NRC

De oprukkende vogelgriep vraagt om grote waakzaamhe­id

-

De vogelgriep wint terrein. Deze week kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het virus dat de ziekte veroorzaak­t een heel nieuwe diergroep heeft geïnfectee­rd. In de staten Texas, Kansas en New Mexico is het aangetroff­en in melkkoeien, en in Minnesota zijn geiten die het H5N1-virus bij zich droegen overleden aan neurologis­che kwalen. Het lijkt er dus op dat de vogelgriep nu ook herkauwers ziek maakt.

Nader onderzoek moet uitwijzen hoe besmetteli­jk de geïnfectee­rde koeien zijn. Die kennis is niet alleen van belang om andere dieren te beschermen. Het vogelgriep­virus kan in het lichaam van een zoogdier namelijk mutaties ondergaan die ervoor zorgen dat het besmetteli­jker wordt voor de mens. Er is slechts een handvol aanpassing­en nodig om een virus met pandemisch­e potentie te doen ontstaan. Drie van die mutaties zijn al eens in zoogdieren aangetroff­en.

Het nieuws uit de VS moet ook in Nederland de alarmbelle­n doen rinkelen. De intensieve veeteelt hier is bijzonder kwetsbaar voor een uitbraak van de vogelgriep, wat wel blijkt uit de regelmaat waarmee er een pluimveebe­drijf geruimd moet worden. Experts op het gebied van zoönosen – infectiezi­ektes die van dier op mens kunnen overgaan – kijken al enige tijd met zorg naar de Nederlands­e varkenshou­derij. Varkens zijn een geschikt mengvat voor virussen, en bij een pilotonder­zoek in 2023 zijn enkele gevallen gevonden van mensen die met de varkensgri­ep waren besmet en varkens die de mensengrie­p bij zich droegen. Als de vogelgriep zich door deze cocktail mengt, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands