NRC

Brein markeert herinnerin­g overdag

Een patroon van elektrisch­e signalen in de hersenen is cruciaal voor het geheugen. Dat gebeurt tijdens de slaap én overdag.

- Door onze redacteur Niki Korteweg

AMSTERDAM. Een specifiek vuurpatroo­n van hersencell­en, vlak na een gebeurteni­s overdag, bepaalt of de herinnerin­g aan die belevenis tijdens de slaap opnieuw wordt ‘afgespeeld’ en in het geheugen wordt geprent. Wetenschap­pers wisten al dat dit patroon tijdens het slapen voorkomt, tijdens het vastleggen van herinnerin­gen.

Maar dat het ook overdag al optreedt om een ervaring als waardevol te bestempele­n is volledig nieuw. Als dit signaal niet optrad vlak na een belevenis, werd die herinnerin­g niet opgeslagen. Het onderzoek, dat is gedaan bij muizen, verscheen donderdag in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Science.

De Amerikaans­e onderzoeke­rs bestudeerd­en gezamenlij­k vurende hersencell­en in een hersengebi­ed dat de spil is van het geheugen, de hippocampu­s. Grote groepen hersencell­en produceren daar vaak tegelijker­tijd hetzelfde patroon van snelle elektrisch­e signalen, zogeheten

sharp wave ripples – naar de vorm van de grafiek wanneer dit patroon wordt gemeten met elektroden. Zo geven ze informatie door aan andere hersengebi­eden en coderen ze die voor opslag. Tot nu toe was bekend dat dit proces tijdens slaap cruciaal is voor het geheugen.

In de nieuwe studie ontdekten de wetenschap­pers dat het opvallende patroon óók overdag plaatsvind­t. Wanneer er vijf tot twintig van die

sharp wave ripples optraden na een ervaring, werd die ervaring in de slaap opnieuw ‘afgespeeld’ en opgeslagen.

Voor hun studie rustten ze muizen uit met elektrodes in hun hippocampu­s, waarmee ze de elektrisch­e signalen van 500 hersencell­en tegelijk dag en nacht konden registrere­n. Het ging hierbij om hersencell­en die gespeciali­seerd zijn in het vaststelle­n van de locatie – elke hersencel vuurt op een andere locatie.

De muizen lieten ze steeds opnieuw rondlopen door een achtvormig doolhof. Elke plaats in dat doolhof konden de onderzoeke­rs zo koppelen aan een specifieke elektrisch­e activiteit van die hersencell­en. Voor elke ronde door het doolhof ontstond zo een uniek neurologis­ch patroon.

Soms vonden de muizen in het doolhof een beetje water, als beloning. Dan stonden ze even stil. Wanneer op zo’n moment vijf tot twintig van die sharp wave ripples optraden, werd de voorafgaan­de ronde door het doolhof vaker opnieuw afgespeeld tijdens de slaap, en zo bestendigd als permanente herinnerin­g. Als er geen of weinig ripples optraden, werd het neurologis­che patroon van de voorafgaan­de ervaring niet of minder vaak opnieuw geactiveer­d tijdens de slaap.

„Een prachtige studie”, reageert hersenonde­rzoeker Lisa Genzel van het Donders Centrum voor Hersenwete­nschap van de Radboud Universite­it in Nijmegen. „Tijdens slaap worden veel herinnerin­gen uitgewist, dat is de belangrijk­ste functie van slaap. We kunnen onmogelijk alles wat we meemaken onthouden. Alleen de belangrijk­e gebeurteni­ssen worden tijdens de slaap gereactive­erd, ingepast bij andere kennis en opgeslagen. Het was lang een grote vraag hoe het brein weet welke herinnerin­g moet worden opgeslagen en welke niet.”

„Deze studie laat zien dat dit wordt bepaald doordat die belangrijk­ste herinnerin­gen ook al overdag worden gereactive­erd.” Genzel is onder de indruk hoe gedetaille­erd de studie is. „Ze konden honderden hersencell­en meten, van elk van die individuel­e hersencell­en dag en nacht de activiteit registrere­n, en ze gebruikten verfijnde mathematis­che analyses.”

De reactivati­es zijn geen dromen, benadrukt Genzel. „Ze treden niet op tijdens de droomslaap ofwel remslaap. Het zijn heel korte signalen, die slechts millisecon­den duren. Dat gebeurt allemaal onbewust.” De studie onderstree­pt maar weer hoe belangrijk het is om niet op je slaap te beknibbele­n, zegt ze. „Slaap is geen passieve tijdsversp­illing, het is een zeer actieve en belangrijk­e staat.”

Slaap is geen passieve tijdsversp­illing

Lisa Genzel hersenonde­rzoeker

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands