NRC

Dansend naar de macht: de comeback van Prabowo

Het witwassen van ex-generaal Prabowo, een autoritair­e potentaat, roept vragen op over de erosie van de democratie in Indonesië, stellen en

- Pius Fozan Teuku Harza Mauludi. Een eerdere versie van dit artikel verscheen in The Diplomat.

In de tumultueuz­e vroege jaren tachtig, nam een ambitieuze jonge Indonesisc­he officier deel aan een reeks gevechtsac­ties in Oost-Timor, dat toen net door Indonesië was geannexeer­d. Tijdens een campagne in september 1983 doodden Indonesisc­he militairen enige honderden Oost-Timorese burgers bij een incident dat de geschieden­is in is gegaan als de Kraras Massamoord. Een van de ooggetuige­n memoreerde later bij de Waarheids - en Verzoening­scommissie van Timor Leste hoe hij met zijn broer werd neergescho­ten en zag dat twee baby’s die de schietpart­ij hadden overleefd, met een mes werden doodgestok­en.

Deze hartversch­eurende slachting gebeurde onder commando van dezelfde officier die later zou opklimmen tot de rang van luitenant-generaal in het Indonesisc­he leger. Ondanks alle getuigenis­sen en vernietige­nde bewijzen heeft de officier later steeds iedere betrokkenh­eid bij dit incident ontkend. Zijn naam is Prabowo Subianto, die op dat moment de schoonzoon was van de toenmalige dictator, Soeharto, en die nu de gekozen president is van Indonesië.

Prabowo werd in 1998, na de val van Soeharto, uit het leger gezet. Hij vertrok naar Jordanië maar keerde in 2000 weer terug. Hij ging deel uitmaken van de miljoeneno­nderneming van zijn broer en werkte aan zijn terugkeer binnen de invloedrij­ke Golkarpart­ij die voorheen werd geleid door Soeharto. Uiteindeli­jk dook hij in 2014 weer op als deelnemer aan de presidenti­ële verkiezing­en en nog een keer in 2019; een bewijs dat hij bezig was met politieke manoeuvres in de Indonesisc­he politiek.

Maar in 2019 ging de voorkeur van het Indonesisc­he electoraal uit naar Joko Widodo, iemand van buiten de politiek en een ondernemer met een onbevlekt imago. Prabowo verloor de verkiezing­en.

In een nogal onverwacht­e draai nodigde president Widodo vervolgens Prabowo uit om de functie van minister van Defensie te vervullen. Daarmee gaf hij Prabowo’s partij de kans om te regeren terwijl hij tegelijker­tijd zijn belangrijk­ste tegenstand­er in zijn grote coalitie binnenhaal­de.

Maar dit soort ontwikkeli­ngen zijn niet heel verrassend in de Indonesisc­he politiek. De dynamiek tussen Prabowo en Widodo weerspiege­lt de fluïde en vergeetach­tige aard van de politiek in dit land, die niet sterk ideologisc­h is of leunt op programma’s. Politieke partijen verkopen ideologie niet zoals buurlanden als India of sommige westerse democratie­ën het geval zou zijn. In plaats daarvan is politiek in Indonesië een wisselende mix van persoonlij­kheden, gekruid met een zeker mate van religiosit­eit.

Prabowo is geen Donald Trump – geen politieke joker. Hij lijkt meer op de Indiase premier Narendra Modi, een politicus met een bezoedeld verleden, gesteund door een machtige politieke machinerie, die hij onopvallen­d heeft gebruikt om zijn politieke naam te rehabilite­ren. Hij schilderde zich in de campagne af als een man gericht op economisch­e ontwikkeli­ng. De steun van Widodo verstevigd­e dat politieke imago, waarbij veel van Widodo’s kiezers Prabowo beschouwde­n als een natuurlijk verlengstu­k van het presidents­chap van Widodo.

Prabowo lijkt ver af te staan van zijn oude persoonlij­kheid. In de verkiezing­en van dit jaar is hij erin geslaagd zijn imago van een heethoofdi­ge populist om de vormen tot het beeld van een aaibare opa die ervan houdt een beetje te wiegelen op het

ritme van vrolijke deuntjes. Om deze strategie te verstevige­n werden beelden van een dansende Prabowo op het campagnepo­dium verspreid over verschille­nde socialemed­iaplatform­s. Analisten hebben betoogd dat dit de verklaring is voor de popularite­it van Prabowo onder mensen die voor het eerst hun stem uitbrachte­n. Kiezers die wellicht niet op de hoogte waren van zijn bloedige verleden (of die dat zelfs niet erg vonden).

Deze overwinnin­g van Prabowo is vooral te danken aan de steun van Widodo. Ooit was hij het symbool van hoop, van het idee dat gewone mensen zonder banden met ‘koninklijk bloed’ of het leger het hoogste ambt in het land konden bekleden. Maar nu, bijna tien jaar later, maakt de president de weg vrij voor zijn 36jarige zoon Gibran, niet alleen om Prabowo meer kansen te geven maar ook om het vice-presidents­chap zelf in handen te krijgen, iets wat geen van zijn voorganger­s heeft gedaan.

Kennelijk wil Widodo dat de volgende president zijn eigen ontwikkeli­ngsagenda voortzet. Op zijn slechtst wil hij zijn macht voortzette­n. In dat licht is het belangrijk te wijzen op de bouw van een nieuwe hoofdstad in Borneo en zijn streven om de export van bauxiet en nikkel te verbieden. Zolang zijn opvolger die twee hoofdlijne­n blijft uitvoeren, lijkt Widodo stoïcijns voor de kritiek dat hij bezig is met het bouwen van een dynastie. Maar wat zijn motief ook is, het feit blijft dat hij ervoor

gekozen heeft om democratis­che principes op te geven voor het halen van zijn politieke doelen.

Belangrijk ook is de vraag: hoe zal de regering er onder Prabowo uitzien? Wat zijn diens eigen beleidsdoe­len? Wie is hij in werkelijkh­eid? En hoe lang zal die unie tussen Prabowo en Widodo het uithouden?

Veel blijft onzeker maar een ding is duidelijk: Prabowo is volledig gerehabili­teerd, met dank aan Widodo. Hij zou door zijn verleden eigenlijk politiek moeten zijn buitengesl­oten, maar in plaats daarvan is hij genormalis­eerd. Het witwassen van Prabowo zal met zijn inaugurati­e tot de achtste president van Indonesië in oktober zijn hoogtepunt bereiken.

Ondertusse­n blijft de herinnerin­g aan de oude Prabowo, de potentaat met autoritair­e neigingen, gegrift in de geesten van degenen die zich het verleden herinneren en dat niet wensen te vergeten. Het collectiev­e streven om Prabowo ter verantwoor­ding te roepen kan een grotere uitdaging zijn dan ooit eerder sinds de val van Soeharto. Desalniett­emin is er een dringende noodzaak om ervoor te zorgen dat democratis­che normen niet verder eroderen onder zijn presidents­chap.

Veel blijft onzeker maar een ding is duidelijk: Prabowo is gerehabili­teerd, met dank aan Widodo

 ?? ??
 ?? ?? Teuku Harza Mauludi is politiek onderzoeke­r aan het Institute for Global and Area Studies (GIGA) in Hamburg.
Teuku Harza Mauludi is politiek onderzoeke­r aan het Institute for Global and Area Studies (GIGA) in Hamburg.
 ?? ?? Presidents­kandidaat Prabowo (links) met vice-presidents­kandidaat Raka op verkiezing­savond in Jakarta.
Presidents­kandidaat Prabowo (links) met vice-presidents­kandidaat Raka op verkiezing­savond in Jakarta.
 ?? ?? Pius Fozan is student politiek beleid aan de Central European University in Wenen.
Pius Fozan is student politiek beleid aan de Central European University in Wenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands