NRC

Kan Erdogans rivaal Istanbul behouden?

Burgemeest­er Imamoglu van Istanbul, boegbeeld van de oppositie tegen de Turkse president Erdogan, vecht voor zijn functie bij de lokale verkiezing­en van zondag.

- Door onze correspond­ent Melvyn Ingleby ISTANBUL

In de wijk waar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opgroeide, staat zijn grootste rivaal op het podium. Ekrem Imamoglu, de burgemeest­er van Istanbul van oppositiep­artij CHP, is naar de conservati­eve volksbuurt Kasimpasa gekomen met een harde boodschap: jullie held, de zoon van Kasimpasa, heeft jullie in de steek gelaten.

„Wie ver van het volk staat, kan het volk niet dienen!”, zegt Imamoglu door de microfoon tegen een volgepakt plein. Om zijn nek hangt de sjaal van de lokale voetbalclu­b. „Kijk dan hoe erg deze regering van het volk vervreemd is. Ze hebben de economie verwoest, maar hun media doen alsof er niets aan de hand is. Die media zijn niet de stem van het volk, maar de machine om het volk te bedriegen.”

De honderden mensen op het plein joelen en applaudiss­eren. „Dien het volk, niet het kapitaal”, staat op een van de borden die ze in de lucht houden. Kasimpasa mag dan wel conservati­ef zijn en bekend staan als bolwerk van Erdogans AKP, juist dit soort arbeidersw­ijken hebben zwaar te lijden onder torenhoge inflatie (in februari stond die op 67 procent) en de kelderende koopkracht. Imamoglu’s boodschap in de aanloop naar de lokale verkiezing­en van 31 maart lijkt hier dan ook goed aan te slaan.

„Kasimpasa was echt een AKP-wijk, maar dat is aan het veranderen”, zegt Murat Kaldiran, een stevige man met kalend hoofd die is komen luisteren naar Imamoglu. Hij zegt altijd op Erdogan en zijn AKP te hebben gestemd, ook bij de presidents­en parlements­verkiezing­en van vorig jaar, maar dit keer van plan te zijn van kamp te wisselen. „Net als de helft van mijn familie”, zegt hij met een ondeugende glimlach. „We hebben de AKP al die tijd vertrouwd, maar nu is het klaar.

We kunnen niet eens meer eten betalen.”

Aankomende zondag kiest Turkije tienduizen­den burgemeest­ers, gemeentera­adsleden en wijk- en dorpshoofd­en (muhtars). Deze lokale verkiezing­en hebben grote gevolgen voor de nationale politiek, want in Turkije hangt het succes van politieke partijen in grote mate af van hun controle van lokale netwerken. De hoofdprijs is daarbij zonder meer het burgemeest­erschap van Istanbul, een stad met meer dan zestien miljoen inwoners

en een jaarlijks budget van omgerekend bijna 15 miljard euro. Zoals president Erdogan, zelf burgemeest­er van Istanbul tussen 1994 en 1997, eens zei: ‘Wie Istanbul wint, wint Turkije’.

Na het verlies tegen Erdogan vorig voorjaar staat er voor de Turkse oppositie veel op het spel, zegt Berk Esen, politicolo­og aan de Sabanci Universite­it in Istanbul. „Als de CHP nu ook nog eens het burgemeest­erschap van Istanbul en Ankara verliest, raken ze belangrijk­e inkomsten

Wie ver van het volk staat, kan het volk niet dienen

Ekrem Imamoglu

burgemeest­er van Istanbul

en duizenden werknemers kwijt. Winnen ze, dan behouden ze tenminste een platform vanwaar ze kunnen proberen de strijd tegen Erdogan nieuw leven in te blazen.”

Betere springplan­k

Imamoglu (52) wil dat laatste proces gaan leiden. Al in 2019, toen hij met een grote marge Istanbul op de AKP veroverde, zagen velen een presidents­kandidaat in hem. Dat hij dit vorig jaar niet werd, kwam vooral doordat CHP-leider Kiliçdarog­lu zijn eigen kandidatuu­r doordrukte. Toen Kiliçdarog­lu vervolgens verloor, wierp Imamoglu zich direct op als hervormer van de Turkse oppositie en schoof hij een bondgenoot naar voren om Kiliçdarog­lu te vervangen als partijleid­er. Zelf stelde Imamoglu zich liever opnieuw verkiesbaa­r als burgemeest­er: hij weet dat het gemeentehu­is van Istanbul een betere springplan­k naar het presidents­chap is dan het partijkant­oor van de CHP.

„Imamoglu’s presidenti­ële ambities zijn duidelijk”, zegt Esen, die net als veel analisten stelt dat Imamoglu in tegenstell­ing tot Kiliçdarog­lu wél het juiste profiel heeft om Erdogan te kunnen verslaan. „Hij is niet alleen relatief jong en charismati­sch, maar komt ook net als Erdogan uit het conservati­eve Zwarte Zeegebied. Daardoor beschikt hij over de culturele codes om conservati­eve AKP-stemmers aan te trekken – een zeldzame kwaliteit binnen de overwegend seculiere oppositie.”

Erdogan ziet het gevaar. Toch schoof hij niet een sterke kandidaat, maar juist een relatief onbekende technocraa­t, voormalig minister Murat Kurum (47), naar voren om het tegen Imamoglu op te nemen. „Het toont Erdogans beperking als autoritair leider”, zegt Esen. „Omdat hij geen interne concurrent­en duldt, kiest hij vaker voor loyale dan voor getalentee­rde kandidaten.”

De slag om Istanbul heeft dan ook nu al veel weg van een strijd tussen Imamoglu en Erdogan zelf. Hoewel de president recent opmerkte dat dit wettelijk zijn laatste verkiezing­en zijn – een uitlating die ook tactisch bedoeld kan zijn om een discussie over een mogelijke grondwetsw­ijziging op gang te brengen – maakt het verloop van deze campagne eens te meer duidelijk dat het AKP-schip zonder Erdogan behoorlijk stuurloos zou zijn.

Dat Kurum niet de meest begenadigd­e spreker is, blijkt wel bij een massale AKPrally in Istanbul afgelopen zondag. Pas wanneer Erdogan het podium oploopt, komt het publiek echt tot leven. „Om heel eerlijk te zijn weten we niet zoveel over Kurum”, zegt Ismail, een van de vele duizenden toeschouwe­rs. „Maar we weten dat onze president nooit de verkeerde man kiest, dus steunen we Kurum.”

Peilingen wijzen evenwel op een nekaan-nekrace tussen Imamoglu en Kurum. Hoewel Imamoglu duidelijk charismati­scher is, krijgt hij veel minder media-aandacht en worstelt hij met de desillusie en verdeeldhe­id onder opposities­temmers sinds het verlies van vorig jaar. Waar Imamoglu in 2019 mede won dankzij de steun van andere partijen, hebben dit keer zowel de Koerdische DEM-partij als de Turks-nationalis­tische IYI-partij eigen kandidaten naar voren geschoven. Hoe moeilijk het is beide kampen te vriend te houden, bleek wel toen Imamoglu eerder deze week een Koerdisch campagneli­ed uitbracht en zo direct de kritiek van Turkse nationalis­ten over zich afriep.

Verstoken van hulp

Bovendien zullen sommige kiezers geneigd zijn op Kurum te stemmen om er tenminste zeker van te zijn dat de gemeente weer gesteund zal worden door de centrale overheid. Dat Ankara steun aan oppositieg­emeentes afknijpt, gaf Erdogan afgelopen februari zelf toe tijdens een toespraak in het aardbeving­sgebied, waar hij duidelijk maakte dat kiezers maar beter op de AKP kunnen stemmen als ze niet verstoken willen blijven van hulp.

Ook de gemeente Istanbul is onder Imamoglu systematis­ch gesaboteer­d door de regering in Ankara, stelt Melda Onur, die een boek over zijn burgemeest­erschap schreef. Onur was tussen 2011 en 2015 CHP-parlementa­riër, maar ze uitte vaak interne kritiek en haar boek is in de Turkse pers geprezen om haar onpartijdi­gheid.

De meeste sabotage draait om geld, vertelt Onur. Waar overheidsb­anken AKP-gemeentes geregeld leningen verstrekke­n, kan Imamoglu daar volgens haar naar fluiten. Bovendien legt Ankara beslag op grond en bezittinge­n van de gemeente. „Zo is de Galatatore­n [een toeristisc­he trekpleist­er] kort na Imamoglu’s verkiezing overgenome­n door het ministerie van cultuur en toerisme. Dat kan gewoon per presidenti­eel decreet, want de rechtsstaa­t functionee­rt allang niet meer.”

Ook op andere wijzen probeert de overheid Imamoglu te dwarsbomen, vertelt Onur. Ministerie­s weigeren volgens haar handtekeni­ngen onder gemeentepr­ojecten te zetten, de politie werkt slecht mee aan gemeentepr­ojecten om geweld tegen vrouwen en kinderen tegen te gaan en officieren van justitie begonnen tal van rechtszake­n tegen gemeentepe­rsoneel en Imamoglu zelf. „Allemaal om Imamoglu te intimidere­n en zijn kostbare tijd af te nemen.”

Gratis openbaar vervoer

Desondanks wist Imamoglu mede dankzij de omzet van gemeentebe­drijven en buitenland­se leningen tal van sociale voorzienin­gen op touw te zetten. Zo wijst Onur op gratis openbaar vervoer voor moeders, honderd nieuwe crèches, studiebeur­zen aan bijna tweehonder­dduizend studenten, goedkope gemeenteka­ntines en gratis melk voor kinderen in arme gezinnen. „Als Imamoglu zondag wint, komt het hierdoor”, zegt ze. „Dit zijn precies het soort projecten waarmee hij stemmers buiten zijn eigen achterban aan zich weet te binden.”

De avond valt over Kasimpasa. Imamoglu is vertrokken, maar zijn team blijft achter om gratis iftarmaalt­ijden uit te delen voor moslims die hun vasten breken. „Iedere avond delen we op achtendert­ig locaties tussen de duizend en vijftienho­nderd maaltijden uit”, zegt gemeenteme­dewerker Ridvan Kaya. „Ook aan AKPstemmer­s. We kijken niet naar partijkleu­r.”

„Dit is precies waarom we Imamoglu steunen”, zegt Hayriye, een vrouw met een hoofddoek die in de rij staat voor een maaltijd en vertelt dat ze voorheen op de AKP stemde. „Vroeger hielp de centrale overheid de armen, nu doet de gemeente dat.” Een vrouw achter haar begint te briesen. „Leugens! We stemmen heus wel op de AKP”, zegt ze. Gevraagd waarom, zegt ze dat de CHP samenwerkt met „terroriste­n” en dat er hoe dan ook „geen alternatie­f” is, waarna ze haar maaltijd aanneemt en boos wegloopt.

„Daarom praat ik dus allang niet meer met AKP-ers”, zegt een andere vrouw met hoofddoek. „Zodra je zegt dat je voor de oppositie bent, zetten ze je weg als terrorist of een slechte moslim. Maar wie is hier nu de slechte moslim? De Profeet zei zelf: wie zijn maag vult terwijl zijn naaste honger lijdt, is geen echte gelovige.”

Volgens peilingen is de cruciale ‘slag om Istanbul’ een nek-aannekrace

 ?? ?? Aanhangers van burgemeest­er Ekrem Imamoglu bij een verkiezing­sbijeenkom­st op 26 maart in Istanbul.
Aanhangers van burgemeest­er Ekrem Imamoglu bij een verkiezing­sbijeenkom­st op 26 maart in Istanbul.
 ?? ??
 ?? ?? Burgemeest­er Ekrem Imamoglu spreekt zijn aanhangers dinsdag toe op een verkiezing­srally.
Burgemeest­er Ekrem Imamoglu spreekt zijn aanhangers dinsdag toe op een verkiezing­srally.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands