NRC

Gouden omroepdage­n

-

Voor je lezers moet je veel overhebben, dus heb ik aandachtig het omvangrijk­e ‘Plan van aanpak’ gelezen waarmee de Nederlands­e Publieke Omroep (NPO) de rust in de roerige, eigen gelederen probeert te herstellen. Eén gevolg van dit plan staat voor mij nu al vast: voorlopig zal er voor de NPO-leiding en de omroepen nauwelijks meer tijd zijn om programma’s te laten maken.

Misschien zullen in een eindeloze herhaling nog wat gedateerde natuurdocu­mentaires en vergeten programma’s van Ivo Niehe en Sonja Barend worden uitgezonde­n, maar nieuwe programma’s? Uitgeslote­n. Er moet vergaderd worden.

Het ‘Plan van aanpak’ is opgesteld door de Onderzoeks­commissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO, uit te spreken als „Och, Co”). ,,Dit overkoepel­ende plan van aanpak is het startpunt van een lerend proces’’, schrijft de commissie. „Dat gaan we samen met al onze medewerker­s doen, waarbij we openstaan voor nieuwe inzichten en aanbevelin­gen.”

Een lerend proces? Zou dat iets anders zijn dan een leerproces? Of kunnen processen misschien zelf ook leren? Maar laten we hier niet te lang bij stilstaan, want de omroepen moeten dóór, er valt nog zoveel te doen om „een veilige werkomgevi­ng te realiseren”. De OGCO heeft hiertoe drie invalshoek­en gekozen. Men moet „doorleven wat er gebeurd is” (1), daarna moet er „een focus op het heden” komen waarna meteen alle acties beginnen om „een andere cultuur te realiseren” (2) en ten slotte moet gelet worden op preventie (3).

Ik moet hier helaas nog een suggestie aan toevoegen. Als alles achter de rug is, zal er toch ook tijd moeten worden ingeruimd voor het „doorleven” van wat er besloten is?

Lees nog deze typerende passage: „De publieke omroep kent 14 individuel­e werkgevers met een eigen organisati­ecultuur en structuur. Om recht te doen aan alle aanbevelin­gen is het noodzakeli­jk dat alle individuel­e werkgevers naast dit gezamenlij­ke actieplan ook met een eigen aanpak komen, waarin ze de gemeenscha­ppelijke waarden vertalen naar hun eigen context en hiermee hun individuel­e verantwoor­delijkheid nemen. Tenslotte zijn er nog aanbevelin­gen die zich richten tot de individuel­e raden van toezicht.”

Dat worden dus in totaal 15 plannen van aanpak. Voordat al die plannen opgesteld en, niet te vergeten, „geïmplemen­teerd’’ zijn, zijn we jaren verder. Intussen draait de wereld maar door – toevallig ook de titel van het programma waarmee al deze ellende zo ongeveer begonnen is - en is de vraag wat er nog is overgeblev­en van de publieke omroep. Als het aan de nieuwe, ongetwijfe­ld zeer rechtse regering ligt: niet veel. Terwijl de PVV de guillotine optuigt, zijn ze bij de omroepen nog bezig met klachtenev­aluaties, kern- en deelacties, leiderscha­psassessme­nts, metingen medewerker­stevredenh­eid, opstellen gedragscod­es en voorzienin­gen voor competenti­eontwikkel­ing – allemaal termen die ik in dit rapport aantrof.

Zo zijn en blijven het in omroepland gouden dagen voor de gebakken lucht van organisati­edeskundig­en en leiderscha­pstrainers, en verandert Hilversum in één grote vergaderza­al voor beleidsbep­alers terwijl op de gangen wat uitgeblust­e figuren rondhangen die vroeger iets maakten wat dan een zeldzaamhe­id is geworden: goede programma’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands