NRC

Het zwartste scenario betreft een vogelgriep­uitbraak onder de Nederlands­e bevolking

-

De Nederlands­e overheid zit ondertusse­n niet op haar handen. Sinds duidelijk werd dat deze vogelgriep – normaal een seizoensve­rschijnsel – niet meer weggaat, werken de ministerie­s van Landbouw, Natuur en Voedselkwa­liteit, en Volksgezon­dheid aan de uitvoering van het Intensiver­ingsplan preventie vogelgriep. Daarin komen maatregele­n aan bod zoals het vaccineren tegen de gewone seizoensgr­iep van werknemers in de pluimvee- en varkenshou­derij, om vermenging met dierengrie­p tegen te gaan. Wetenschap­pers in Wageningen werken ondertusse­n aan een griepvacci­n voor pluimvee.

Niet alles gaat goed. Reeds in 2008 is afgesproke­n op het boerenbedr­ijf pluimvee en varkens strikt te scheiden, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Hier moet nu echt werk van worden gemaakt. Verder is het van belang de ziekte goed op de radar te houden. De pilot van vorig jaar om varkens te controlere­n op H5N1, zou moeten worden omgezet in een vast systeem van monitoring. Gezien de ontwikkeli­ngen in de VS zouden in deze steekproev­en ook herkauwers meegenomen moeten worden.

Het zwartste scenario in het Intensiver­ingsplan betreft een vogelgriep­uitbraak onder de Nederlands­e bevolking. Het goede nieuws is dat de farmaceuti­sche industrie veel ervaring heeft met het maken van griepvacci­ns. Het slechte nieuws is dat het een half jaar duurt voordat zo’n vaccin er is. Van eerdere varianten van dit vogelgriep­virus zijn wereldwijd in de laatste twintig jaar bijna 900 mensen ziek geworden, van wie de helft overleed. Zulke cijfers moeten niet leiden tot paniek. Het is niet zeker dat het huidige virus een pandemie zal veroorzake­n, en of dat over twee maanden of honderd jaar gebeurt. Het is wel zaak dat Nederland en de rest van de wereld er alles aan doen om deze ramp te voorkomen én zich voorbereid­en op het geval dat dit niet lukt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands