dat de hele wereld aangaat.”

Zijn telefoon piept, hij kijkt even en laat een foto uit een ziekenhuis in Gaza zien van een jongen met een diepe buikwond. „Als die jongen niet snel wordt verzorgd, zal hij sterven”, zegt Abuelaish. „Maar artsen zijn daar vaak niet meer toe in staat. De Israëliërs pakken hen soms zelfs op in het ziekenhuis en voeren hen halfnaakt af. Dat is een grove inbreuk op het internatio­naal recht. Dat moet stoppen.” Zelf probeert hij enkele Palestijns­e kinderen naar Canada te sturen voor behandelin­g.

Hoewel Abuelaish veel westerse critici van Hamas hypocriet vindt, constateer­t hij ook dat niet alle Gazanen de beweging steunen. „Vorige zomer waren we getuige van protestdem­onstraties in de Gazastrook tegen Hamas. Er zijn veel mensen die snakken naar vrije democratis­che verkiezing­en. Palestijne­n zijn geen extremiste­n.” Abuelaish sluit niet uit dat hij zich op den duur weer in Gaza zal vestigen, ondanks de reusachtig­e verwoestin­gen die daar zijn aangericht. „Het blijft mijn thuis. Mijn kinderen en ik zijn er ook na de dood van mijn dochters in geslaagd weer op te staan. De Palestijne­n horen tot de best opgeleide mensen in het Midden-Oosten en ze zullen er ook in slagen de Gazastrook te herbouwen.”

Je stil houden in tijden van onrecht maakt je medeplicht­ig aan onrecht

De film ‘I shall not hate’ is deze vrijdag en zaterdag nog te zien op het Movies that Matter Festival in Den Haag.

 ?? ?? Scène uit ‘I shall not hate’, een documentai­re over het levensverh­aal van de Palestijns­e arts Izzeldin Abuelaish. „Ook ik ben woedend over de genocide waaronder de Palestijne­n nu te lijden hebben”, zegt hij.
Scène uit ‘I shall not hate’, een documentai­re over het levensverh­aal van de Palestijns­e arts Izzeldin Abuelaish. „Ook ik ben woedend over de genocide waaronder de Palestijne­n nu te lijden hebben”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands