NRC

Met breekbare liedjes weet Porcelain id diep te raken

- Leendert van der Valk

Porcelain id. Gehoord: 26/3, Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 28/3 TivoliVred­enburg, Utrecht en festivals Motel Mozaique (19/4) en Best Kept Secret (7/6).

••4

Antwerpen is de stad waar dronken studenten verdrinken, waar skaters hangen in hun parken van beton, waar vriendinne­n te veel coke gebruiken. Zo bezingt Porcelain id liefdevol de paradijsvo­gels van Antwerpen in zinnen die golven op diens buigzame stem. Gisteravon­d was die melancholi­eke schaduwkan­t van de Belgische stad even in Amsterdam. Porcelain id, die als non-binair persoon de voornaamwo­orden die/hen/hun verkiest, weet in de kleine Zonzij-zaal van Paradiso Noord diep te raken met hun eigenzinni­ge lo-fi popliedjes.

Hubert Tuyishime, de persoon achter het breekbare alias, heeft een fascineren­de stem die duister en lyrisch kan klinken als Nick Cave, maar ook helder en soulvol kan zijn. Bon Iver is een duidelijke invloed. De gelaagde wisselwerk­ing met de tweede stem van diens toetsenist­e lijkt iets van de gospel te verraden waarmee Tuyishime opgroeide. Met hun ouders verhuisde Tuyishime op negenjarig­e leeftijd van Rwanda naar België en ontwikkeld­e zich daar later als student illustrati­e in de bandjessce­ne.

Ongrijpbaa­r

België loopt al enige tijd warm voor dit talent. Porcelain id kwam eerder naar Nederland als supportact van de al even ongrijpbar­e zangeres Meskerem Mees en er was reeds succes op Grasnapols­ky en Eurosonic. Maar de naam is nog niet tot Amsterdam doorgedron­gen, zo blijkt, want in het zaaltje staan nog geen dertig bezoekers. Die worden getrakteer­d op een band die duidelijk voor hetere vuren heeft gestaan. „Ik zal maar niet te veel brabbelen”, zegt Porcelain id, om met het soepele kleine lijf de band aan te vuren tot de eerste van elf intense songs.

Het Nederlands­talige werk van voorheen blijft achterwege. Hen speelt vooral nummers van het nieuwe Engelstali­ge album Bibi:1 dat een verhuizing van de rustige Kempen naar Antwerpen beschrijft. De fragiele akoestisch­e songs worden soms bruut gecontrast­eerd door hoekige elektronis­che muziek, via samples uit de drumpads en toetsen die bespeeld worden met vuisten. Het wonderscho­ne ‘Habibi (r u alone?)’ draait rond de gelaagde meerstemmi­g gezongen zin ‘You always said I was so pretty’ en zit vol muzikale en tekstuele wendingen, zodat het in vijf minuten aanvoelt als een kort verhaal waarvan de kern onbevattel­ijk blijft.

Het is soms uiterst beklemmend, geeft hen ook zelf toe: „Zo, ik zat er helemaal in. Ik realiseer me net ook dat het niet minder heftig gaat worden.” De contrasten uit diens muziek komen terug in de podiumpres­entatie. Na opnieuw een duik in het persoonlij­k leven, aangekondi­gd als het laatste nummer, plugt hen toch maar een nieuwe gitaar in. „Sorry, ik was een nummerke vergeten.” Het kan niet lang duren voor Nederland valt voor deze nieuwe parel van de zuiderbure­n.

 ?? ?? Porcelain id tijdens een optreden in Brugge in 2022.
Porcelain id tijdens een optreden in Brugge in 2022.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands